Otevřený dopis lékařů na obranu obyvatelů Gazy

27. 7. 2014

čas čtení 9 minut

Tento otevřený dopis publikoval vědecký časopis britských lékařů The Lancet

Jsme lékaři a vědci, kteří tráví svůj život rozvíjením prostředků péče a ochrany zdraví a životů. Jsme také informovaní lidé, vyučujeme etice našich profesí, spolu se znalostmi a praxí etiky. Všichni už mnoho let pracujeme v Gaze a známe zdejší situaci.

Na základě naší etiky a praxe odsuzujeme to, čeho jsme svědky při agresi Izraele v Gaze.

Žádáme své kolegy, staré a mladé profesní odborníky, aby odsoudili izraelskou agresi. Odmítáme perverznost propagandy, která ospravedlňuje vytvoření mimořádné situace, aby jím mohla zamaskovat masakr, takzvanou "defenzivní agresi". Ve skutečnosti je to krutý útok neomezeného trvání, rozsahu a intenzity. Chceme informovat o faktech tak, jak je vidíme a o jejich dopadu na životy lidí.

Lidé se v Izraeli bojí mluvit

27. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Hrstky demonstrantů, protestujících proti hrůzám, páchaným izraelskou armádou v Gaze, se stávají terčem verbálního i fyzického násilí. Jiní občané na ně křičí "zrádci" a "vraťte se do Gazy!". Ženám se nadává do kurev a děvek. Rodiče se snaží chránit děti před těmito útoky.

O minulém víkendu se demonstranti proti násilí v Gaze v Haifě stali terčem útoků pravicových aktivistů, kteří zmlátili arabského náměstka starosty a jeho syna. Policie byla nucena chránit mírové pochody v Tel Avivu, jeden z nich se stal terčem útoků vajíčky a lahvemi z umělé hmoty.

Izraelská armáda znovu zahájila útoky proti Gaze

27. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Izraelská armáda v neděli zahájila letecké, námořní i pozemní vojenskou ofenzívu proti Gaze poté, co Hamas se odmítil připojit k příměří. Hamas odmítá jakékoliv příměří, jehož součástí by byla přítomnost izraelské armády v Gaze a další ničení jeho strategického kapitálu. Mluvčí Hamasu Sami Abu Zuhri zdůraznil, že příměří musí obsahovat podmínku stažení izraelských jednotek z Gazy a že desetitisícům lidí vyhnaných z jejich domovů musí být dovoleno vrátit se domů. Současné izraelské podmínky jsou "nepřijatelné", řekl novinářům.

Gaza není jenom o nich, je i o nás

26. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Toto napsal po návratu z Gazy Jon Snow, jeden z nejslavnějších britských televizních novinářů současnosti, bývalý válečný reportér, posléze dlouholetý moderátor vynikajících nezávislých Channel Four News, padesátiminutové zpravodajské relace, která se vysílá na britské celostátní komerční kulturní stanici Channel Four každý všední den of 19 hodin už přes třicet let.

Ležela mi v náručí. Bylo jí jen několik týdnů, bylo to malinké děťátko. Její palestinský otec mi ji předal u pekelné ocelové hranice u východu z Gazy do Izraele. Neplakala. Jen se na mě dívala svýma velkýma, černýma očima.

V Izraeli se vede válka proti svobodě projevu

26. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Za poslední týden stále častěji vidím a slyším oblíbené heslo "Ať izraelská armáda zvítězí!" Toto heslo je zaměřené na Izraelce a obsahuje v sobě zkreslený názor na svět, kterým se Izrael řídí už dvanáct let, píše v americkém týdeníku New Yorker Etgar Keret.

Prvním chybným předpokladem je, že jsou v Izraeli nějací lidé, kteří izraelské armádě brání, aby zvítězila. Tito sabotéři, to jsem já, můj soused nebo kdokoliv jiný, kdo zpochybňuje premisu a účel této války. Všichni ti podivíni, kteří se odvažují vznášet otázky nebo být znepokojeni chováním naší vlády. Tito podivíni svazují ruce naší schopné armády kritickými redakčními komentáři a poraženeckými apely o lidskost a porozumění. Právě oni jsou tou jedinou překážkou, která brání izraelské armádě v dokonalém vítězství.

Morální právo na existenci

27. 7. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Hoď kamenem, kdo jsi bez viny.

Janovo evangelium

Nezabiješ.

