Německá tajná služba omezila kvůli špehovacímu skandálu spolupráci s NSA

7. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Německá tajná služba BND podstatnou měrou omezila spolupráci s NSA po vzniku skandálu, kdy v Německu vyšlo najevo, že BND údajně spolu s NSA špehovala evropské činitelé a instituce.

BND přestala sdílet sbíraná data z internetu s NSA a předává pouze faxové a telefonní odposlechy, informovala ve čtvrtek německá média.

Berlín nyní požaduje, aby NSA poskytla ospravedlnění pro každou individuální žádost o internetový odposlech. NSA není schopna na tyto žádosti rychle reagovat, avšak v případě faxového a telefonního špehování jsou tyto předpisy platné už dlouho.

Asi 120 zaměstnanců BND a několik techniků z NSA dlouhodobě spolupracovali na německé špehovací základně v Bad Aiblingu v Bavorsku, je to bývalá americká vojenská monitorovací stanice.

Skandál vyvolal v Berlíně obrovskou kontroverzi a vyvolal konflikt v německé vládní koalici. Německá vláda dosud odmítá zveřejnit seznam žádostí z NSA o konkrétní odposlechy, tedy seznam IP adres, emailových adres a mobilních telefonních čísel, o které se NSA zajímala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5816

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015