Německo se stalo zemí optimistů

27. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Německo bývalo charakterizováno jako země "světabolu a úzkosti" (Němci pro to mají slova weltschmerz a angst), jako národ trvale zděšený možností jaderné katastrofy a hrozbou hyperinflace, národ neschopný se radovat, projevující tendenci vůči "egoismu, komplexu méněcennosti a sentimentalitě" jak se psalo v jedno memorandu ze schůzky Margaret Thatcherové s odborníky na Německo.

Toto Německo zřejmě už zmizelo, pokud máme věřit průzkumu, který tento týden vydal Německý hospodářský ústav v Kolíně nad Rýnem. Z tohoto průzkumu vyplývá, že více než 50 procent Němců je silně spokojeno se svým životem a jen 2 procent Němců jsou se svým životem nespokojena.

Výzkumníci poukazují na to, že srovnatelně vysoká úroveň spokojenosti v Německu byla zaznamenána jen dvakrát: v době sjednocení Německa v letech 1989-90 a během rozkvětu nové ekonomiky kolem roku 2000.

I nadále však hraje významnou roli ve spokojenosti Němců práce. "Důležitou roli hrají individuální zdraví a nízká nezaměstnanost," praví autoři zprávy. "Kdykoliv je vysoká zaměstnanost, míra společenské spokojenosti je vysoká, a obráceně. Nejsou to peníze, které činí lidi šťastnými, ale jsou to peníze vydělané jejich vlastní prací."

Z dat, získaných z průzkumu asi 20 000 Němců, provedeného v roce 2012, vyplývá, že i nezaměstnaní Němci jsou v posledních letech optimističtější o tom, že v budoucnosti práci najdou. Ti, kteří dělají práci dobrovolníků aspoň jednou týdně, jsou daleko spokojenější se svým životem než ti, kteří to nedělají.

Nejspokojenější Němci žijí na severu: Hamburk a Šlesvicko-Holštýnskou zaznamenaly spokojenost ve výši 55 a 53 procent. Naproti tomu v Braniborsku, na bývalém východě, je spokojeno se svým životem jen 35 procent Němců.

Studenti teologie a sportovní vědy mají daleko optimističtější výhled na svět než studenti jazyků, literatury a matematiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10971

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2014