O vulgárním cynismu České televize a dalších záležitostech

23. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Česká televize, potažmo čeští mainstreamoví novináři, přináší zprávy o válce na východě Ukrajiny: ZDE vyjadřuje hluboký šok nad sestřelením malajského letadla, nicméně nezřídka vulgárním způsobem informuje o izraelských útocích v pásmu Gazy. Jeden takový příklad je podle mého soudu skutečně za hranou. Navíc "válka" v Gaze bohužel kvůli neústupnosti Izraele přistoupit na zcela legitimní požadavky militantů z Hamásu brzy neskončí.

Nelítostný útok izraelských ozbrojených sil ze vzduchu, pevniny a moře proti hermeticky uzavřenému pásmu Gazy, a to navzdory nedělnímu masakru ve čtvrti Sadžaja, kde bylo během tankové a letecké ofenzivy zmasakrováno 72 osob a zraněno na čtyři sta lidí (jde nezřídka o strašlivá zranění, příkladně o amputace končetin apod.) ZDE.

Avšak naši novináři, politikové a "osobnosti" jsou schopni neustále odsuzovat hlavně "svého" Putina (nejnověji třeba Romancov: Putin, zkorumpovaný autokrat ZDE), ale nikoliv pachatele otřesných zločinů v Gaze. Je to pořád tatáž písnička, což si uvědomuji, ale nelze to jen tak pustit z hlavy.

Skutečně alarmujícím a děsivým faktem je pak vyvražďování celých rodin izraelskou vojenskou mašinérií. Podle organizace Euro-Mild Observer for Human Rights se sídlem v Ženevě Izrael v pásmu během dvou týdnů při 15 000 náletech téměř vyhladil 50 rodin ZDE.

Sami představitelé izraelské armády uvedli, že v uplynulých dvou týdnech zasáhli v pásmu skoro tři tisíce cílů, z toho polovinu za pozemní invaze, která trvala pouhé čtyři dny ZDE. Zkusme si představit, že by Praha byla z větší části (Gaza se rozkládá na území, které je o 136 kilometrů čtverečních menší než Praha) takto masivně ostřelována, navíc s tím, že by zde přibylo obyvatelstvo Bratislavy, tedy asi půl milionu lidí...

Z celého světa a z celé řady (nejen) západních velkoměst, od západních intelektuálů a dokonce i mainstreamových novinářů se šíří tsunami nevole proti (zatím) patnáctidennímu nemilosrdnému izraelskému vraždění v Gaze, jemuž dosud podlehlo 633 Palestinců ZDE a 3640 dalších bylo zraněno ZDE. Jde hlavně o obyčejné civilisty včetně více než stovky dětí. Přes sto tisíc Palestinců bylo nuceno opustit své domovy ZDE. Poslední zprávy hovoří už o 150 000 uprchlíků, kteří museli opustit své domovy kvůli nepolevujícímu izraelskému bombardování a ostřelování ZDE.

Zvěrstva spáchaná izraelskou armádou jsou mimořádně krutá. Korespondent pořadu Democracy Now! Sharif Abdel Kouddous líčí z Gazy hororové scény: Otec jedné ze zabitých dívek musel jít do dvou nemocnic, protože jedna polovina těla jeho dcery byla v jedné nemocnici a druhá v další ZDE. Aktuální reportáž z Gazy od tohoto novináře, který líčí izraelské útoky na studio televize Al-Džazíra, mešity, nemocnice atd., a který viní Izrael z neochoty přijmout příměří, lze zhlédnout zde ZDE.

Izrael od vypuknutí vražedné kampaně přišel o životy 27 vojáků, jeden voják byl vzat do zajetí a rakety odpalované militanty z pásma usmrtily dva izraelské civilisty. Přestože jsou západní média zaplavena informacemi o tom, jak moc trpí izraelské obyvatelstvo pod palbou primitivních raket odpalovaných z Gazy, uznávaný izraelský letecký inženýr Moti Shefer v listu Haaretz píše ZDE, že Iron Dome (Železná kopule), který funguje od roku 2011, je jen blaf. Shefer tvrdí, že počet raket odpálených z pásma na Izrael je ve skutečnosti mnohem nižší, než Iron Dome udává a ztráty na životech a hmotné škody jsou beztak nízké. Z 95 procent jsou před těmito raketami Izraelci v bezpečí, nehledě na Iron Dome, vysvětluje. Sheferovu domněnku potvrzují statistiky izraelské organizace B'Tselem ZDE, jež uvádějí, že v průběhu let 2004 až 2013 rakety a minometné útoky z Gazy usmrtily 33 Izraelců a 10 Palestinců.

Tato fakta jednoznačně vyvracejí lži izraelské vlády a jejich stoupenců o "smrtelném ohrožení" Izraele, a odvádějí tak pozornost od závažnějších témat, jako je nelegální okupace, zábor palestinské půdy na Západním břehu a výstavba nelegálních izraelských osad, jež znemožňuje vytvoření samostatného palestinského státu.

