Rozhovor Britských listů 114:

V Československu byla tma

16. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Peterem Larssonem, švédským aktivistou, který od sedmdesátých let prosazoval ve Švédsku věc československé svobody, s Jiřím Pallasem tam založil Nadaci Charty 77 a v nakladatelství Šafrán vydával desky českých folkových zpěváků. Peter Larsson také řídil cestovní kancelář, která přivezla do ČR během let půl milionu Švédů. Dodnes ve Švédsku šíří povědomí o České republice. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. června 2017.

  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

ČSSD: Hrátky kolem 40 000 Kč průměrné hrubé mzdy do 5 let (?)!

18. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 


Je-li něco v závorce, může to vyjadřovat i nemalé rozpaky nad tím, co je před závorkou. A je-li za závorkou vykřičník, jako kdyby takto mělo být naznačeno doprovodné varování. Obé se vztahuje na jednu aktuální programovou metu ČSSD. Hned neřešme, zda k těm 40 000 Kč průměrné hrubé mzdy v roce 2022 vůbec mohou být reálné podmínky, když letos zatím ta průměrná hrubá mzda je těsně pod hranicí 28 000 Kč. A nelamme si nutně hlavu nad tím, co všechno a jak asi je v takto vytčené programové metě mimo realitu, když by to zároveň muselo znamenat problematicky každoročně průměrný růst těch mezd o jakoby pouhých číselně 2 400 Kč, a tedy jenom v průměru o 200 Kč měsíčně. (Takže hned ten první „od boku“ uvažovaný modelový rok – při předběžně nastavených těch pěti letech jakoby nejdřív pokaždé stejnými přískoky – v prvním měsíci by to znamenalo zvýšení mzdy o pouhých 30 Kč, zatímco v prosinci toho roku by to bylo již 370 Kč; a pak skoro již dvojnásobek toho ročního průměru.)

The Times o brexitu: Nikdy od Mnichova r. 1938 nebyla britská vláda tak ochotna spiknout se pro šíření lži

18. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Z redakčního komentáře deníku Times o vyjednávání o brexitu, které má začít v pondělí 19.6.:


Toto byl pro Británii strašlivý týden - týden, kdy platí víc než kdy jindy varování britské vládě: Proboha, probuďte se!

Jak se britská vláda řítí bez vedení směrem k začátku vyjednávání o brexitu, v jejím centru je naprostý zmatek a chaos. Zároveň hrozí obrovská rizika živobytí Britů a postavení Británie ve světě. Nikdy od suezské krize před šedesáti lety nevypadala tato země zároveň tak ambiciozní a tak sama v sobě nejistá.

Nikdy od Mnichova v roce 1938 nebyla britská vláda tak nadšeně ochotná spiknout se a vytvořit parodii podvodu.  

Historikové budou pohlížet na poslední dva roky jako součást dlouhé politické křeče, která má kořeny ve finančním krachu z roku 2008.

 




Trochu pohody do těch trumpů a brexitů

18. 6. 2017 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta



Tohle je doklad, jak žijí lidé v Karlovarském kraji. Není to nic nastrojeného, je to tak, zúčastňuju se. Kupříkladu ty slavnosti v Kynšperku nad Ohří a partnerství s Němci. To ať se jdou Filip i Zahradil vycpat! V sobotu a v neděli je v Chebu velký letecký den ke stému výročí založení vojenského letiště. Sletí se sportovci hlavně z ČR a Německa.

Budou i Gripeny a chystá se překvapení, prý proletí i Eurofightery Bundesluftwafe. To je region přátelství a spolupráce.

Spolupracovnice Britských listů v CNN a v televizi Al Jazeera

18. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Amy Mackinnon, spolupracovnice a autorka Britských listů nyní píše pro CNN ZDE a v sobotu 17.6. byla interviewována v pořadu Listening Post na globální televizi Al Jazeera ZDE (reportáž od minuty 14).


Amy Mackinnon pracuje jako senior editor v novinářském projektu Coda Story. Tento týden doporučila Thomson Foundation jejich film o osudu jedné transgenderové občanky v Rusku:


Our film is this week's pick by Thompson Reuters' foundation. Directed by @DumontPhoto for @CodaStory https://t.co/TPf0yAbrX6

Blahopřejeme ke globálnímu uznání velmi dobré novinářské práce.

