Evropští lídři v Rize, Rusko varuje před "poškozením svých zájmů"

22. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Lídři EU se ve čtvrtek sešli v Rize na summitu programu Východního partnerství, osmnáct měsíců po poslední schůzce, po níž následovala válka na Ukrajině. Mezitím ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že ačkoliv úsilí šesti států o bližší vazby s EU není "tragédií", výsledky summitu "nesmějí poškodit zájmy Ruské federace".

Nicméně bývalý polský premiér a současný předseda Evropské komise Donald Tusk po příletu odsoudil ruskou "zastrašovací taktiku".

"Východní partnerství není soutěží krásy mezi Ruskem a Evropskou unií. Ale dovolte mi být přímý: Krása se počítá," prohlásil Tusk při zahájení summitu. "Pokud by Rusko bylo poněkud měkčí, šarmantnější, atraktivnější, možná by to vyvážilo jeho nedostatky v oblasti destruktivní, agresívní a zastrašovací taktiky vůči sousedům."

Program má za cíl posílit vazby mezi EU a Arménií, Ázerbajdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. Dva dny před summitem EU ohlásila granty v objemu 200 milionů eur pro malé a střední podniky ve zmíněných zemích. Jak ale zdůraznila německá kancléřka, tato jednání "nejsou nástrojem" rozšíření EU.

"Neměli bychom tedy vyvolávat falešná očekávání, které bychom později nemohli splnit," prohlásila Merkelová před zákonodárci, než nastoupila do letadla.

Vztahy s Ruskem zřejmě budou předmětem velkého zájmu, ale také bude na programu řecká krize. Premiér Alexis Tsipras se má sejít s Merkelovou a francouzským prezidentem Hollandem po obědě, zatímco se blíží lhůta, kdy má Řecko splatit další půjčku, přičemž nemá peníze. Mezitím německý ministr financí varoval, že řecký optimismus může být nepodložený a neměla by se vylučovat možnost bankrotu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7663

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015