Chystá se Kreml distancovat od doněckých separatistů?

24. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vyjádření jednoho z velitelů ozbrojených separatistů na východě Ukrajiny, Alexandra Chodakovského, spolu s dalšími podobnými vyjádřeními, může signalizovat počátek důležité změny v postojích Kremlu k separatistickým jednotkám v Doněcké oblasti.

Nad "partou" Igora Strelkova, která podle ruských analytiků po anexi Krymu začala jednat víceméně na vlastní pěst a za peníze ze soukromého sektoru, Kreml postupně ztratil kontrolu. Jedním z pokusů tuto kontrolu obnovit mělo být vyslání praporu Vostok pod velením Chodakovského, které, předpokládají někteří zkušení ruští komentátoři, iniciovala Putinova šedá eminence Vladislav Surkov.

Pokud je tato interpretace správná, pokus nevyšel. Nejprve se jednotky pod vedením Chodakovského dostaly do průšvihu na letišti v Doněcku; podle Chodakovského kritiků ztráty zde způsobila "přátelská palba" a údajně velitel sám ji zavinil. V minulých týdnech navíc Strelkov, který opustil Slavjansk, sesadil Chodakovského z postu hlavního velitele v Doněcku.

Jestliže Chodakovskij dříve jednal na podnět Surkova, pak ani v takové důležité věci jako přiznání se k držení systému Buk a ruskému původu zbraně nejedná čistě na vlastní pěst. Může jít o zkušební balónek, kterým Kreml testuje reakce na Západě, pokud by případně přiznal barvu. Chodakovskij promluvil hned den poté, co americké vyjádření dalo najevo, že záležitost s letem MH17 nemusí být nutně využita k pranýřování Moskvy a hlavní díl odpovědnosti bude připsán samotným separatistům. Toto stanovisko vydal úřad ředitele národních zpravodajských služeb (Director of National Intelligence, DNI) podléhající přímo prezidentu Obamovi a liší se od poněkud radikálnějších prohlášení ministerstva zahraničí; nicméně i ta tvrdí, že cílem separatistů bylo sestřelit vojenský letoun.

Vzhledem k tomu, že lidé z "Doněcké lidové republiky" s vazbami na ruské extrémní politické síly jsou opravdu neřízenými střelami, postup vylučující označení Moskvy za hlavního viníka by byl zřejmě adekvátní. Není v zájmu nikoho obviňovat Moskvu z terorismu a špendlit ji ke kauze MH17. To mrtvým z boeingu život nevrátí, toho, kdo osobně nařídil sestřelení letadla před soud nedostane a mír na Ukrajině nezajistí. Mnohem důležitější je, aby Moskva dostala prostor pro ústup a přinejmenším alespoň nad Strelkovovou skupinou přestala držet ochrannou ruku. Je to koneckonců i v jejím vlastním vnitropolitickém zájmu.

V příštích dnech až týdnech se nepochybně vyjasní, zda je takové vysvětlení překvapivého Chodakovského přiznání správné.

0
Vytisknout
11324

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2014