Tisíce demonstrantů v Madridu požadovalo, aby Španělsko přijalo více uprchlíků

18. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta





Španělsko přislíbilo, že podle kvót EU přijme 17 000 uprchlíků. Demonstranti skandovali "Žádná lidská bytost není ilegální" a nesli transparenty s nápisy "Otevřete hranice", "Mosty, ne zdi" a "Skoncujte s výmluvami, už žádné překážky".

Demonstrace se účastnilo asi 8000 lidí.

Evropská unie přislíbila v roce 2015, že přijme 160 000 uprchlíků, ale zatím jich bylo přijato méně než 20 000. Španělsko slíbilo, že jich přijme, 17 300, ale zatím jich přijalo jen asi 1300, uvádí Amnesty International.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Více než tisíc lidí demonstrovalo v sobotu odpoledne u Downing Street proti Mayové

17. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Více než tisíc lidí se v sobotu odpoledne shromáždilo před Downing Street, kde protestovali proti tomu, že Theresa Mayová setrvává v premiérské funkci.

Mezi lidmi se šíří silná antipatie proti Mayové, lidé v davu byli rozhněváni a zhnuseni tím, jak reagovala na požár v Grenfell Tower. Po dobu tří dnů po požáru postiženým lidem nebyla poskytnuta od úřadů vůbec žádná pomoc. Museli se spolehnout na náhodnou pomoc občanů.

Demonstranti u Downing Street požadovali, aby Mayová okamžitě rezignovala. Skandovali: "May must go!"


Tilly Howarth, 28, konstatovala: "Mayová je zbabělec a musí odejít. Lidi se probouzejí vůči lžím v mainstreamových médiích a May vůbec nechápe náladu veřejnosti."


Konzervativní komunální úřad v Kensingtonu a v Chelsey vůbec neragoval na více než 130 nabídek ubytování od veřejnosti pro bývalé obyvatele Grenfell Tower, kteří přišli o své příbytky.

V pátek večer poskytla Mayová televizi BBC robotický interview, který se stal terčem všeobecného posměchu:

Labouristický poslanec Davyd Lammy požaduje písemně od Cressidy Dickové, velitelky londýnské policie, aby potvrdila, že trestní vyšetřování "bude zkoumat činy komunálního úřadu v Kensingtonu a v Chelsea a přidružených organizací a stavebních a správních firem":





Theresa Mayová hovoří v Downing Street s pozůstalými, dobrovolníky a náboženskými činiteli už déle než dvě hodiny:


Policie nyní má sečteno 58 mrtvých.

O nebezpečí nacionalismu

17. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Když umístíte do jádra své politické strategie veliké "NE", skončíte v ničem, ve vakuu autority.

Jsou Angličané neschopni si sami vládnout? O tom píše v deníku New York Times irský komentátor Fintan O'Toole a uvažuje při tom o nebezpečí nacionalismu. Jeho úvahy jsou stejně varovné pro Anglii jako pro Českou republiku. Citujeme z komentáře:


Po pozoruhodných všeobecných volbách v Británii se Theresa Mayová zoufale přidržuje trosek své autority. Pokud se jí podaří zůstat premiérkou, bude to jen se svolením straničky ze Severního Irska, DUP, která obchoduje se zastaralým pojetím britské a protestantské identity. V Dublinu, na druhé straně, byl právě jmenován nový premiér, Leo Varadkar, jemuž  je 38 let, je zpoloviny Ind a je to homosexuál.

O nepřiměřených reakcích na Milana Štěcha

17. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Blbneme, přátelé, blbneme, napsal Jiří Hlavenka na Facebooku.

Některá slova, která použil předseda senátu Štěch vůči živnostníkům jsou ovšem nepřijatelná a rétorické obraty o "neefektivním využití lidí z národohospodářského hlediska" mu patří s velkou chutí omlátit o hlavu. Sociální sítě a diskuse se tedy zahemžily záplavou většinou jednoslovných odsudků na jeho adresu, kde "vůl" nebo "idiot" patří ještě k těm laskavějším.

