Svědek: S akčními cenami se v ČR podvádí běžně

28. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Pokud byste chtěli čirou náhodou můj příspěvek uveřejnit, chtěl bych poprosit o uveřejnění anonymní. Nikdy nevíte, jestli BL náhodou nečte i Váš šéf. A já nechci přijít o místo. Děkuji, píše čtenář, jehož jméno je redakci známo.

Dobrý den, k článku "Ještě k politice obchodních řetězců" od pí. Karvaiové, dovolte jednu poznámku. Vzhledem k tomu, že pracuji v obchodě, mám k tomu trochu blíže, tudíž mohu přidat i postřeh další. Běžně se praktikuje i taktika, že zboží (např. vrtačka či dveře) stojí běžně 990 Kč. Do letákové akce ale jde za "akční cenu" 1190 Kč. A postřeh další: chystá-li se akce ve stylu např. 15% sleva na celý nákup, zdraží se den předtím, než vyjde avízo v letáku, kritická sorta zboží minimálně o 25%, takže kdyby si zákazník zboží koupil bez akce, vyjde ho mnohem levněji. Nevím opravdu jak to chodí ve Velké Británii, nicméně u nás je toto běžná obchodní praktika.

Lidi tak chodí domů spokojeni, kolik že to vlastně ušetřili, ale ve skutečnosti jsou vlastně za blbce. Jejich štěstí je, že o tom vlastně ale neví. Vyplývá z toho maximálně to, že jak je český národ "naučen" chodit obchodními domy a listovat přitom v letáku, měl by lid věnovat spíše zvýšenou pozornost celkovému srovnání cen. Odnaučil by se tak možná zblblosti způsobené haldou reklamních letáků v poštovní schránce.

Pozn. JČ: Pro mě jako pozorovatele poměrů v ČR i v Británii je nesmírně zajímavé, jak se čeští občané postupně začínají potýkat s týmiž problémy, které před mnoha lety trápily i lidi ve Velké Británii, avšak praktičtí Britové proti nim legislativně okamžitě zasáhli. Takových oblastí je celá řada. Například dávno bylo zjištěno, že podnikatelé podvádějí daňový úřad tím, že si odepisují obrovské daňové úlevy na tzv. "podniková auta". V důsledku toho bylo v Británii okamžitě zavedeno opatření, které tvrdě omezuje daňové odpisy na "při zaměstnání používané automobily". Vykořisťování chudých, nemocných a starých občanů energetickými společnostmi bylo zamezeno zákonným opatřením, že občanům, kteří prokazatelně nemají na platby dluhů za energie, nesmí energetický podnik vypnout dodávku plynu či elektřiny. Drsně jsou omezena práva exekutorů, kteří nesmějí vstoupit do domu či bytu bez svolení jeho obyvatele a nesmějí konfiskovat nic, co slouží exekuovanému občanu jako výrobní prostředky k jeho práci. Exekuce přitom nesmějí vymáhat víc, než kolik je dluh, žádné právní poplatky se k tomu nesmějí připočítávat. Podvádění supermarketů s tzv. akčními cenami je drsně zamezeno tvrdě kontrolovaným předpisem, že akční cenu smí řetězec inzerovat jen tehdy, pokud je prokázáno, že se výrobek po mnoho týdnů prodával za vyšší cenu. Atd. Znovu opakuji, proč to nejde v ČR? Proč nikomu nezáleží na odstraňování těchto podvodů? Protože jsou lidé v ČR proti své vůli nuceni žít v mafiánském kapitalismu?

0
Vytisknout
11080

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2014