Ve Středozemním moři zahynulo dalších třicet lidí

1. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta



Během víkendu zachránilo italské námořnictvo v jižním Středozemí více než 5000 lidí, kteří se neustále pokoušejí na vratkých bárkách dostat se z Afriky do Evropy. Objevili ale také třicet mrtvol osob, které se v podpalubí jedné lodi udusily nebo utopily.

Z Itálie přicházejí apely, aby mezinárodní společenství uprchlíkům začalo pomáhat. Přesto stále umírají lidé. Itálie vydává každý měsíc na vyhledávání a zachraňování přistěhovalců v moři 9 milionů euro. To vyvolává domácí politické tlaky. V pondělí obvinila protiimigrantská Severní liga italského premiéra Matteo Renziho, že má "krvavé ruce", protože zachraňováním imigrantů lidi "povzbuzuje", aby se vydávali na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře. Renzi požaduje, aby větší míru odpovědnosti za přistěhovalce převzala Evropská unie.

Šíření nenávisti na základě kolektivní viny je naprosto nepřijatelné

1. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Rasismus a netolerance k jinakosti je založena na principu kolektivní viny. Pokud jsme přistihli Němce, žida či Roma při krádeži, znamená to pro Čecháčka, který se bojí vnějšího světa, že všichni Němci, židi či Romové jsou zloději. Doufal bych, že toto myšlení je nepřijatelné, protože každý ví, že když nějaký Čech něco ukradne ve vídeňském supermarketu, neznamená to nutně, že kradou všichni Češi.

Dostali jsme asi pět emailů, které vážně argumentují, že Britské listy jsou "zrádcem českého národa" a "zrádcem evropské civilizace" a "milovníky muslimů", protože poukazují na to, že hate speech na základě představy kolektivní viny je trestným činem.

Parlamentní shromáždění OBSE odsoudilo Rusko za intervenci na Ukrajině

1. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Parlamentní shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na dnešním zasedání podpořilo rezoluci předloženou americkým senátorem Benjaminem Cardinem (Demokratická strana, Maryland). Rezoluce odsuzuje Rusko za jednání vůči Ukrajině. Pro přijetí rezoluce hlasovalo 92 delegátů, 30 bylo proti a 27 se zdrželo.

Současná strategie Kyjeva nikam nepovede

1. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Kyjev reagoval na více než stovku separatistických útoků a nejméně 20 zabitých vojáků během desetidenního příměří tak, jak se dalo očekávat. Obnovení vojenských operací s hlavním záměrem zničit povstalce v jejich ukrajinských centrech je však s největší pravděpodobností velkou chybou a nebude možné tento záměr uskutečnit, bez ohledu na ochotu Kyjeva akceptovat ztráty mezi civilisty. Nepřímá strategie, kterou teoreticky rozpracoval britský historik Basil Henry Liddell Hart, by mohla fungovat, zdá se však, že Kyjev nemá disciplínu a trpělivost k její realizaci.

Cenzura se provádí v redakcích

1. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Typickým příkladem je britský bulvární deník Daily Mail (podobný svým zaměřením a obsahem Mladé frontě Dnes, pozn. JČ). Často Daily Mail brojí proti údajným útokům vlády proti svobodě projevu. Jenže soudě podle toho, co publikuje, v těch novinách není vůbec žádná svoboda, píše George Monbiot. Noviny Daily Mail mají jedinou, jednoduchou linii: proti Evropské unii, proti sociálnímu zabezpečení, proti státním výdajům, proti daňové regulaci, proti přistěhovalectví, proti odborům a proti zaměstnaneckým právům. Britská Labouristická strana je pro tento list vždycky jen extremě levicová, a to i tehdy, když nemá žádný názor. Viz absurdní titulek v Daily Mail zveřejněný v pondělí: "Rudý Miliband nezveřejní žádný politický program, aby si neodradil voliče". Miliband je podle Daily Mail rudý, i když je vlastně šedivý.

Nicolas Sarkozy byl zadržen kvůli údajné korupci

1. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl vzat do vazby a má být vyslýchán kvůli podezření z korupce. Policejní vyšetřovatelé ho mohou zadržovat 24 hodin s případným prodloužením vazby o dalších 24 hodin. Sarkozy se sám přihlásil na policie poté, co vyšetřovatelé zadrželi jeho právníka, Thierryho Herzoga, a dva soudce.

Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda se Sarkozy pokusil zvrátit průběh spravedlnosti. Podezřívají ho, že se snažil získat od jednoho ze soudců tajné informace o průběhu jiného vyšetřování a že byl varován, že jeho mobil odposlouchávají soudci, kteří vyšetřují údajné financování jeho prezidentské kampaně v roce 2007 libyjským diktátorem Muammarem Kaddáfím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nejen o zabíjení na Ukrajině

1. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Je opravdu tak složité uvést, že nikým nevolená vláda v Kyjevě nese zodpovědnost za usmrcení stovek civilistů a vyhnání sta tisíce dalších lidských bytostí z domovů, aniž bychom lovili v obskurních zdrojích? Je nutné pořád omílat každičký Putinův prd a laxně se stavět k vraždám ruských novinářů na Ukrajině ZDE? Proč Západ neodsoudí vraždění na východě Ukrajiny, když mu údajně tolik na srdci leží lidská práva?

Porošenko zrušil příměří

1. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že zastavil jednostranné příměří v konfliktu s proruskými separatisty. Zdůraznil, že ukrajinská armáda nyní zahájí ofenzívu proti vzbouřencům.

Křehké příměří vypršelo v pondělí večer. Jeho cílem bylo umožnit vzbouřencům, aby odzbrojili a zahájili širší mírový proces, včetně amnestie a nových voleb.

Avšak vzbouřenci nesložili zbraně a příměří bylo opakovaně porušováno.

Evropští politikové a USA naléhají na Rusko, aby použilo svůj vliv na vzbouřence a přimělo je snížit krveprolévání. Západ hrozí Moskvě dalšími sankcemi.

Putin sice vyjádřil pro příměří podporu, avšak Západ ho obviňuje, že Rusko dovolilo, aby přes hranici do Ukrajiny přicházely pro vzbouřence zbraně i bojovníci.

V pondělí navzdory příměří docházelo k občasným bojům. Dělostřelecká palba usmrtila ve vzbouřeneckém městě Slavjansk nejméně dva lidi a zničila tam několik bytů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na Donbase obnovena "protiteroristická operace" a vyhlášeno stanné právo, tvrdí poslanec

1. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský poslanec Oleg Ljaško na svém facebookovém účtu informoval, že na zasedání Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny v pondělí večer po vypršení příměří bylo přijato rozhodnutí obnovit na Donbase "antiteroristickou operaci" a zároveň tam vyhlásit stanné právo.

Oficiální vyjádření úřadů nebylo večer k dispozici. Mluvčí prezidenta Svjatoslav Cegolko na Twitteru pozdě v noci oznámil, že prezident má schůzku a rozhodnutí oznámí až poté.

Podrobnosti v ukrajinštině: ZDE

Co vědí Londýňané o České republice?

1. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta



Zdravím, tohle je krátké videjko, které jsem si udělal ve volném čase o tom, co lidi v Londyne ví nebo si myslí o České Republice. Poměrně často jsem se musel ptát na Prahu, protože o Čechách nic nevědeěli. napsal nám Jan 'Slejdy' Sládečko. Zjistil, že většina Londýňanů v Praze byla na krátkodobé dovolené a pila pivo, město se jim líbilo, pivo chutnalo, ale jinak nevěděli nic.

Tři izraelští mladíci, kteří cestovali stopem z ilegální osady, byli nalezeni mrtví

30. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Izraelská státní média potvrdila, že byly nalezeny mrtvoly tří mladíků, Eyala Yifraha, 19, Gilada Shaara, 16, an Naftaliho Fraenkela, 16, který měl dvojí izraelské a americké občanství. Mladíci cestovali téměř před čtrnácti dny stopem z náboženského semináře v ilegální izraelské osadě Kfar Etzion, umístěné protizákonně na západním břehu Jordánu mezi Betlémem a Hebronem.

Prosíme, stěžujte si u Facebooku na českou protiislámskou stránku obsahující hate speech

29. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Facebook ignoruje stránky psané jinými jazyky, než je angličtina, které šíří rasovou a náboženskou nenávist. Je nepřijatelné šířit náboženskou nenávist. Prosím, stěžujte si u Facebooku na stránky "Islám v České republice nechceme", která je z etických, morálních i právních důvodů naprosto nepřijatelná a šíří iracionální nenávist vůči spoluobčanům. Kdyby existovala v angličtině, bude zrušena za pět minut.