S autobusy nemáme žádný problém?

17. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty


Pochopitelně. Nechť v autobusové dopravě vyjíždějí autobusy včas! I když potom mohou být nejednou problémy přímo na trase té či oné linky. Vždyť autobus nemá na komunikacích vyhrazen žádný prostor k privilegovanému průjezdu, že? Takže bez ohledu na včasný výjezd z výchozího místa obdobně včasný dojezd do cílové stanice zaručen automaticky není.

A kde tu je přesto (či právě proto) problém? Až příliš mnoho těch startovních míst jednotlivých linek je zároveň cílovými či průjezdovými místy pro někdy docela úctyhodnou řadu dalších linek. Přitom podle jízdního řádu přesně odjíždějící autobus může neklamně odjíždět před nemálo zklamaným „nosem“ ne zrovna nutně jen jednoho dalšího zájemce, který na zrovna uvažované místo odněkud přijíždí jiným autobusem; ale možná s menší „sekerou“, třeba jen dvou tří minut.

Místní člověk v BBC: Mayová je studená jak ryba

17. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

 

Demonstranti útočí na Mayovou. Vládne hněv.

Den předtím se setkal s místními lidmi Jeremy Corbyn.

Místní mladík: Proč přijela Mayová na totéž místo? Je to jen reklamní trik. Snaží se ukázat, že má taky srdce a duši, jenže ve skutečnosti nemá. Je studená jako ryba. Pro zdejší komunitu je nesmírně deprimující nevidět - kde je ministr pro bytový fond? Kde je ministryně vnitra? Potřebujeme vás slyšet, politici, tohle je strašné.



Hněv: Vy v mainstreamových médiích jste sráči!

17. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Reportér: Co chcete, aby se teď stalo?

Ishmahil Blagrove: Co chci, aby se stalo? Chci, aby byla revoluce v týhle zemi. Říkám, ať jdou média do prdele! Ať jde mainstream do prdele! Vy si nezasloužíte dělat tu práci. Měli bychom protestovat, ne proti vládě, ale proti BBC, která je jen hlásnou troubou pro tuhle zkorumpovanou vládu. Lidi v týhle zemi potřebujou revoluci, nic menšího. A v každý jiný zemi by se ta revoluce už dávno odehrála. My vidíme, jak vy v mainstreamových médiích reagujete. Dva roky pomlouváte a démonizujete Jeremyho Corbyna. A říkali jste, že je nevolitelný. A vy jste vytvořili ten narativ a lidí těm vašim sračkám věřili. Chvíli. Ale tyhle volby ukázaly, že lidi jsou imunní, mají neprůstřelné vesty proti vám a dalším médiím miliardářů, jako je Rupert Murdoch a všichni ti ostatní sráči. Lidi jsou už imunní vůči těm vašim sračkám! A to je hlasování o důvěře ne proti Jeremymu Corbynovi, ale proti paní Mayové, ale my se postavíme taky proti vám jako mainstreamovým médiím. Ne proti tobě osobně, ale proti mainstreamovým médiím. Rozumíš? Vy v maistreamových médiích jste SRÁČI! (Potlesk a hurónský souhlas přítomné veřejnosti) Jste sráči.

Reportér: Mně jste stejně sympatický (podá mu ruku).


Ishmahil Blagrove: Mně jste taky sympatický! Jako vařený, smažený, jako sráč...

 



Sobotní Daily Telegraph: Extremisté se zmocnili protestů proti londýnskému požáru

17. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Pozoruhodně, jako snad jediný britský deník, zaútočil v sobotu konzervativní list Daily Telegraph proti Londýňanům, kteří požadují vyšetření požáru věžáku v Kensingtonu a trestní stíhání viníků.

Komentátor na Twitteru upozorňuje, že se Daily Telegraph vydal cestou katastrofy na fotbalovém stadionu v Hillsborough v Sheffieldu v dubnu 1989, kde policie zavinila smrt více než  devadesáti fotbalových fanoušků a obvinila z toho samotné mrtvé. Tuto lež, která vyšla najevo až o hodně později, podporoval tehdy i bulvární list The Sun, který je dodnes v Sheffieldu zcela neprodávatelný.



