Český euroskepticismus (anglickýma očima)?

30. 5. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Anglický týdeník The Economist z 24/5/2014 zase jednou něco uveřejnil z ČR (na str. 26), a to o skepsi vůči EU z "většiny českých (politických) stran". Jako kdybychom ani neměli zrovna za sebou těch prvních 10 let v rámci této organizace.

Připomenu jen to, že bychom si ty tři odstavce asi za rámeček nedali; až na ty, kteří se zřejmě pyšní svým důvtipem, s nímž dokážou rozdmýchat nejen nedůvěru k EU, ale mnozí ti praporečníci jiných jistot navíc ještě rasovou nenávist. Příčí se mi tohle rozepisovat. Ale asi je třeba si toho (jen s nemalým uzarděním?) všimnout. Prý tu máme 220 prominentních židů (takto nábožensky; nebo Židů? -- to státně-politicky), kteří ovládají veřejný život ČR.

Autor stati vyzdvihl mj. ve druhém odstavci jako fakt, že ODS si klade jako hlavní cíl odmítnout přistoupení do eurozóny; anebo že Úsvit si vytyčil jako metu uzavření hranic pro Romy. Na straně "proevropské" viděl ten příspěvek prakticky jen TOP-09.

Že by bylo heslo "Nestarejte se o Evropu" míněno jen jako žert? V tom třetím odstavci se ještě předpokládalo jenom to, že voliči ČR se zúčastní těch evropských voleb někde pod 30 % oprávněných. Že to bude reálně jen zhruba pouhých 18 %?

0
Vytisknout
8709

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2014