Politolog, esejista a vojevůdce

Klaus ml. opět zasahuje

3. 11. 2016 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Uprchlická krize mediálně opadá, čeští populisté si tedy vybírají z plejády jiných zástupných témat. Václav Klaus mladší, který je kupodivu nejviditelnějším politikem ODS, velmi přičinlivě uprchlické krize využíval ve svých komentářích servilních k davové hysterii. Nyní sahá opět k osvědčeným tématům, takovým evergreenům místního šovinismu: co sudeťák, to nacista. 

Klaus se stále populistickým způsobem vymezuje vůči sudetským Němcům. Mě už tím opravdu štve. Za prvé, hned v říjnu 1938 nechal Hitler pozatýkat tisíce sudetských Němců a poslal je do koncentráků. Když se po válce vrátili, byli na základě tzv. Benešových dekretů "odsunuti", a to dle standardu s jeden kufr na osobu. Pravděpodobný zastánce principu kolotoče nenávisti Klaus mladší nechce vědět, že ta třetina Čechů odešlých z pohraničí v říjnu 1938 nebyla odsunuta na základě nějakého zákona a 2 třetiny Čechů v pohraničí zůstali.

Formálně se nejednalo o vyhnání. Když odešli, mohli odejít s neomezeným množstvím movitého majetku, tj. s celými vozy. Pokud Klaus nevěří, může si pustit národovecký seriál Vlak dětství a naděje nebo Habermannův mlýn. Tento luxus vyhánění Němci neměli. Samozřejmě probíhaly útoky ordnerů a zabavování majetku Čechů. Mně babička vyprávěla, že byli vyhnání i její vzdálení bratranci a sestřenice.

To zřejmě nebyli nacisté. K dokreslení "spravedlivé" odvety uvedu pravdivý příběh. Můj děda byl mezi lety 1939 a 1941 dvacet měsíců v koncentračním táboře Sachsenhausen, nebyl vyhlazovací. Po válce mu nabídl místní "aktivista" zastřelení "svého Němce" jako satisfakci za pobyt v koncentráku. Odmítl. "Aktivista" nabízel, aby si "svého Němce" alespoň zfackoval. Děda odmítl též. Inu, tak nějak vypadala "česká" spravedlnost. No a k uvedenému článku, pokud pan Klaus ml. mimo jiné lustruje i Tomáše Halíka, zajímalo by mě, jak on konkrétně bojoval před listopadem 1989 proti komunismu. Možná by mu pak Miloš Zeman mohl dát nějakou medaili za hrdinství...

0
Vytisknout
9808

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2016