Naproti tomu jiné pravicové listy zaujaly opačný postoj. Matthew Parris píše v deníku Times, že pokud se teď konzervativci rychle nezbaví Theresy Mayové, je s jejich stranou konec.



Reportér komerční televize ITV:

Je to pořád tentýž signál, který tady dostávám od místních lidí, kteří na mě křičí, řvou, vzlykají - mají pocit, že vláda na ně naprosto kašle.


Británie: Theresa Mayová! Je to vrah! Katastrofální požár v Londýně se rychle proměňuje v politickou krizi

16. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Demonstranti požadující Spravedlnost pro Grenfell přicházejí do Downing Street. Skandují:"MAY MUST GO!" ("Mayová musí odejít!"):


Theresa Mayová terčem ostrých útoků v londýnském Kensingtonu:




Překlad výše zveřejněného videa:
  "Je to vražedkyně!!"

Theresa Mayová navštívila kostel nedaleko požárem zničeného věžáku Grenfell Tower, kde zřejmě zahynulo až 150 lidí. Množství lidí je stále nezvěstných. Mayová odjela, chráněna kordonem policie, aniž by promluvila s místními lidmi.

Žena z davu: "Je to vražedkyně! Vražedkyně! Vražedkyně!"

Policie se střetla s demonstranty. V západním Londýně vzrostlo napětí.

"Proč před námi utíkáte? Odpovězte lidem! Odpovězte lidem!"

Předtím Mayová navštívila několik zraněných osob v nemocnici. Kamery nebyly vpuštěny. Uvedla, že zážitky, které jí lidé sdělili, byly "strašlivé". Přislíbila 5 milionů liber (150 milionů Kč) na pomoc pozůstalým. Přislíbila, že obyvatelé Grenfell Tower dostanou nový byt do tří týdnů. Vláda také uhradí náklady jejich dočasného ubytování.

Theresa Mayová v pátek: "Dnes jsem zajistila, abychom jako vláda dali k dispozici financování pro lidi v této čtvrti. Byla to absolutně děsivá věc. Strašlivá věc pro lidi. Proto jsem nařídila státní vyšetřování."

Místní občané považují "státní vyšetřování" za výmluvu. Chtějí, aby proti viníkům bylo zahájeno trestní stíhání.

* * *

Místní lidé v Kensingtonu se snaží proniknout do místního komunálního úřadu a vyžadovat odpovědi na své otázky. Žádný úředník s nimi nepromluvil.

Skandují "We want justice!" (Chceme spravedlnost!) a "Shame on you!" (Hanba vám):



Britský bulvární The Sun: BYLO TO VRAŽDĚNÍ. MAJÍ KREV NA RUKOU

16. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Pozoruhodné, že se pravicový bulvární list The Sun ve věci požáru v londýnském věžáku obrací proti konzervativní vládě, nekompetentním ministrům a zkorumpovaným poslancům (mnozí z nich pronajímají domy a byty a blokovali zákon, který měl přinutit pronajímatele nemovitostí, aby je zcivilizovali a zavedli v nich bezpečnostní opatření):

Dav pochoduje do Downing Street. Demonstranti zuří nad úmrtími ve věžáku. BYLO TO VRAŽDĚNÍ. (Na zveřejněné fotografii: MAJÍ KREV NA RUKOU):


Když si jen jdete na procházku a posloucháte hudbu, ale zaslechnete konzervativce, jak říká blbosti, tak to musíte zastavit

16. 6. 2017

čas čtení 2 minuty




Reportér: Přijde sem taky paní premiérka? Promluví s příbuznými obětí?

Andrea Leadsom, šéfka konzervativního klubu v Dolní sněmovně: Paní premiérka dělá všechno, co je v jejích silách. Jsem si jistá, že pokud dojde k názoru, že by to bylo nápomocné, tak to učiní. Mezitím je ale nutno splnit určité praktické potřeby. Protože obyvatelé a jejich rodiny byly postiženy.

Reportér: Není ale pro paní premiérku prioritou sem přijít a mluvit s lidmi? To by lidi hodně povzbudilo. (Mladíkovi se sluchátky vzadu:) Co byste chtěl vy říct?