Desatero přikázání

Není to tak dlouho, kdy jistý literární historik prohlásil, že Obec spisovatelů nemá morální právo na existenci. Nevím, co tím přesně myslel, a už vůbec nemíním soudit ani posuzovat Obec spisovatelů. Daleko více mě zajímá ono "morální právo na existenci". Co to, proboha, znamená? Může být vůbec právo morální? Kolik šílených věcí se v tomto světě děje podle formálního práva, v němž není místo pro soucit a empatii. Má morální právo na existenci bezdomovec? A co ten, který z něho bezdomovce udělal -- má morální právo na existenci? Má morální právo na existenci kazatel morálky, která nerespektuje jinakost a lidský život pro ni neznamená více než nutnou daň na cestě k momentálnímu vlastnímu prosazení, moci, vlivu a budoucímu pofidérnímu profitu.

Kdo vlastně bojuje v Gaze?

27. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Co se v minulých dnech dělo v Gaze a co nejspíše ještě neskončilo vyvolává řadu otázek a pochybností ohledně oficiální izraelské válečné politiky. Ta navenek deklaruje jako jeden z cílů ochranu civilistů během konfliktu a na čistě byrokratické úrovni navzdory šílené doktríně opravdu podniká řadu opatření odpovídajícího charakteru. Když ale přijde na skutečné chování vojáků k palestinskému civilnímu obyvatelstvu, a to i během přestávek ve válčení, obrázek často vypadá úplně jinak. Částečně lze pochopit, proč k uvedenému dochází, když se podíváme zblízka na to, jaká armáda vlastně v Gaze bojuje.

Počet usmrcených osob v Gaze přesáhl 1000

26. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Počet osob, usmrcených v Gaze ofenzívou izraelské armády, která trvá 19 dní, přesáhl podle informací palestinských činitelů 1000. Informace byla zveřejněna uprostřed dvanáctihodinového humanitárního příměří, kterého obyvatelé Gazy využívají k získání základních potravin a k vyprošťování mrtvol pohřbených v troskách domů.

Od začátku konfliktu 8. července bylo také usmrceno 42 Izraelců.

Činitelé v Gaze uvádějí, že během krátkého nynějšího příměří, které bylo zahájeno v sobotu v 8 hodin místního času (v 5 hodin ráno světového času) bylo z trosek vyproštěno více než 100 mrtvol.

Asi 5870 Palestinců bylo při ofenzívě izraelské armády raněno.

Izraelská armáda uvádí, že tři její vojáci byli usmrceni při bojích z pátku na sobotu. To znamená, že celkový počet mrtvých Izraelců je 40 vojáků a dva civilisté.

Jak je vidět na obrázku, například čtvrť Šedžaja v Gaza City byla izraelskou armádou úplně zničena. Reportéři BBC tamější situaci charakterizují jako "ohromující".

Vojenské akce, které toto způsobily a usmrtily více než 1000 osob a 5870 osob zranily, podpořili při své návštěvě Izraele čtyři poslanci české Poslanecké sněmovny.

Podrobnosti v angličtině s dalšími fotografiemi ZDE

Příměří v Gaze odhalilo, jak drasticky Izrael zničil Gazu

26. 7. 2014

čas čtení 3 minuty



Palestinci jsou ohromeni obrovských rozsahem ničení jejich domovů a množstvím mrtvých příbuzných

Tisíce lidí v Gaze se odvážily během sobotního dvanáctihodinového příměří z úkrytů do ulic a zjistily, že celé ulice a celé čtvrti byly minulý týden zničeny.

Izrael a Hamas souhlasily se žádostí OSN o humanitární příměři v sobotu od 8 ráno do 20 hodin večer. Krátce před zahájením příměří usmrtil Izrael více než 18 členů rodiny al-Najarových, včetně mnoha dětí, během úderu na Khan Younis na jihu pásma Gazy. Rodina se tam nedávno uchýlila před boji v blízké vesnici, uvedl palestinský zdravotník.

Gaza, velké vězení

26. 7. 2014

čas čtení 5 minut

Ve středu uprostřed Gaza City jsem viděl nohy jednoho muže a jeho střeva, jak visí z rozbombardovaného věžáku, který zničily dvě izraelské rakety. V té budově zemřela desetičlenná rodina. Předtím uprchla ze čtvrti Šedžaja, aby se vyhnula bojům. Někteří z nich dokonce uprchli dvakrát. Válka je prostě sledovala, kamkoliv šli. Nebylo úniku.

Toto je reportáž Paula Adamse, který zná Gazu velmi dobře. Vysílala se v pořadu rozhlasu BBC From Our Own Correspondent v sobotu dopoledne.

