Mezi pozůstalými po katastrofálním požáru v londýnském věžáků Grenfell Tower sílí zuřivost

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Jeden dobrovolník mezi davy shromážděnými pod dálničním mostem ve Westway v Londýně, kde dobrovolníci třídí dary, konstatoval, že požár a ztráty na životech jsou spojeny s hlubšími pocity resentimentu a odcizení. 

"Lidé zuří nad mnoha lety politiky toryů, kteří rušili výdaje a realizovali vždy jen provizorní řešení a odmítají za to přijmout odpovědnost. Zájmy Konzervativní strany jsou těsně spojeny se zájmy byznysu a soukromých majitelů nemovitostí. 

Lidé z jiných částí Londýna, kteří jsou bezdomovci a hladovějí, začali přicházet do blízkosti vyhořelého věžáku ve snaze, že dostanou jídlo a další nutnosti k životu. 

Terčem hněvu se na místě stávají sdělovací prostředky: "Vy novináři jste sem nepřišli, když lidi psali na blozích, že je věžák nebezpečný. Jenom jste přijeli, až když jsou lidé mrtví."

Jeden místní aktivista nosí ručně napsaný transparent: "Nejsem příležitost k mediálnímu fotografování." 

Několik fotografů a kameramanů se stalo terčem potyček poté, co původní hrůzu nad požárem překonal hněv nad celkovou situací.

Organizace Just Givin uvedla, že pro oběti požáru ve věžáku Grenfell Tower bylo už vybrány finanční dary ve výši 1,65 milionu liber. 

Zdroj v angličtině  ZDE

 

0
Vytisknout
9153

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017