Zakladatel francouzské Národní fronty Jean-Marie Le Pen vydědil svou dceru

6. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Rodinný spor mezi současnou předsedkyní francouzské ultrapravicové strany Národní fronta Marine Le Penovou a jejím otcem Jeanem-Marie, který stranu zakládal, se dostal do nesmiřitelné fáze. Poté co bylo Le Penovi staršímu pozastaveno členství ve straně za komentář zlehčující holocaust, otec dceru vydědil a vyzval ji, aby se provdala a změnila si jméno.

Le Pen senior založil stranu v roce 1972, ale v pondělí mu bylo pozastaveno členství kvůli komentářům, které zlehčovaly holocaust a chválily vichystický režim kolaborující s nacisty. Šestaosmdesátiletý ultrapravicový radikál navíc čelí hrozbě, že bude zbaven postu čestného předsedy strany.

Dcera, která stranu převzala v roce 2011, se ji snaží "detoxikovat" a zbavit spojení s rasistickým, násilnickým, antisemitským image, jaký mívala v minulosti. V posledních týdnech i za cenu pokusů o umlčení svého otce.

Ten ale místo toho celou věc ještě více rozvířil. Stále zůstává poslancem a radním za svou stranu a v úterý sdělil stanici Europe 1, že s e k němu dcera zachovala skandálně a perfidně a že ji zcela vydědil. Naznačil, že na ni hodlá útočit všemi možnými způsoby a konflikt je teprve na samém začátku.

Marine Le Penová se nyní soustředí na prezidentské volby v roce 2017. Některé průzkumy ukázaly, že by mohla porazit mainstreamové politické strany a postoupit do druhého kola, podobně jako její otec v roce 2002 - což Francii šokovalo a vyvolalo ohromné demonstrace.

Jenže otec nyní prohlásil, že dceři nepřeje úspěch, protože prezident "s jejími morálními principy" by byl "skandální". Navíc řekl, že je Marine údajně horší, než její političtí oponenti, protože "tito nepřátelé bojují tváří v tvář, ona mě bodla do zad". V jiných rozhovorech prohlásil, že aby ho příznivci jeho dcery umlčeli, budou ho muset zabít.

Otec s dcerou už spolu osobně nemluví.

V dubnu ukázal průzkum provedený společností Odoxa pro list Le Parisien, že 98 % sympatizantů Národní fronty vnímá pozitivně Marine Le Penovou, avšak jen 28 % také jejího otce. 87 % dotázaných se domnívalo, že přišel čas, aby Jean-Marie odešel z politiky.

Pod vedením Le Penové strana zaznamenala řadu volebních úspěchů, mimo jiné v posledních volbách do Evropského parlamentu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7746

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015