Během svého posledního večera v Gaze jsem ležel v posteli pozdě v noci vzhůru a poslouchal jsem vzdálené dunění. Nebyly to přirozené hromy a blesky. Někde tam v dálce byla bombardována další část pásma Gazy. Byl to, uvědomil jsem si, zvuk zpráv příštího dne. Já už tady ale pro práci se zprávami příštího dne nebudu, odjíždím. Ráno vyzvedl autobus společnosti s nepravděpodobným názvem Sweet Tours skupinu unavených novinářů v neprůstřelných vestách z našich hotelů na plážích a odvezl nás prašnými ulicemi v Gaza City. Jak jsme míjeli, obyvatelé Gazy k nám vzhlíželi s mírnou zvědavostí a obávám se, i určitou mírou pohrdání, konec konců, my vždycky přepadneme Gaza City s téměř divošskou intenzitou, kdykoliv se tady bojuje, avšak po většinu času toto město necháváme se dál hnisavě rozkládat. Odrazuje nás konflikt, který se zdá být tak nekonečný a cyklický.

Izraelský tank usmrtil 18 členů jedné rodiny před zahájením dvanáctihodinového humanitárního příměří

26. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Izrael a palestinské extremistické organizace respektují v současnosti na žádost OSN dvanáctihodinové humanitární příměři v Gaze. Přitom pokračuje úsilí zajistit dlouhodobé příměří.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že izraelský tank, střílející v Gaze, usmrtil svou palbou 18 členů jedné rodiny krátce před zahájením příměří v 8 hodin ráno místního času. Izraelská vojenská mluvčí uvedla, že zprávu kontroluje.

Izraelská armáda konstatovala, že přestane střílet na dobu 12 hodin, ale bude dále vyhledávat tunely, kterých používají extremisté. Mluvčí organizace Hamas uvedl, že všechny palestinské frakce příměří dodrží.

Stejně jako ruští senátoři, i čeští poslanci podpořili vraždění v Gaze

26. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Skupina poslanců českého parlamentu navštívila Izrael, aby tam vyjádřila podporu vraždění, které provádí izraelská armáda na území Gazy. Učinila to v tutéž dobu, kdy podporu izraelskému vraždění civilistů v Gaze vyjádřila i delegace senátorů z Rady Ruské federace. Při návštěvě izraelského města Sderot napsal šéf delegace ruských senátorů Michail Margelov do návštěvní knihy: ""Восхищен мужеством и жизнестойкостью житителей Сдерота! Я не первый раз у вас в гостях. Вы - молодцы!" ("Jsem nadšen odvahou a hrdinstvím obyvatel Sderotu. Nejsem u vás na návštěvě poprvé. Jste molodci!!")

Nemocnice plné raněných žen a dětí v Gaze ani ruští senátoři, ani čeští poslanci nenavštívili.

Válečnými zločiny je nejen odpalování raket Hamasu na civilní obyvatelstvo Izraele, ale i vraždění dětí, žen a starců, které provádí na území Gazy izraelská armáda. Potíž je, jak svědčí nezávislí pozorovatelé, že rakety Hamasu skoro nikoho nezasáhnou, kdežto Izraelci už vyvraždili 900 lidí, většinu civilistů a mnoho z nich malých dětí. Jen naprostý cynik může podpořit izraelské vraždění, i vzhledem k tomu, že silové řešení je nesmyslné a slouží jen vnitropolitickému divadýlku. Kvůli vnitropolitické "popularitě" jsou vyvražďováni nevinní lidé.

K výtečníkům, kteří toto podpořili, patřili místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09), místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), Robin Böhnisch (ČSSD) a Daniel Korte (TOP 09). Je toto skutečně rozumné vydávání peněz daňových poplatníků na takovéto "výlety"? Může klesnout úroveň a morálka českých politiků ještě hlouběji? Doufejme, že až někdo bude bombardovat jejich příbytky a zabije jim jejich děti, poslanci některé jiné země nepojedou vyjádřit podporu jejich vrahům. (JČ)

Podrobnosti ZDE

Vysmívat se hrdosti prezidenta Putina a provokovat jeho paranoiu - to dělají jen pitomci

26. 7. 2014

čas čtení 7 minut

Sestřelení letadla MH17 byla jasně nešťastná náhoda. Tato tragedie by neměla být zneužívána jako výmluva k tomu, jak potrestat Rusko, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Kdy se zahraniční politika začíná chovat idiotsky? Od chvíle, kdy jsme se dověděli, že malajské letadlo bylo sestřeleno nad Ukrajinou, bylo jasné, že je to nešťastná náhoda. Ať stiskl spoušť kdokoliv, nikdo nemohl tuto tragédii zamýšlet. Nebylo to další 11. září. Byla to chyba, nikoliv spiknutí.

Avšak zahraniční politika miluje spiknutí. Vladimír Putin obvinil ukrajinskou vládu. Ukrajina obvinila proruské vzbouřence. Americká velvyslankyně u OSN Samantha Power, "nemůže vyloučit" odpovědnost Moskvy. Londýn řval "vražda". Došlo ke krveprolití. Někdo za to musí vést vinu.