Šíření rasové a náboženské nenávisti je trestný čin. Že jsou české trestní orgány neschopné, to je známá věc. V zahraničí však nejsou neschopné. Civilizovaní lidé šíření rasové a náboženské nenávisti netolerují, ať to dělá kdokoliv vůči komukoliv.

Osobní útoky odeslané na emailové adresy University of Glasgow budou předány britské policii. (JČ)

A letter to the Facebook Press Office

30. 6. 2014

čas čtení 1 minuta


-------- Original Message --------
Subject: Why do you not monitor properly hate speech pages in languages other than English?
Date: Mon, 30 Jun 2014 14:46:20 +0200
From: Jan Culik
To: press@fb.com

Dear Sir or Madam,

It has transpired from my research that in spite of your public declarations, you do not seem to monitor properly hate speech facebook pages which operate in languages other than English. Could you please explain, for instance, why you have not removed the Czech language page "We do not want islam in the Czech Republic":

https://www.facebook.com/ivcrn

Another example: the facebook page Anti-cikánská skupina (The Anti-Roma Group) has a picture at the top where a child asks: "Daddy, why do no Roma people appear in Star Trek?" Father answers: "This is because the series is from the future, son."

This "community facebook page" has this description. "This page is devoted to those who have a problem with Roma in the Czech and Slovak Republics and want something to be done about this."

Why does Facebook not take this racist page down?

https://www.facebook.com/AntiCikanskaSkupina

Could you please advise what procedures there are for monitoring hate speech in languages other than English and why you keep the above mentioned pages, which I have listed as instances (many more could be given) on your servers?

Thank you very much

(Dr.) Jan Culik
University of Glasgow

ISIS/ISIL vyhlásila "kalifát" Iráku a Sýrie

30. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Organizace, která si říkala ISIS (Islámský stát Iráku a Sýrie) nebo ISIL (Islámský stát Iráku a Levantu) se nyní přejmenovala na "Islámský stát", "Is". Vyhlášení kalifátu je podle experta na terorismus J.M. Bergera neuvěřitelně hazardní hrou, která ohrožuje většinu územních zisků organizace ISIS/ISIL. Organizace produkuje nesmírně profesionální propagandu na internetu a na sociálních sítích. V tomto profesionální videu, většinou natočeném v angličtině, vysvětluje nový "kalifát Iráku a Sýrie". Video má titul "Konec Sykese-Picota", což je odkaz na někdejší dohodu mezi Francií a Británii o rozdělení Iráku a Sýrie po první světové válce.

"Toto není první hranice, kterou rozbijeme, rozbijeme i další hranice," varuje mluvčí organizace ISIS/ISIL. Vyhrožuje, že rozbijí hranici Iráku, Jordánska a Libanonu. Slibuje také že ISIS osvobodí Palestínu. "Nejsme tady od toho, abychom arabské spiknutí nahradili západním spiknutím. Naše svatá válka je vznešenější a vyšší. Bojujeme, abychom učinili Allahovo slovo nejvyšším," konstatuje mluvčí.



  • Irácká armáda vyslala tanky a ozbrojená vozidla do města Tikrit na severu země ve snaze ovládnout znovu toto území. Spojené státy vyslaly do Iráku 300 poradců, většinou příslušníky zvláštních jednotek, a bezpilotní letadla.
  • Obyvatelé pohraničních měst v boji proti ISIS, jako jsou města Bakuba a Samara, uvádějí, že šiitské milice stojí v čele boje proti extremistům a mají obrovskou moc. V některých případech jsou jim podřízeny i irácké bezpečnostní jednotky.
  • Izraelský premiér Binyamin Netanyahu vyjádřil podporu pro nezávislý kurdský stát. To je v rozporu s americkou strategií, která chce udržet jednotný Irák. Netanyahu zastává názor, že nezávislý Kurdistán by se stal součástí širší aliance umírněných sil v regionu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podvod jménem svoboda

30. 6. 2014 / Leopold Kyslinger

čas čtení 27 minut

František Štván se v článku "Citové vydírání není fér v osobním životě, natož politickém" rozhořčuje nad pokrytectvím těch, kteří "odklánějí" miliardy, ale obviňují ze škod podstatu sociálního státu. Ve svém příspěvku chci dokázat, že to není jenom české specifikum a že to není ojedinělý exces, ale přímo vlastnost pokročilé postindustriální společnosti založené na moci generované majetkem. Že bez zásadních změn chápání majetkových práv ústí život společnosti do spektáklu.