Mladík se sluchátky: Myslím si, že aspoň se měla setkat s obětmi. Corbyn, Corbyn, ten dobrý člověk, tady byl a s obětmi se setkal. Setkal se s lidmi. Nebyl obklopen kordonem policie. Vždyť ji ani nikdo neviděl!

Reportér: Co na to řeknete, paní Leadsomová?

Andrea Leadsom: Jak říkám, já jsem sem dnes přišla, protože jsem se s místními lidmi chtěla setkat. Chtěla jsem s nimi sdílet tu absolutní lítost a hrůzu. kterou pociťují všichni ve sněmovně.

Reportér: On se vás ale ptá, proč sem nikdo jiný nepřišel? Proč sem nepřišla paní premiérka?

Andrea Leadsom: Ale já vím, že se uskutečnila řada návštěv. Nejsem si úplně jistá, ale myslím, že někteří ministři tu byli. A někteří z nich sem chtěli přijít soukroměji. Mluvit s lidmi a poskytnout jim praktickou podporu. A to jistě bude pokračovat.

Mladík se sluchátky: Sadiq Khan, Corbyn, ti oba sem přišli. Neměli kolem sebe bodyguardy, policii. Přišli sem a mluvili s lidmi. Tady na naší úrovni. Proč sem přišla Theresa Mayová jen se spoustou policistů, chodila tady, s nikým se nesetkala, nesetkala se s žádnými rodinami. Kdo je teď na Westways? Ty oběti tam jsou. Je tam vůbec někdo z vaší strany? 

ČSSD řešila teď křižovatku, na které nestála!

16. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Ta dnešní politická situace v ČR vypadá opravdu zvláštně. A nemálo zvláštní také je. Poslední parlamentní volby vyhrála – jak známo – ČSSD, vytvořila koaliční vládu se dvěma dalšími politickými partnery, vcelku neměla žádné nepřekonatelné problémy během toho vládnutí, ale přitom jako jediná během tří výchozích let té koaliční vlády začala dost brzy očividně, ne-li navíc stále výrazněji ve voličských preferencích ztrácet. Přitom jako kdyby se tak dálo výhradně na účet dalšího koaličního partnera, hnutí ANO. Toto hnutí (aniž bylo politickou stranou!) začalo posléze vykazovat při průzkumech voličských preferencí takové procentuální výsledky, že se to muselo (a stále musí) zdát být pro všechny další možné politické konkurenty alarmující. Vypadalo to na jaře 2017 tak, že vítězem příštích parlamentních voleb bude zřejmě a bezkonkurenčně hnutí ANO. Ten stav se výrazně nezměnil ani před počátkem léta…

Británie: systém se po londýnském požáru otřásá v základech

16. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Stovky obyvatel londýnské čtvrti Kensington se v pátek odpoledne dožadovaly odpovědí od činitelů tamějšího komunálního úřadu. Jejich hněv překypěl a někteří z nich se dostali do kanceláří komunálního úřadu, na jehož obranu se musela postavit policie.

Šokující požár věžáku Grenfell Tower, při němž zřejmě zahynulo až 150 lidí, byl poslední kapkou pro lidi z této čtvrti, kteří se léta považují za zanedbávané, jejichž stížnosti, kritiku a varování nikdo neslyší.

Zuřivost občanů, kteří jsou svědky toho, že desítky rodin hledají své pohřešované a mrtvé, překypěla do londýnských ulic v přímém přenosu všech britských televizních stanic. "Zbabělče!" křičeli lidi na premiérku Theresu Mayovou, která v sobě nenalezla odvahu promluvit s pozůstalými. Ministři  její vlády se buď před médii skrývají, anebo před kamerami vyjadřují nejhlubší lítost a pokoru.

Místní lidé si stěžují, že nikdo z odpovědných činitelů či politiků mezi ně nevyšel a nevysvětlil jim, co se stane teď: jaké oficiální procedury budou při vyšetřování a při pomoci pozůstalým následovat.

Jak poznamenal jeden  televizní reportér na místě: Katastrofa Grenfell Tower způsobila, že na povrch intenzivně vyvřela dlouhodobá frustrace místních lidí, kteří požadují zásadní politické změny.