To, k čemu ve skutečně došlo, byla katastrofální chyba v krajině banditů, to, co bylo nutné udělat, bylo co nejrychleji obnovit důstojnost pro oběti. Avšak ještě dřív, než začaly být sbírány mrtvoly, politikové se začali předhánět v utužování sankcí, rušení obchodu, v deportaci oligarchů a ve zmrazování bankovních účtů. Brzo se začali prát jak krysy v pytli. Barack Obama je slaboch. François Hollande se chová jak za Mnichova. David Cameron je pokrytec. Filozof Bernard-Henri Lévy začal vrhat blesky po všech: "Toto je duch Mnichova. Je to mnichovanství. A je to hanba."

Na okraj jedné konspirační teorie

26. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 21 minut

Homo homini lupus est.
Plautus

Východiska mého přístupu k sestřelení letu MH17 jsou následující: 1) Zajímá mě na prvním místě, co se se sestřeleným letounem Boeing 777 stalo, pravděpodobnost jednotlivých verzí jeho zničení (především jejich technická možnost či nemožnost), 2) Nepovažuji za právě vhodné tuto otázku propojovat s žánrem ideologických spekulací založených na předpokládaných motivech jednání, natož tyto spekulace věcné analýze nadřazovat a tvarovat jimi dopředu možné pole zkoumání.

Několik čtenářů mě upozornilo na trojdílnou "částečnou polemiku" s mými texty od blogera vystupujícího pod nickem Vlk. Z mého pohledu takový text nesplňuje základní předpoklady věcného a nezaujatého zkoumání kauzy MH17. A to právě proto, že nejen nepreferuje otázku co se stalo před všemi ostatními, ale předesílá samotné "analýze" velmi subjektivní ideologizující předpoklady, které si nakonec - "kupodivu" - také potvrzuje.

Demokracie, nebo plutokracie?

25. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Kdysi dávno existoval v různých zemích tzv. volební cenzus, který dával volební právo pouze bohatým lidem. Bylo tak nějak jasné, že normální, chudí lidé, jichž je většina, by mohla zvolit lidi sobě podobné, kteří by prosazovali jejich zájmy. Proto všeobecné volební právo (postupně přiznané i ženám) vedlo k velkému posunu politické agendy a to, co bylo kdysi pravicově konzervativní hodnotou (třeba šlechtická privilegia nebo laissez faire kapitalismus bez právní ochrany zaměstnanců či důchodového systému), už nemohly zastávat ani ty nejpravicovější strany, pokud chtěly uspět ve volbách.

Proč si mě už nebude vážit Jeho Excelence

25. 7. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Až do dnešního úterka jsem netušil, že si mě váží Jeho Excelence pan Gary Koren, velvyslanec Státu Izrael v ČR. Důvod? "Vážím si všech, komu není situace lhostejná, ať už podporují Izrael, nebo Palestince a jejich cíle." Tak to aspoň píše v Právu 24. tm. v článku, který má poněkud šálivý titul Izrael usiluje o klid a bezpečí. Jelikož patřím k těm, jimž "tato situace" -- čímž míní "tento desítky let trvající konflikt mezi Izraelci a Palestinci" -- není lhostejná, mohl bych se domnívat, že jsem poctěn rovněž. Ovšem až do chvíle, kdyby pan velvyslanec zjistil, že se zřejmě naprosto rozcházíme pokud jde o pohled na "tuto situaci".

Na jedné z černých skříněk letu MH17 chybí radiolokační a akustický maják

25. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Jak poznamenává z Kyjeva Jevgenij Marčuk, který se zúčastnil vyšetřování dvou velkých leteckých katastrof, podle agenturní fotografie na jedné z "černých skříněk" sestřeleného malajsijského boeingu zjevně chybí radiolokační a akustický maják. Jedná se o parametrickou zápisnici, která byla umístěna v zadní části letounu. Hlasová zápisnice se nacházela v kokpitu a je mírně poškozena výbuchem rakety nebo pádem.

Izraelský úder proti škole OSN v Gaze usmrtil 15 osob a zranil 200

24. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

OSN odsoudila střelbu proti škole Spojených národů. Konstatuje, že požádala izraelskou armádu o čas civilisty evakuovat, avšak ten čas nedostala.

Mezinárodní zkoumání izraelských útoků proti Gaze ve čtvrtek zintenzivnilo poté, co bylo více než 15 Palestinců usmrceno a 200 zraněno při úderu na školu OSN v severní Gaze. Ve škole se skrývaly stovky uprchlíků.

