Nejnovější průzkum ze Skotska:

Unionisté vůči separatistům opět těsně vedou 52% nad 48%

12. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Po vyloučení nerozhodných osob z průzkumu, z nejnovějšího zjišťování veřejného mínění ve Skotsku firmou YouGov vyplývá, že zastánci neoddělení Skotska od zbytku Británie získali opět mírnou převahu, podpora nezávislého Skotska poklesla o 3 procenta na 48 procent a podpora jednotné Británie stoupla o 3 procenta na 52 procent. Je to poprvé, co odpůrci skotské samostatnosti získali více podpory od začátku letošního srpna. Přesto si však separatisté udrželi většinu své podpory, píše organizace YouGov. Tato podpora pochází většinou od původních stoupenců nerozdělení Británie a částečně i od nerozhodných osob.

Odpůrci samostatnosti Skotska vedou nyní ostrou ofenzívu. Banky vyhrožují, že v případě samostatnosti přesunou svá ústředí ze Skotska do Anglie, supermarkety hrozí, že budou ceny zboží v samostatném Skotsku dražší, stavební spořitelny vyhrožují, že Skoti nebudou moci dostávat hypotéky, guvernér Anglické banky se vyjádřil, že Skotsko nemá dostatečné finanční rezervy na samostatnou existenci. Ve Skotsku apelovali na občany šéfové všech tří hlavních britských politických stran, ať nehlasují pro samostatnost a ve čtvrtek se do Glasgow vlakem vydala skupina 60 labouristických poslanců, kteří tam pak před nádražím přesvědčovali občany v houfu, aby skotskou nezávislost odmítli.

Registrace voličů ve Skotsku pro referendum, které se koná příští čtvrtek 18. září, dosáhla rekordního počtu 93 procent všech dospělých občanů země.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6036

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2014