Britská vláda se konečně rozhodla zavést balení cigaret bez značkového obalu

26. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Neznamená to však, že prosté balení cigaret, bez značkového obalu, bude v Británii zavedeno ještě před všeobecnými volbami v květnu 2015. Britská vláda oznámila krátké období konzultací, jejichž cílem má být zabránit právním krokům výrobcům cigaret proti tomuto opatření, a pak asi půlroční vyjednávání s Evropskou unií.

Austrálie se v prosinci 2012 stala první zemí světa, která zavedla prosté balení cigaret bez značkového obalu. Rozhodnutí široce podpořili lékaři jako způsob jak zbavit kouření statutu přijatelnosti a jak odradit od kouření děti. K témuž kroku se zavázaly Nový Zéland a Francie a Irsko už v této věci schválilo příslušný zákon.

Simon Gillespie, generální ředitel organizace British Heart Foundation, uvedl, že to britské vládě trvalo "příliš dlouho", než zveřejnila své plány na prosté balení cigaret.

"Tabák zabíjí a je matoucí ho prezentovat v módním balení. Každý další den odkladů dovoluje tabákovému průmyslu, aby nalákal mladé lidi k přijetí tohoto smrtícího zlozvyku," uvedl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6164

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2014