Rusko má problém se svými partnery

30. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Zdá se, že Rusko bude muset v dohledné době řešit další problém s "partnery" Běloruskem a Kazachstánem, píše Veronika Sušová-Salminen. Obě země odmítají ruský návrh na to omezit import ukrajinského zboží v souvislosti s asociační dohodou. Odmítly se připojit s tím, že Rusku povolily v rámci Celní unie jednostrannou reakci. Obě země, jak se ukazuje, mají v tomto ohledu rozdílné ekonomické zájmy. Mimo jiné - Bělorusko má s Ukrajinou 600 km hranici a přeshraniční spolupráci. Kazachstán chce vstoupit do WTO a bojí se ukrajinského veta.

Podle kremelských zdrojů bude pokračovat v této věci další dialog, tj. vyjednávání.

Zdroj v ruštině ZDE

Účet za Europu Jagellonicu je nikoliv 31 mil. Kč, ale 44,8 mil. Kč - a další drobná překvapení Jiřího Fajta

30. 6. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 11 minut

V úterý 1. července 2014 hodlá ministr kultury Daniel Herman uvést do úřadu generálního ředitele Národní galerie v Praze pana Jiřího Fajta, jmenovaného do této funkce navzdory protestům velké části odborné veřejnosti právě před rokem exministryní Alenou Hanákovou, v té době již čtvrtý den v dvojnásobné demisi. Celá věc má ovšem jeden zásadní háček.

V pátek 27. června 2014 dopoledne se na Ministerstvu kultury uskutečnilo jednání na nejvyšší úrovni za osobní účasti ministra Hermana. Na tomto setkání odmítl Jiří Fajt již poněkolikáté podepsat platový výměr a náplň práce. Fajt chtěl původně čtvrt milionu měsíčně.

Evropská komise poskytla Bulharsku rozsáhlý úvěr

30. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Evropská komise nabídla bankovnímu systému v Bulharsku úvěr ve výši 1,35 miliardy liber na podporu bulharských bank, dvě z nichž se staly terčem útoků vkladatelů. V pátek se pokusily velké počty bulharských vkladatelů vybrat si své peníze z bulharské První investiční banky. Evropská unie se pokusila uklidnit bulharské občany prohlášením, že bulharské banky jsou dobře kapitalizované a bankrot nim nehrozí. Bulharské úřady se domnívají, že bulharské banky se staly obětí spiknutí, jehož cílem bylo ochromit bankovní systém. Pět lidí bylo v souvislosti s tímto "spiknutím" zatčeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Washington se snaží "modifikovat" válku v Iráku a Sýrii

30. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Americký prezident Barack Obama požádal Kongres o finanční částku ve výši půl miliardy dolarů na trénink a výzbroj "rebelů", kteří už tři roky bojují se syrským režimem prezidenta Asada. Pokud bude tato žádost vyřešena k uspokojení Bílého domu, Spojené státy se převážně od nepřímé podpory rebelům v Sýrii de facto do tohoto tragického konfliktu přímo zapojí.

Co brzdí a co stimuluje učení cizím jazykům

30. 6. 2014 / Milan Kubr

čas čtení 7 minut

"Hranice mé řeči jsou hranicemi mého světa" (Ludwig Wittgenstein)

Jan Čulík i Pavel Gajdošík zdůrazňují naprosto správně, že rozhodnutí naučit se dobře cizí jazyk je projevem ochoty a vůle "otevřít se něčemu novému". Upozorňují na strach ze "ztráty identity a jistoty", vědomý či podvědomý, který může být tak silný, že člověka od učení cízímu jazyku odradí, nebo mu ho aspoň pořádně znepříjemní.

Britové nevědí, že mají podle zákona právo žádat telefonní společnosti o snížení účtu za používání mobilu v zahraničí

30. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Každý šestý Brit dostal neočekávaně vysoký účet za používání svého mobilu v zahraničí, ale čtyři z 10 britských občanů netuší, že mají podle zákona práva požadovat od mobilní společnosti, aby ho snížila.

