Cameron a Hollande vyzývají k reformě EU

28. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Británie a Francie vyzývají k reformování Evropské unie, zatímco jejich lídři přicestovali do Bruselu na povolební summit. V posledních volbách do Evropského parlamentu zaznamenaly velké zisky euroskeptické, xenofobní a extrémistické strany.

Prezident Hollande žádá, aby Evropa "věnovala pozornost" událostem ve Francii, kde jeho Socialistická strana prohrála s ultrapravicovou Národní frontou.

Premiér Cameron, jehož Konzervativní strana prohrála s euroskeptickou stranou UKIP, řekl, že Brusel je "příliš velký a příliš panovačný".

Proevropské strany navzdory velkému posílení opozice mají v Evropském parlamentu nadále většinu.

Úterní neformální summit je první příležitostí lídrů osmadvacítky zhodnotit poslední události a debatovat o tom, jak dál.

Národní fronta ve Francii, kterou německý ministr financí Wolfgang Schäuble označil za "fašistickou", zvítězila podle předběžných výsledků s 25% hlasů a vládní socialisté skončili až na třetím místě za pravicovou opozicí.

Lídryně Národní fronty Marine Le Penová prohlásila, že volební mandát využije k "obraně Francie" a boji s "bláznivými opatřeními jako volební právo pro imigranty".

Hollande po příletu do Bruselu oznámil, že "nejde jen o francouzský problém" a že využije summit k opětovnému zdůraznění "priority růstu, pracovních míst a investic".

Britská UKIP získala 27% - a poprvé za sto let v nějakých volbách v Británii zvítězila jiná strana, než konzervativci nebo labouristé.

Středopravicová frakce Evropská lidová strana však získala 213 z 751 mandátů, celkem v EU obdržela 28,36% hlasů. Socialisté si na evropské úrovni připsali 25,3%, liberálové 9% a zelení 7%.

Euroskeptický klub Evropa pro svobodu a demokracii zřejmě dostal jako celek asi 5%, ale jeho pozice je posílena hlasy nezávislých poslanců.

Evropský parlament má od roku 2009 rozšířené pravomoci a doufá, že získá rozhodující slovo při jmenování předsedy Evropské komise.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11646

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2014