Většina raněných byly ženy a děti. Usmrcena byla také jedna matka a její jednoroční dítě. Zaměstnanci OSN se snažili zorganizovat evakuaci školy, když došlo k izraelskému útoku.

Pan Ki-moon, generální tajemník OSN, odsoudil útok, k němuž došlo jen několik hodin poté, co OSN varovala, že akce Izraele v Gaze jsou možná válečnými zločiny. "Dnešní útok zdůrazňuje imperativ, že zabíjení musí přestat, a to hned," řekl Pan Ki-moon.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rattenkrieg v Gaze: Civilisté jsou obětí bezohlednosti a cynismu obou stran konfliktu

25. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Výtka, že Hamás během izraelského ostřelování nedovoluje civilistům ukrýt se v podzemním systému tunelů, není "nesmysl", jak někteří jeho zapřísáhlí fanoušci tvrdí, ale má naprosto racionální jádro. Zatímco obyčejným Palestincům chybí přístup k zásobování elektřinou a vodou i v tom velice omezeném rozsahu, jaký je v Gaze dostupný během doby, kdy se většinou nestřílí (nenazývejme to mírem), podzemní systém Hamásu je napojen na nezávislé zdroje proudu a vybaven pojítky, která izraelský SIGINT nedokáže odposlouchávat.

Přijdou realitní kanceláře o lehkost svého bytí?

25. 7. 2014 / Jan Maršálek

čas čtení 3 minuty

Právě o to půjde při rozhodování insolvenčního soudu, kterému poškození klienti Reality 21 Century 21 podali návrh na prohlášení úpadku této pražské realitní kanceláře. Realitní trh by tak mohla v blízké budoucnosti postihnout vedle zamýšlené ministerské regulace povolání realitního makléře (tím může být dnes každý, kdo se zvládne podepsat) další rána: zodpovědnost.

9. thermidor druhého roku první Francouzské republiky

27. 7. 2004 / Jiří Nezval

čas čtení 22 minut

Francie nikdy neměla svého Shakespeara, neméně velká dramata se však odehrávala v její skutečnosti -- v jejích dějinách. Jedno z takových dramat se odehrálo právě před dvěma sty deseti lety v Paříži, v hlavním městě tehdy již téměř dva roky staré Francouzské republiky. Do dějin vstoupilo drama pod názvem Thermidor, přesněji 9. thermidor roku II, dle data a názvu tehdy platného nového revolučního kalendáře. Dle klasického kalendáře pak jako 27. červenec 1794.

Thermidor nebyl jen dramatem hrdinství či zbabělosti, touhy po moci či nenávisti, nerozhodnosti či zrady, byl tím vším. Byl, i s tím co mu předcházelo, však i opětným důkazem toho, že člověk, ačkoli už stanul na prahu novověku a snil, domníval se a věřil, že naplnění snu o svobodě, rovnosti a bratrství všech lidí je na dosah ruky, zůstal přesně stejně touž bytostí, jakou ji vylíčil básník ze Stratfordu nad Avonou.

Sankce nebudou fungovat - budeme muset s Vladimirem Putinem jednat

25. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Zničení letu MH17 bylo strašným zločinem. Byl jsem britským velvyslancem v Moskvě v době vraždy Alexandra Litviněnka a viděl, jak Rusové s takovými katastrofami zacházejí. Tehdy, jako teď, Moskva vyrobila záplavu zavádějících "faktů". Ale tehdy, jako teď, byl skutečný příběh od začátku dost jasný. Litviněnko byl téměř jistě zavražděn na příkaz ruských zpravodajských služeb. A let MH17 byl téměř jistě sestřelen raketou vystřelenou odpadlíky na východní Ukrajině podporovanými Ruskem. I kdyby Rusové nebyli přímo zapojeni, pravděpodobně dodali raketu a výcvik potřebný k jejímu ovládání. Jsou spolupachateli zabití 298 nevinných civilistů, včetně 10 Britů, napsal Tony Brenton.

Mrtví nepotřebují další mrtvé

25. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Hromadná smrt cestujících z letadla, které dopadlo při letu z Holandska do Malajsie na znepřátelenou Ukrajinu, je tragická, ať jsou příčiny katastrofy jakékoliv. Proto vás všechny, neboť převažují názory, že k pádu došlo díky sestřelení, vyzývám, aby jste v zájmu smysluplného uctění všech zbytečně zesnulých, udělali maximum, aby tragickým následkem této katastrofy nebyla jakkoliv rozsáhlá válka, která by sebou přinesla další oběti, píše František Štván.

