Porošenko bude po "tvrdých rozhovorech s Putinem usilovat o příměří"

27. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přislíbil po nočním vyjednávání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, že bude pracovat na naléhavém plánu pro příměří ve snaze ukončit konflikt se separatisty na východě Ukrajiny.

První rozhovory mezi oběma představiteli od června charakterizoval Putin jako pozitivní, ale uvedl, že není úkolem Ruska podílet se na podrobnostech příměří mezi kyjevskou vládou a oběma vzbouřeneckými regiony.

"Podrobněji jsme o tom nehovořili a my, Rusko, nemůžeme podrobně hovořit o podmínkách příměří, o dohodách mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem. To není naše věc, to je věc Ukrajiny," řekl Putin reportérům brzo ráno ve středu. "Můžeme jen přispět k vytvoření situace důvěry pro možný, a podle mého názoru nesmírně nutný, proces vyjednávání."

Porošenko se po dvou hodinách rozhovorů s Putinem které charakterizoval jako "velmi tvrdé a složité" vyjádřil před reportéry takto: "Bude připravena cestovní mapa s cílem dosáhnout co nejdříve režimu příměří, které absolutně musí být bilaterální."

Navzdory pozitivnímu tónu zůstává nejasné, jak budou vzbouřenci reagovat na návrh příměří, jak brzo může být dojednáno a jak dlouho vydrží.

K žádné dohodě nedošlo v základním rozporu mezi Kyjevem a Moskvou. Ukrajina Mosvku obviňuje, že posílá vzbouřencům zbraně a bojovníky, Rusko to skálopevně popírá.

V televizním prohlášení před zahájením rozhovorů naléhal Putin na Porošenka, aby nezintenzivňoval svou ofenzívu proti promoskevským vzbouřencům, a hrozil, že na Kyjev Rusko uvalí ekonomické tresty za to, že podepsal obchodní dohodu s Evropskou unií, která by vytlačila ruské zboží z ukrajinského trhu. Uvedl, že ruská ekonomika by mohla přijít až o 2,8 miliardy dolarů, pokud zboží z Evropské unie zaplaví po podepsání dohody z EU v červnu Ukrajinu. Pokud k tomu dojde, Moskva zavede proti Ukrajině obchodní sankce.

Avšak po schůzce s Porošenkem v Minsku Putin uvedl, že oba prezidenti souhlasili s rozhovory o ruských dodávkách plynu na Ukrajinu.

"Musíme obnovit svůj dialog o energii, včetně našich problémů s plynem. Upřímně řečeno, je to komplikovaná věc, došla do slepé uličky, ale musíme o tom mluvit. Dohodli jsme se, že tyto konzultace obnovíme," dodal.

Komisař EU pro energetiku Guenther Oettinger uvedl v Minsku, že rozhovory tří stran o dodávkách plynu se budou konat v Moskvě v pátek mezi Ruskem, Ukrajinou a EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12193

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014