Rovněž Česká televize nám předkládá důvěrně přežvýkanou propagandu o tom, jak se hlavní spojenec izraelských zvěrstev v zastoupení Johna Kerryho "neúspěšně snaží o příměří" s tím, že "při bojích mezi Izraelem a Hamásem zemřelo už přes šest set lidí, velké ztráty jsou na straně palestinských civilistů" ZDE (jako by snad šlo o vyváženou válku, při které neumírají z 80 procent palestinští civilisté a většinu zraněných netvoří děti coby ony "velké ztráty" ZDE). Zato tiskařská čerň na začátku textu vypíchla počet usmrcených Izraelců. Také první věta tohoto článku mate veřejnost, když tvrdí: "Ukončete násilí v Pásmu Gazy, vzkázali palestinskému hnutí Hamás generální tajemník OSN Pan Ki-mun a šéf americké diplomacie John Kerry." Nebyl to však Hamás, kdo jako první porušil příměří a začal masivní leteckou kampaň proti Gazanům ZDE.

Opravdovým cynismem je text o reportáži Jakuba Szántó (Szántó lže, když tvrdí, že Izrael kývl na tři nabídky příměří) s názvem Tunely Hamasu jsou mocnější zbraní než rakety ZDE. Titulek divákovi i čtenáři sugeruje, naprosto děsivý nesmysl o tom, že tunely, jimiž kvůli sedm let trvající izraelské blokádě vedle zbraní putují i životně důležité komodity, snad zabíjejí víc lidí a páchají větší destrukci než izraelské granáty a bomby, či spíše, jak je z textu patrno, rakety Kassám?? Tak či onak, titulek příspěvku je naprosto zavádějící. V textu dále stojí: "Vchody do svých tunelů skrývá Hamas i v civilních domech. To sice přímo ohrožuje jejich obyvatele, jenže mrtví civilisté znamenají pro vládce Gazy další výhody - rostoucí mezinárodní tlak na Izrael a jeho armádu."

Ačkoliv to samozřejmě není vyloučené, je schopen autor textu věrohodně doložit, že tomu tak skutečně je? Nejspíš citoval vyjádření izraelské armády, která obviňuje Hamás z toho, že používá palestinské civilisty jako lidské štíty, což samozřejmě vůbec nelze vyloučit, nicméně byli to izraelští vojáci, kteří byli před soudem usvědčeni, že během operace Cast Lead použili jedenáctiletého chlapce jako lidský štít ZDE. Jestliže autor reportáže skutečně vycházel z prohlášení izraelské armády, tak podle této logiky bychom mohli citovat prohlášení ozbrojeného křídla Hamásu jako věrohodný zdroj informací.

V těchto dnes se hovoří o uvalení dalších sankcí na Rusko, které se v konfliktu s Ukrajinou ve srovnání s Izraelem chová naprosto gentlemansky (navíc není dokázáno, že by Kreml sestřelil malajský civilní let ať úmyslně, či neúmyslně). Obamova vláda jen cynicky vyjadřuje nevoli nad zabíjením uskutečňovaným svým VIP klientem, které ona sama sponzoruje a které může kdykoliv zastavit. Je tedy klíčovým spolupachatelem masového vyvražďování civilistů v Gaze. Dalšími spolupachateli jsou některé země EU, například Velká Británie, Nizozemí, Francie, jež svými investicemi a obchodními styky s Izraelem včetně obchodů s ilegálními osadníky udržují ilegální okupaci v chodu ZDE. Žádné sankce na Izrael ale nepřicházejí v úvahu, i když po nich volají desítky známých osobností včetně šesti nositelů Nobelovy ceny.

A čeští "pundits", politici a novináři tlachají o ruské agresi na Ukrajině (sic!). Skutečně nevím, jak potom nazvat to, co provádí Izrael v Gaze. Že by "obranu"?

Posedlost českého mediálního středního proudu ukrajinsko-ruským konfliktem je doopravdy tragikomická, taktéž víra některých komentátorů v ukrajinskou demokracii při boji proti putinovskému Rusku a jím podporovaným proruským separatistům, která na východ země přilétá na křídlech stíhacích letounů a se střelbou z minometů, což odnášejí desítky civilistů.

Ano, několik měsíců trvající konflikt na Ukrajině si na základě tvrzení náměstka ukrajinského ministra zdravotnictví vyžádal životy 478 civilistů (tedy asi stejný počet mrtvých civilistů jako v Gaze, ovšem za mnohem delší dobu) a 1400 osob bylo zraněno ZDE. List Kyjev Post uvedl, že během "války s Rusy" zahynulo přinejmenším 270 ukrajinských vojáků ZDE.

Jsou-li uvedené informace skutečně pravdivé, vyplývá z nich, že zatímco při konfliktu v Gaze jsou v drtivé většině barbarskými způsoby usmrcováni palestinští civilisté, kteří se tváří v tvář izraelským útokům tísní na jednom z nejhustěji obydlených míst světa, kdežto na východě Ukrajiny probíhá spíše válečný konflikt a nikoliv jednostranný masakr. Česká mediální scéna ale jako obyčejně vidí vše úplně jinak.

0
Vytisknout
19625

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2014