Evropská unie hledá novou podobu i smysl

25. 7. 2014 / Michael Kroh

čas čtení 19 minut

Kampaň i výsledky jarních voleb do Evropského parlamentu spolu s krvavým konfliktem na Ukrajině nutí k zamyšlení, zda jsou současná podoba a fungování Evropské unie i přes určitá zlepšení v rámci Lisabonské smlouvy životaschopné a trvale udržitelné. Navzdory vykazovaným úspěchům v procesu integrace posilují nacionalistické a euroskeptické formace a to ještě nechci ani pomyslet, jaký by byl výsledek při větší účasti voličů.

Petice "Zhebněte, černý svině..." byla konečně odstraněna z Facebooku

25. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Včera byla ze sociální sítě Facebook konečně odstraněna stránka petice "Zhebněte, černý svině", kterou přes řadu nahlášení správce odmítal odstranit jako rasistickou. Redakci o tom informovala jedna ze čtenářek.

Odůvodnění:

Přehodnotili jsme rozhodnutí, které jsme učinili v souvislosti s vámi nahlášeným uživatelem Petice Zhebněte, černý svině 2014. Zkontrolovali jsme stránku, kterou jste nahlásili jako obsahující nenávistný jazyk nebo symboly. Protože porušila naše Zásady komunity, odstranili jsme ji. Děkujeme za vaše hlášení. Uživateli Petice Zhebněte, černý svině 2014 dáme vědět, že jeho stránka byla odebrána, ale nikoli, kdo ji nahlásil.

Proč máme platy a mzdy nesrovnatelné s německými a rakouskými a jak to napravit

25. 7. 2014 / Josef Mrázek

čas čtení 18 minut

Příliš dlouho jsme strpěli výmluvy, že máme nízkou produktivitu práce a že proto musíme mít několikrát menší platy, než mají Rakušané, Němci a mnozí jiní evropané. Tak dlouho, až se to začalo uznávat jako zdůvodnění. Ve skutečnosti nemáme tak zaostalé provozy, ani tak špatné pracovníky, aby v průměru byla produktivita dvakrát nebo třikrát nižší a již dávno se mělo poukázat na to, že příčina nízkých platů je jinde.

Evropský soud pro lidská práva odsoudil Polsko za mučení osob podezřelých z terorismu

24. 7. 2014

čas čtení < 1 minuta

Polsko je první zemí Evropské unie, která byla shledána vinnou ze spiknutí se Spojenými státy ve věci unášení, tajného věznění a mučení osob obviňovaných z údajného terorismu.

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že polská vláda se spikla s americkou CIA a založila tajnou věznici ve Starých Kiejkutách, která fungovala v letech 2002-2005. Na tomto místě, 180 km severně od Varšavy, byly osoby tajně vězněny a mučeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak (ne)být jednostranný

24. 7. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Jan Čulík si klade otázku, proč jsou dnes lidé obecně více náchylní k jednostranným pohledům s tím, že v minulosti byli kritičtější. Doslova ve svém článku píše: "Češi mívali v minulosti schopnost kriticky myslet. Je na pováženou, že mnozí z nich tuto schopnost v současnosti ztratili. Ke své vlastní škodě."

Gaza: Vede Izrael válku proti dětem?

24. 7. 2014

čas čtení 6 minut

Dr. Mads Gilbert: Za posledních 24 hodin bylo šest dalších dětí usmrceno a 100 dalších dětí bylo zraněno. Celkem je to 166 usmrcených dětí a 1310 raněných dětí. Celkový počet usmrcených osob, včetně dospělých, je 695 a celkový počet raněných 4519. Počet dětí je v tomto vzorku neobvykle vysoký. Znamená to, že Izraleci vytrvale zabíjejí děti a zraňují děti.




Moderátor Channel Four News Jon Snow, jeden z nevěhlasnějších britských novinářů, informoval ve středeční reportáži v Channel Four News v devatenáct hodin o válce, kterou Izrael vede proti dětem:

Jon Snow: V Gaze opět proběhl jeden úporný den pro zdravotníky, kdy do nemocnic bez přestání byli přivážení ranění a mrtví. Je tragické, že mnoho těchto obětí jsou děti. Hovořil jsem tu s dětmi o jejich životě, byl jsem v některých jejich domovech. Mluvil jsem s dětmi v této nemocnici. Varuji vás však: moje reportáž obsahuje záběry, které zdrtily mě, o vás nemluvě.

O vulgárním cynismu České televize a dalších záležitostech

23. 7. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Česká televize, potažmo čeští mainstreamoví novináři, přináší zprávy o válce na východě Ukrajiny: ZDE vyjadřuje hluboký šok nad sestřelením malajského letadla, nicméně nezřídka vulgárním způsobem informuje o izraelských útocích v pásmu Gazy. Jeden takový příklad je podle mého soudu skutečně za hranou. Navíc "válka" v Gaze bohužel kvůli neústupnosti Izraele přistoupit na zcela legitimní požadavky militantů z Hamásu brzy neskončí.