Evropská unie od 1. července zavádí Evropská unie limit na ceny užívání mobilního telefonu v zahraničí. Znamená to, telefonní hovor, vytočený v zahraničí, vás nesmí na území EU stát více než 19 eurocentů (5,21 Kč) za minutu (bez DPH), poslat esemesku ze zemí Evropské unie vás smí stát nejvýše 6 eurocentů (1,64 Kč) a za každý megabyte stažených dat nesmíte zaplatit více než 20 eurocentů (5,49 Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hongkong připravuje protesty proti Pekingu

30. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Organizátoři očekávají, že protestů proti snahám Pekingu ovládat politiku v Hongkongu se v úterý bude účastnit až půl milionu lidí. Obyvatelé Hongkongu jsou frustrováni, že jim Peking chce vnutit příštího správce provincie. 798 000 obyvatelů Hongkongu hlasovalo v neoficiálním referendu o tom, jak by se nový správce Hongkongu měl volit. Peking to odmítá, označuje toto referendum za nelegitimní a jeho internetové stránky jsou terčem velmi sofistikovaných hackerských útoků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Facebook přiznal, že manipuloval emocemi svých uživatelů tím, že pozměňoval to, co se tam zveřejňuje

29. 6. 2014

čas čtení 3 minuty

Facebook čelí vlně protestů poté, co přiznal, že zjistil, jak systematicky manipulovat s emocemi uživatelů. Facebook zveřejnil podrobnosti obřího experimentu, v rámci něhož manipuloval informace zveřejňované na stránkách 689 000 uživatelů. Zjistil, že prostřednictvím procesu nazvaného "emocionální nákaza" dokáže přimět uživatele, aby vůči daným faktům zastávali pozitivnější nebo negativnější postoj, aniž by věděli, že jsou manipulováni.

Spojené státy vysílají do Iráku bezpilotní letadla

28. 6. 2014

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy potvrdily, že vysílají ozbrojená bezpilotní letadla k přeletům přes Bagdád s cílem ochránit americké jednotky, které tam nedávno dorazily, aby zhodnotily rozpadávající se funkčnost irácké armády.

Americká armáda provozuje už více než týden průzkumné lety stihaček, řízených piloty, i bezpilotních letadel. Rozhodnutí ozbrojit některá bezpilotní letadla následuje poté, co Bagdád začal používat amerických jednotek, jejichž veřejně definovanou rolí je pomáhat a radit iráckým jednotkám, které bojují proti organizaci Isis.

"Důvod pro to, že některá tato letadla jsou vyzbrojena, je především pro ochranu našich vojenských poradců, kteří budou pracovat mimo území velvyslanectví," konstatoval tiskový mluvčí amerického ministerstva obrany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ano, dobrá znalost cizího jazyka je útokem na vaši identitu

27. 6. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Pan Gajdošík má pravdu, když poukazuje na to, že má-li se člověk být schopen naučit jiný jazyk tak, aby jim mluvil skoro jako rodilý mluvčí, musí se "otevřít něčemu novému" a do značné míry se vzdát své původní národní totožnosti, nebo, přesněji, otevřít ji jiným vlivům. Tak přesně to funguje v některých západoevropských a zejména skandinávských zemích, kde je uzavřená národní identita intenzivní výukou jiných jazyků a kultur nabourávána ve školách už od rané puberty, jmenujme státy jako Holandsko, skandinávské země a do menší míry, ale v poslední době stále častěji, i Německo a Francie.

Vyrob si nepřítele a pak proti němu bojuj

28. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ještě nedávno Turecko dovolovalo syrským povstalcům volný pohyb přes svou hranici, převoz zbraní, munice a zásob - a v izolovaných případech dokonce poskytlo letecké krytí. Nyní se radikální část těchto povstalců stala obrovským regionálním problémem.

Bývalý velitel NATO v Evropě (SACEUR) admirál Stavridis navrhuje, aby NATO pomohlo Turecku s průzkumnými operacemi v Sýrii a Iráku, vyslalo jednotky zvláštního určení - a nechalo otevřenou i možnost intervence.

Jazyky a identita

27. 6. 2014 / Igor Daniš

čas čtení 3 minuty

Nedávno som si listoval v románoch napísaných v angličtine a holandčine Autori pochádzali z Blízkeho a Str. východu. Ich jazyk bol tak jednoduchý, že sa nedali čítať. Proste literárny brak. Najprv som sa domnieval, že tí autori sú prázdni a "moderní", ale potom ma napadlo, že kvôli tlaku mocipánov knižného a literárneho sveta, napísali svoje knihy namiesto v materskom jazyku radšej hneď v angličtine (holandčine). Ak by písali v materskom jazyku, možno by ich jazyk bol autentický, nie formálny, prerastený, mnohovrstevnatý, pretože ich skúsenosť mohla byť/je mnohovrstevnatá, a v cudzom jazyku sa stráca, nenachádzajú autentické výrazové prostriedky, či v lexike alebo v syntaxi.

