Další ruské vojenské vozidlo na Ukrajině

12. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Reportér deníku Guardian Shaun Walker našel v Lutuhyne na východní Ukrajině ruský ozbrojený transportér označený velkými písmeny "MC", které v ruštině označují "mírové sbory". Ozbrojený transportér se nachází hluboko na území Ukrajiny v Lutyhyne, v městě nedaleko Luhansku, kde minulý týden byl zničen ukrajinský vojenský konvoj dělostřelectvem a raketami Grad.

Vedle nepoškozeného ruského obrněného transportéru stáli tři vojáci, kteří se odmítli nechat vyfotografovat. Řekli, že jsou z Ruska, ale nejsou pravidelní vojáci, nýbrž placení žoldáci. Kdo je platí, neuvedli.

Jejich vozidlo bylo na třech místech označeno modrým kruhem a žlutými písmeny v azbuce MC. Mnoho těchto vozidel bylo viděno v posledních týdnech na druhé straně hranice a přítomnost tohoto obrněného transportéru v Lutyhyne je jen dalším důkazem, že ruští vojáci jsou aktivní na východní Ukrajině.

V mnoha případech tvrdili separatisté, že kolony nejsou ruská vozidla, ale jsou to trofeje odcizené od ukrajinské armády. Ovšem charakteristická písmena MC jsou namalována výlučně na ruských obrněných transportérech, používaných mj. na Kavkaze.

Hodinu poté, co byl ruský obrněný transportér poprvé spatřen, jeden z vojáků natíral písmena MC černou barvou.

Začátkem tohoto týden uvedl ukrajinský prezident Petro Porošenko, že 70 procent ruských jednotek už Ukrajinu opustilo poté, co se účastnily protiukrajinské ofenzívy, která ukrajinskou vládu donutila přijmout příměří.

Na silnici z Doněcku do Luhansku bylo několik malých vojenských konvojů, které vypadaly velmi odlišně od nepravidelných vzbouřeneckých jednotek. Minulý měsíc viděli reportéři z deníku Guardian ruskou ozbrojenou kolonu, která překročila hranice do Ukrajiny nedaleko přechodu v Izvaryne. Rusko tvrdilo, že konvoj hranici nepřekročil. Posléze, když byli ruští vojáci zajati na Ukrajině, Rusko tvrdilo, že se tam ztratili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9879

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2014