Kauza Ukrajina a náprava jmen

28. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt na svém Twitteru před pár hodinami napsal ZDE: "Nyní evidentně přihlížíme bojům mezi pravidelnými ruskými a pravidelnými ukrajinskými jednotkami na Východní Ukrajině. Existuje pro to výraz."

Reportér ruského listu Kommersant Ilja Barabanov ZDE včera informoval o obsazení města Novoazovsk. Těžko však mohlo jít o novinku. Už když se 24. srpna v Kyjevě konala nabubřelá přehlídka, při níž promenovaly obrněné transportéry BTR-4 vrácené Irákem ukrajinskému výrobci kvůli korozi, z obou stran fronty přicházely po sociálních sítích zprávy o soustřeďování ruských sil v Amvrosijevce a připravovaném útoku na Novoazovsk a Mariupol. Nad Mariupolem byla zaznamenána intenzivní aktivita ruských výzvědných dronů. Jsou tomu již čtyři dny. Několik novinářů bilo na poplach, ale Kyjev neudělal prakticky nic. Že by byl tak naivní jako Západoevropané a věřil, že rozhovory v Minsku skutečně něco přinesou?

Nyní jsou ruské jednotky 50-60 km hluboko v ukrajinském území a to čemu USA říkají "vpád" (incursion) a Ukrajinci to nazývají "invazí" probíhá podle poradce ministra vnitra Bogdana Škirjaka hned na několika směrech ZDE. Zatímco Washington viní Moskvu z "vpádu" na Ukrajinu s cílem zahájit protiofenzívu, Berlín Putinovi telefonoval a "zdůraznil velkou zodpovědnost Ruska za deeskalaci" ZDE. Zkuste to taky, až vám ozbrojený lupič vpadne do bytu. Pozvěte souseda, ať mu udělá přednášku o potřebě deeskalace.

Ruské jednotky ohrožují Mariupol a Volnovachu ZDE. Pomalu se rýsuje pozemní spojení z ruské Rostovské oblasti na anektovaný Krym. A současně je zmíněný nájezd dost velkým problémem pro část ukrajinských vojsk na východě země, kterým v případě postupu protivníka na Volnovachu a dále začíná hrozit odříznutí.

New York Times informují o útěku ukrajinských pěšáků z Vinické brigády před ruskými tanky ZDE.

Podle představitele "Doněcké lidové republiky" Alexandra Zacharčenka jsou ruští vojáci bojující na Ukrajině "dobrovolníci" ZDE. Výpovědi zajatých výsadkářů tomu ovšem nenasvědčují a počínání příbuzných, kteří se marně domáhají informací o svých nejbližších odeslaných "na cvičení", s tím také nejsou příliš konzistentní.

***

Evropa velice ráda poslouchá řeči o míru, neboť má ráda klid, na nějž si od roku 1945 velmi zvykla. Putin to ví a řečí jí dopřává měrou vrchovatou, také na konferenci v Minsku. Slova ovšem s činy opakovaně nekorespondují, jak se už prakticky každý mohl poučit z krymské krize. Hovoří se o opatřeních na uzavření státní hranice mezi Ukrajinou a Ruskem, zatímco na území Ukrajiny byli zajati příslušníci pravidelných ruských jednotek a další skupina se nachází v ukrajinských nemocnicích.

Pokud nějaký stát vysílá své ozbrojené síly na území jiného státu plnit úkoly se zbraní v ruce a proti vůli tamní vlády, takový stát jednoduše vede válku. Ať už jí na diplomatických fórech říká jakkoliv.

Rusko vede proti Ukrajině otevřenou válku. Rozhlédněte se kolem, jak dlouho komu potrvá, než to vůbec byť jen připustí.

0
Vytisknout
14266

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014