MH17: Proč na místě nehody nikdo neviděl ukrajinský bitevník, který tam měl podle Moskvy být?

23. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V následně smazaném "přiznání Strelkova" na pravidelném blogu ruského velitele východoukrajinských povstalců se 17. července v podvečer objevily dvě zprávy, které mluvčí ovšem nedal do přímé souvislosti: Tvrzení, že separatisté v Grabovu/Hrabovu sestřelili "ukrajinský An-26", a vedle toho byl v jiném sektoru sestřelen ještě další letoun, patrně Su-25.

MH17: Americké výzvědné služby neobviňují z katastrofy letadla přímo Rusko

23. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Američtí výzvědní důstojníci obvinili Moskvu, že "vytvořila podmínky", které vedly k usmrcení 298 osob na palubě letadla Malajských aerolinií, které bylo minulý týden sestřeleno nad východní Ukrajinou, v oblasti ovládané proruskými separatisty.

Avšak poté, co byly americké výzvědné informace v úterý částečně odtajněny, vyšlo najevo, že americká výzvědná služba neobviňuje z katastrofy přímo Rusko. Americká výzvědná služba dospěla k názoru, že separatisté sestřelili malajské letadlo omylem.

Když se věci nesmějí řešit postaru

23. 7. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 2 minuty

Asi každý z nás se někdy ocitl v situaci, kdy byl strašně frustrovaný poznáním, že vyřešit problém postaru se nově rázem nesmí, byť to zakázané bylo přitom tak efektivní, že to nově lze jen těžko nahradit.

Postaru učitel drzé žáky krotil rákoskou, děti se doma řezaly a pak byl chvíli klid, zločinci se rovnou věšeli, a když se vedla válka, tak se mohlo zabíjet bez obav, že vám to okolní svět bude vyčítat.

Proč se nemluví o tom, co nad Ukrajinou vůbec dělalo to malajské letadlo?

23. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Vážená redakce,

chtěl bych poděkovat, že se usilovně věnujete snaze objasnit původce sestřelu dopravního letadla nad východní Ukrajinou. Přiznám se, že mne velmi znepokojilo počáteční ujištění v mainstreamových médiích, že se to nikdy objasnit nepodaří. Ono mediální ptydepe: "každý bude tvrdit svou pravdu a ta skutečná se nikdy nezjistí", píše Jiří Wagner.

Proč někteří Češi nekriticky věří ruské propagandě?

23. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Od vzniku konfliktu na Ukrajině šíří ruská média, a z nich zejména státní ruská televize, docela neuvěřitelnou propagandu. Mnozí právem poukazují na to, že kromě dodávek vojenské techniky proruským vzbouřencům na východě Ukrajiny je právě tato propaganda nesmírně nebezpečná, protože vytváří hysterický, národně-konzervativní diskurs nenávisti vůči vnějšímu světu a konflikt zostřuje. Nejnebezpečnější na ruské oficiální propagandě je, že naprosto ignoruje fakta a manipulativně překresluje obraz skutečnosti tak, aby to vyhovovalo ruským vládním kruhům.

Ve válce ovšem je objektivní novinářská práce první obětí. V konfliktu o Ukrajinu nelze v podstatě věřit žádným zdrojům, ani ukrajinským, ani ruským, ani americkým. I mnozí západní politikové propadají propagandistické rétorice. Naštěstí ještě na Západě existují zbytky plurality, takže srovnáváním zdrojů je víceméně možno dosáhnout pravdy.

Je pro mě fascinující, kolik lidí v České republice ztratilo racionalitu a soudnost a naprosto nekriticky přijímá šílenou propagandu z ruské strany. Je přece úplně jasné, že v konfliktu je možno dobrat se faktů pouze věcným srovnáváním nejrůznějších zdrojů, o což se v Britských listech snažíme.

Je stoprocentně dokázáno, že to, co publikuje ruská strana, je v 99 procentech případů zcela nedůvěryhodné a je nutno to kriticky analyzovat a srovnávat s informacemi z jiných zdrojů.

To, že česká média jsou prodejná a šíří hloupou protiruskou propagandu, přece proboha neznamená, že automaticky začnu věřit každé pitomosti, kterou šíří ruská televize! Co to je za šílený přístup?

Češi mívali v minulosti schopnost kriticky myslet. Je na pováženou, že mnozí z nich tuto schopnost v současnosti ztratili. Ke své vlastní škodě.

Proč někteří Češi věří nekriticky ruské propagandě?