Výuka jazyků

27. 6. 2014 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Ve své poznámce jste popsal moji metodu, kterou jsem si v idiotských časech po roce 1972 sám vypracoval, píše František Řezáč. Stavěl jsem si barák a na zdi, kterou jsem zdil, mi hrál magič otázky ke státnici, které jsem si mikrofonem sám nahrál. Vedle zdil soused s volal: Pane Řezáč, dejte tam něco pořádnýho a já pustil originály Billa Haleyho. To se to zdilo.. !

Ještě poznámku k cizím jazykům

27. 6. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zdá se mi v dnešní době, kdy jsou cizí jazyky na internetu k dispozici kdykoliv a kdekoliv, že se lidé v ČR stále spoléhají na vyučování od špatných učitelů případně se v tramvaji biflují slovíčka. To nebylo nikdy k ničemu, protože slovo bez větného kontextu nemá žádný význam, ten nabývá teprve větným kontextem.

Kdo se chce naučit nějaký jazyk, měl by podle mého zvládnout základní gramatiku a pak se obklopit tím jazykem - podobně, jako se tomu učí malé děti. Vezměte si anglické nebo německé texty, najděte si k nim zvukové nahrávky (celá řada pořadů BBC, například pořadu Analysis na BBC Radio 4 publikuje transkripty), přeložte si se slovníkem text tak, abyste mu stoprocentně rozuměli, a pak si nahrávku pouštějte až do zpitomění, kdy vám vejde do krve. Uděláte-li to tak s třiceti texty, budete umět anglicky. Mějte pořád puštěné anglické rádio, čtěte noviny v angličtině. Proč ne? A co anglické či německé sociální sítě?

Při pohovorech pro vybírání studentů na erasmovský pobyt v Británii na jedné české univerzitě jsem studentům řekl: "Překvapení. V Británii se mluví anglicky. Budete se v tom umět orientovat? A dal jsem jim přeložit na internetu otevřené první dvě věty z libovolných anglicky psaných novin. Nedali to skoro nikdy dohromady. Přestože někteří z nich byli údajně anglisté a údajně "četli Shakespeara v originále".

Představa, že kdokoliv na tomto světě musí pro informace záviset na Mladé frontě Dnes či na České televizi, je pro mě šílená...

Odpočítávání

27. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Dnešní podpis asociační dohody EU se třemi postsovětskými republikami, Ukrajinou, Gruzií a Moldávií (což se nerovná plnému členství v EU a jde o ekonomické a politické, nikoliv vojenské vazby) Kreml opět rozzuřil a začalo další kolo vyhrožování. Putinův poradce Glazjev označil ukrajinského prezidenta Porošenka za "nacistu" a Putin osobně avizoval rozdělení Ukrajiny. Mezitím dnes vyprší příměří, které minulý týden jednostranně vyhlásil Kyjev.

Proč tolik lidí není s to opravdu zvládnout cizí jazyk?

27. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 4 minuty

Jako učitel němčiny si už léta kladu otázku, proč i nepochybně inteligentní gymnazisté až na vzácné výjimky po rychlých počátečních pokrocích při výuce cizího jazyka narazí na jakousi tajemnou zeď a pak už nejsou schopni dalšího progresu, dělajíce stejné chyby pořád dokola.

Dlouho jsem si myslel, že je za tím skryta jistá nedbalost a neochota žáků při snažení být preciznější, ale nedávno jsem na internetu objevil anglický článek profesora psychologie z University of Houston Artura Hernandeze, který se dlouhodobě zabývá studiem bilingválních lidí, a tento odborník mi pootevřel oči sice trochu provokativní, ale s realitou výborně korespondující teorií, podle níž lidé tak často nezvládají cizí jazyk kvůli podvědomé neschopnosti se mu plně "otevřít".

Německo se stalo zemí optimistů

27. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Německo bývalo charakterizováno jako země "světabolu a úzkosti" (Němci pro to mají slova weltschmerz a angst), jako národ trvale zděšený možností jaderné katastrofy a hrozbou hyperinflace, národ neschopný se radovat, projevující tendenci vůči "egoismu, komplexu méněcennosti a sentimentalitě" jak se psalo v jedno memorandu ze schůzky Margaret Thatcherové s odborníky na Německo.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2014

4. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

V květnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 33753 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2014 částkou 3723,37 Kč. Příjem z reklamy byl v květnu 2014 celkem 20 651 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2014 263 680,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

32768