Postaví se Češi proti neuvěřitelné vlně rasismu?

3. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Velkým zklamáním je neuvěřitelná vlna rasismu, kterou v České republice vyvolala možnost, že země bude požádána, aby přijala snad několik stovek uprchlíků, kteří nyní prchají před válkou a útlakem přes Středozemní moře z Afriky.

Doufal jsem, že Češi jsou civilizovaný a humánní národ. Zdá se však, že vlna krutého individualismu, která přežila z normalizace a kreativně se mnohonásobně rozšířila po pádu komunismu, nese své plody. Plody nese i dlouholetá uzavřenost české komunity před vnějším světem. Alarmující je odpor místního obyvatelstva proti jakékoliv jinakosti, stejně jako nesmyslný a iracionální strach před islámem.

Na světě žijí miliardy muslimů a mnoho milionů z nich ve zcela pokojných a často silně prosperujících společnostech (především těch v jihovýchodní Asii). Islamistický extremismus nemá nic společného ani s náboženstvím, ani s islámem.

Je velmi nepříjemným překvapením zjistit, že česká společnost se v těchto dnech projevuje jako nesnášenlivá, zlá, krutá a rasistická komunita. Pohrdavé výroky o "čmoudech" a "holých prdelích" nejsou českého národa hodné. Jsou i neférové: uprchlíci jsou často daleko vzdělanější než Češi, kteří na ně rasisticky plivou. Jak k tomu přijde syrský zubní chirurg, který jako uprchlík skončil v Brně, aby se na něho Češi dívali pohrdavě jen proto, že má tmavší pleť než oni? Masaryk, Komenský, Havlíček a Hus by se obraceli v hrobě.

Vystoupí na veřejnosti čelní představitelé dnešní české společnosti, aby tento nešťastný dojem korigovali?

0
Vytisknout
14464

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2015