Izrael a Hamas se dohodli o příměří v Gaze

27. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Izrael a organizace Hamas ukončily 50 dní ničení a krveprolévání v Gaze po usmrcení 2000 lidí dohodou o příměří na dobu neurčitou. Poté, co bylo Egyptem vyjednané příměří oznámeno, v Gaza City se začalo oslavovat a Hamas prohlásil, že zvítězil. Avšak násilí pokračovalo až těsně do vyhlášení příměří v 19 hodin místního času v úterý. Dělostřelecký granát usmrtil jednoho Izraelce a zranil šest dalších v regionu Eškol pouhých několik minut před zahájením příměří. Celkem stoupl počet usmrcených Izraelců na 69. Z toho bylo 64 vojáků a jeden čtyřletý chlapec.

Předtím izraelský letecký úder zlikvidovat sedmipatrovou budovu v Gaze v městě Beit Lahiya. Nejméně šest Palestinců bylo usmrceno v posledních hodinách konfliktu. Celkem bylo v Gaze zabito 2137 Palestinců, z toho 536 dětí. Byla to nejdelší a nejkrvavější válka v historii bojů mezi Izraelem a Hamasem v Gaze.

Očekává se, že nyní dojednané příměří vydrží. Oznámil ho Mahmoud Abbas, prezident Palestinské správy a posléze ho stručným prohlášením potvrdil i činitel z Izraele.

Podmínky příměří nebyly zveřejněny a není jasné, zda obě strany dosáhly svých cílů. Cílem Izraele bylo zastavit raketové útoky proti jeho městům a vynutit si "demilitarizaci" Gazy. Hamas požadoval zrušení veškerých omezení na dodávky zboží a pohybu osob v Gaze. Požadoval také možnost výstavby nového přístavu a otevření letiště.

Z prvních zpráv vyplývá, že osmiletá blokáda Gazy bude zřejmě uvolněna nejprve otevřením pohraničních přechodů pro humanitární dodávky a že omezený prostor pro palestinské rybáře bude rozšířen. Budou povoleny dodávky stavebního materiálu do Gazy, aby bylo možno zrekonstruovat města po mnoha týdnech ničení bombardováním.

Izrael nedosáhl "demilitarizace" Gazy. V poslední den nepřátelství byla z Gazy do Izraele odpáleno ještě 100 raket a dělostřeleckých granátů. Celkem Hamas do Izraele odpálil skoro 4000 raket. Izrael odhaduje, že má Hamas stále ještě asi 3000 raket, před začátkem konfliktu jich měl údajně 10 000.

Izraelský premiér Binyamin Netanyahu informoval svůj kabinet o rozhodnutí přijmout příměří v úterý. Je zřejmě politicky oslabený a čelí požadavkům na předčasné volby. Netanyahuovi pravicoví soupeři usilovali o pokračování vojenské operace až do úplné porážky Hamasu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7555

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014