Žádný seriozní demokrat nemůže ignorovat Snowdenova odhalení

4. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Americký Kongres schválil Zákon o svobodě a částečně omezil pravomoci výzvědných služeb shromažďovat hromadná data o životě amerických občanů. To ospravedlňuje Snowdenova odhalení, bez ohledu na to, zda byla legální či ne, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Mezítím se britská vláda zuřivě vrhá opačným směrem. Chce obnovit "špehovací chartu", kterou odmítl minulý parlament. Pro většinu lidí je to naprosto nepochopitelné. Kritikové posilování státní moci odmítají rozšiřování špehování. Ostatní jen pokrčí rameny a souhlasí s bývalým britským ministrem zahraničí Williamem Haguem, který řekl, že "kdo nemá co skrývat, se nemusí ničeho bát".

Žádný seriozní demokrat nemůže ignorovat Snowdenova odhalení. Prokázala špehování v obrovském měřítku, prováděné byrokratickými institucemi, které jednaly bez právního a demokratického dohledu. V Americe se to neignorovalo. Prezident Obama vytvořil komisi, která sepsala třistastránkovou zprávu. Kongres pořádal slyšení. Ředitel výzvědných služeb James Clapper přiznal, že Snowdenova obvinění jsou důvodná. Následovaly rezignace, 30 zákonů nově regulujících National Security Agency a nyní statutární zákon.

Británie prostě vůbec nerozumí, že Amerika hájí soukromí komunikací. Britský parlament zuřil, že Snowden spáchal "zradu". Žádná debata se v Británii nekonala. Všichni se podlézavě podrobili státní moci.

Terorismus nehorožuje bezpečnost státu, to jen v mysli šílence. Hrozí spácháním zločinu. Předstírat, že teroristický čin je vyhlášením války, je nebezpečné.

Shromažďování obrovského množství dat od občanů nijak nenapomáhá obraně státu. Jistě neexistuje právo na naprosto neomezenou svobodu, ale také neexistuje právo na nekontrolované sledování státem.

Proto je zapotřebí transparentní informované debaty a mezinárodního protokolu, umožnujícího dohled nad výzvědnými organizacemi. Jádrem věci je jednoduchý ústavní princip: povolení odposlouchávat, stejně jako zatykač, musí být spolehlivě zdůvodněno a nezávisle schváleno. Svoboda v těchto věcech, řekl loni Obama, "nemůže záviset na dobrých úmyslech osob u moci. Závisí na zákonech."

Američané tomu rozumějí. Britové ne. Jsou to blbci.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6629

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2015