Manžel ukamenované Pákistánky svědčil, že rodina se sňatkem zprvu souhlasila

29. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Muhammad Iqbal, manžel těhotné pětadvacetileté Pákistánky, kterou ukamenovala její rodina, svědčil, že rodiče Farzany Parveen plně souhlasili s jejich sňatkem, ale názor na sňatek změnili až později, když jim Iqbal odmítl za dceru dát další peníze. Zoufalý manžel, který byl svědkem útoku, svědčil o tom, že otec Farzany podporoval jejich sňatek po celou dobu námluv, které trvaly skoro dva roky, během nichž bylo snoubenci dovoleno hovořit se svou snoubenkou telefonicky. Oba muži, farmáři z kraje daleko od Lahore, se na sňatku dohodli a Iqbal souhlasil, že zaplatí otci Farzany za právo oženit se s jeho dcerou 500 liber (cca 15 000 Kč). Otec však později požadoval dalších 600 liber.

"Sňatek byl zcela dohodnut, ale oni pak začali mít potíže s výdaji pro domácnost, a začali požadovat další peníze," řekl Iqbal. "Protože mám víc polí než oni, myslí si, že jsem bohatý."

Novomanželé však odmítli zaplatit a rozhodli se jít k soudu, kde Farzala přísahala, že se vdává z vlastní vůle. Její otec podal na Iqbala žalobu, kde ho obvinil z únosu své dcery.

Farzana v úterý dorazila k Nejvyššímu soudu v Lahore učinit tam prohlášení, jímž by žaloba jejího otce byla anulována. Čekalo tam ale na ni 20 příbuzných a na rušné ulici před soudem ji ukamenovali. Otec Farzany byl zatčen, ostatní útočníci uprchli.

V roce 2013 bylo v Pákistánu podle oficiálních údajů usmrceno z důvodů "rodinné cti" 900 žen, i když skutečný počet je zřejmě mnohem vyšší, protože většina těchto vražd není ani zaregistrována.

Pákistánská Komise pro lidská práva konstatovala, že stát selhal a neodstranil "tuto feudální praxi, podporovanou náboženstvím a bigotností".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7880

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2014