Poté co Trump obvinil Katar z podpory terorismu mu prodává zbraně za miliardy

16. 6. 2017

čas čtení 3 minuty
Dohoda o prodeji stíhaček F-15 a čtvrteční návštěva dvou amerických válečných lodí v Dauhá upozornila na důležité vojenské vazby mezi Washingtonem a Katarem, který se ocitl v diplomatické izolaci.


V Kataru je rozmístěno asi 10 000 vojáků a je tu důležitá americká vojenská základna pro Blízký východ. Spory mezi monarchií a arabskými státy vedenými Saúdskou Arábií vojenské partnerství s Američany dosud neovlivnily, i když vyjádření Donalda Trumpa ukázala trhliny.

Oznámení o prodeji stíhaček přišlo několik dní poté, co Trump vyzval katar, aby přestal financovat skupiny, které se dopouštějí terorismu. Mezitím agentura OSN pro leteckou dopravu obdržela stížnost Kataru na zrušení přeletů pro Qatar Airways vzdušnými prostory okolních zemí. Tyto zákazy ohrožují výnosy společnosti.

Katarský ministr obrany Chálid bin Muhammad al-Attíja se ve středu setkal se svým americkým protějškem Jamesem Mattisem a podepsal dohodu o prodeji bojových letounů F-15 v ceně 12 miliard dolarů.

Ještě v listopadu americká armáda oznámila podobnou dohodu v ceně 21,1 miliardy dolarů zahrnující prodej letounů verze F-15QA. Není momentálně jasné, zda jde o tentýž prodej. Katarští představitelé zatím neodpověděli na na dotazy, i když americké ministerstvo zahraničí oba prodeje navzájem spojuje.

Americký ministr obrany James Mattis v minulosti nabídl Kataru podporu. Dohlížel na velitelství CENTCOMu, které provozuje předsunutou leteckou základnu v al-Udajd. Základna hraje důležitou roli v boji proti IS v Iráku a Sýrii, ale i ve válce v Afghánistánu.

Mezitím ve čtvrtek přístav v Dauhá navštívila americká pobřežní hlídková loď USS Chinook a kutr americké pobřežní stráže Baranof.

Krize mezi Katarem a jeho arabskými sousedy - všichni jsou americkými spojenci - postavila USA do delikátní pozice. Zatímco ministr obrany Mattis prohlásil, že Katar "jde správným směrem", ministr zahraničí Tillerson vyzval k jednotě arabských států Perského zálivu.

Trump opakovaně obvinil Katar z financování teroristických skupin, což je jedním z hlavních obvinění, které Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn adresovaly této monarchii, když 5. června přerušily diplomatické styky.

Katar se dlouho snažil zajistit si vztahy s USA, ať už prostřednictvím americké vojenské základny nebo otevřením kanceláře hnutí Taliban.

Po počátečních frontách v obchodech Katar zajistil zásobování potravinami z Turecka, zatímco šíitský Írán mu také začal posílat potraviny. Vztahy s Íránem, s nímž se země dělí o významné mořské naleziště ropy, představují další důvod arabské kritiky.

Katar také zahájil dopravu z přístavu v Ománu, poté co bylo odříznuto spojení s přístavy ve Spojených arabských emirátech. Nicméně přerušení leteckého spojení zůstává problematické.

Společnost Qatar Airways typicky létala přes Saúdskou Arábii. Ale když je nyní vzdušný prostor této země uzavřen, letadla musejí cestovat delší trasou přes Írán a Turecko.

Katar podal stížnost u Mezinárodní organizace pro civilní letectví v Montrealu, v níž označil odmítnutí leteckého spojení za ilegální.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7013

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017