Je to marná snaha naštvat ty, kdo nám vládnou

23. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Většinou je to jinak, pane Čulíku. I na ostrovech je pravděpodobně stejné procento lidí, kteří věří nějaké propagandě. V našich luzích a hájích je to většinou tak, že Češi nevěří žádné propagandě. Ale dávají ostentativně najevo, že věří právě té, která hlásá opak toho co mainstream, píše čtenářka, která se podepsala, ale bojí se uvést své jméno.

Vůbec to není o víře v něco. Je to jen marná snaha nasrat ty, kteří nám vládnou. Je to jako za socialismu. Jen taková hra. Nic se nezměnilo. Oni se tváří, že nám dobře platí a my se tváříme, že jim za to odvádíme dobrou práci. Ale nevěří tu nikdo nikomu. A to je ještě větší tragedie, než věřit ruské propagandě.

Další hloupá propaganda "Studia Zet"

České rádio vychvaluje systém univerzitního školného, který v Británii spektakulárně krachuje

23. 7. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Britské vládě se nepodařilo prodat studentský dluh do soukromého sektoru a vláda přiznává, že z rozpůjčených peněz studentům na školné se jí podaří dostat zpět jen 55 procent!

Kdyby člověk poslouchal česká média, asi by se upsal neustálým uváděním jejich nesmyslů na pravou míru. "Studio Zet" vysílající - bohužel - česky na frekvencích BBC World Service, ve středu před desátou hodinou vysílalo propagandistický rozhovor vlastně reklamu na australský univerzitní systém vybírání vysokoškolského školného. Kontroverzní systém, který převzala automaticky Velká Británie a který tam nyní spektakulárně krachuje, jakýsi "odborník" nekriticky vychvaloval do nebe, že prý je výborné, když studenti neplatí školné během studia, ale až po absolutoriu, a jen po dosažení určité příjmové hladiny, a splátky jsou prý "tak nízké", že si jich ani absolvent "nepovšimne". Že prý školné nakonec neuhradí jen asi 20 procent studentů. Také rozhovor obsahoval naprosto demagogické tvrzení, že když se financují univerzity ze státního rozpočtu, "chudí lidé" prý vlastně dotují "bohaté na univerzitách". No tak, ono to bylo vždycky přesně obráceně - univerzitní vzdělání bez poplatků umožňovalo nadaným lidem z jakýchkoliv společenských vrstev, aby ho získali bez diskriminace.

Velitel separatistů: Naše jednotky měly systém Buk

23. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Vysoce postavený velitel povstalců na východě Ukrajiny Alexandr Chodakovskij připustil, že ozbrojení separatisté měli pod kontrolou raketový systém Buk. Kyjev a západní země tvrdí, že tento systém byl minulý týden použit k sestřelení letounu Malaysia Airlines.

O české pomoci Gruzii

23. 7. 2014 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 15 minut

Reaguji na článek: Češi Gruzínkám diagnostikovali rakovinu. Tím pomoc skončila ZDE

Navzdory tomu, že mluvím dobře česky a také všemu rozumím, moje psaná čeština je velmi slabá. Píšu-li článek, obvykle mi to trvá několik dnů, někdy i týdnů. Pokaždé musím někoho poprosit, aby text opravil (a tímto jim moc děkuji). Samotné sepsání textu mi většinou netrvá moc dlouho. Tentokrát jsem ale potřeboval čas, abych se odhodlal a napsal osobní příběh. Mé odhodlání svůj příběh zveřejnit podpořilo přečtení článku o pomoci české vlády Gruzii.

Pečuje se v Kanadě dostatečně o občanskou snášenlivost?

23. 7. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 16 minut

Otázku, zdali jsou kanadští občané lhostejní k dodržování liberálních demokratických hodnot, položil žurnalista Douglas Todd v deníku The Ottawa Citizen. Vzal si na pomoc názory dvou významných přistěhovalců do Kanady, pana Ujjala Dosanjha a Farida Rohaniho. Oba se v podstatě podivují, proč se dnešní přistěhovalci nesnaží přijmout občanské hodnoty této země - Kanady - a vážit si jich. Vždyť přece přišli žít do nejlepší země na světě. 

Kdy skončí krveprolévání na území Palestiny (v Gaze i v Izraeli)?

23. 7. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Samozřejmě především v Gaze je situace nezáviděníhodná. Je asi nutné znovu připomenout, že tam žijí skoro dva miliony lidí (1,8 milionu) v enklávě, za zdí zřízenou Izraelem, kterou se teď občas podhrabávají bojovníci Hamásu. Ti takto chtějí překvapit Izraelce, kteří vojensky obklíčili město a podnikají další útoky především na severu města.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
78289