Poslanec David Lammy: "Jsem zdrcen, že se tohle děje v Británii r. 2017"

16. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Labouristický poslanec David Lammy: Tohle je o sociálním státu. Pro vaše středostavovské diváky, tohle je o tom, zda se sociální stát skládá jen ze škol a nemocnic, anebo jestli to má být záchranná síť. Jsem docela emocionální, když to říkám. Potřebujeme žít ve společnosti, kde se dokážeme postarat o nejchudší a o nejzranitelnější občany. A to znamená bytový fond. To znamená mít nějaké slušné místo, kde se dá žít. Byla to vznešená myšlenka, kterou jsme vytvořili, a ta se nám teď rovnou před očima rozpadá.

O tom to je.

A jestliže bylo zapotřebí až této tragédie, aby si tuto skutečnost lidi uvědomili, máme velké štěstí, že žijeme za velmi odlišných podmínek a díky Bohu za to. Je to všechno o sociálním státu.

Věříme v bezpečnostní síť nebo ne?

Reportérka: Protože co to podle vás vypovídá o stavu některých částí bytového fondu? Státního bytového fondu?

Lammy: Nedá se všechno předat do soukromého sektoru. Soukromý sektor dokáže udělat některé vynikající věci, ale jejich motivem je profit, a tak šetří. Když nemáte pracovníky, kteří by zkontrolovali, že se plní stavební předpisy, neočekávejte, že to udělá soukromá firma. Víte, jsou v té budově vůbec hasicí přístroje?

Já pořád všude klepu na dveře, jako  to dělali všichni poslanci. My jsme všichni byli v těch věžácích, existují po celé zemi. Proč nejsou na každé chodbě hasicí přístroje? Kde jsou hadice? Fungují opravdu protipožární dveře? Kde jsou ostřikovače?

Pokud chceme tyto věžáky stavět, musejí být alespoň tak dobré jako luxusní příbytky, které se také stavějí. Ale tyhle věžáky takové prostě nejsou. Takže buď je zbourat a ubytovat lidi jinak. Anebo je nutno je absolutně dokonale zmodernizovat do nejlepší kvality, jaké jsme schopni.

Reportérka: Myslíte, že to něco vypovídá o hodnotě, jaká je dávána na život  lidí, kteří si nemohou dovolit koupit dům či byt? A bydlet v lepších čtvrtích v Londýně?


Lammy: Tohle je příběh dvou měst. Právě o tomhle psal Dickens. V předminulém století, a ono to stále existuje ještě v roce 2017. Je to tvář nejchudších a nejzranitelnějších lidí. Má přítelkyně, která tady přišla o život, byla talentovanou umělkyní. Ale byla to mladá černoška, která se začínala prosazovat v této zemi a neměla absolutně žádnou moc. Toho ve svém životě ještě nedosáhla, i když dokázala neuvěřitelné věci, studovala na univerzitě.

Avšak zemřela se svou matkou v 22. patře této budovy. A já jsem zdrcen, že se tohle děje v Británii v roce 2017.

 



Syrský uprchlík uhořel v Londýně

15. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Londýnská policie neoficiálně odhaduje, že mrtvých v požárem zničeném věžáku Grenfell Tower v Kensingtonu může být až 150. Byli to chudí lidé a imigranti, na jejichž bezpečí se systém vykašlal. Nejnepohyblivější lidi umisťovala komunální správa do nejvyšších pater.


Místní správa vydala deset milionů liber na pokrytí věžáku hořlavými panely, aby pro zbohatlíky, žijící ve čtvrti, "vypadal hezky". Ve věžáku však nevybudovala protipožární ostřikovače, které požáru mohly zabránit.

ZDE 
je kompletní seznam konzervativních poslanců v Dolní sněmovně, kteří zároveň pronajímají domy a byty a kteří hlasovali proti zákonu nutícímu pronajímatele, aby nemovitosti učinili obyvatelnými a bezpečnými.

Channel 4 News: Mohammed Aljahaliu uprchl do Británie před vražděním v Sýrii. Uhořel v londýnském věžáku. Byl to uprchlík ze syrského města Daraa, v němž vznikla syrská demokratická revoluce. Začal studovat v Británi inženýrství. Bydlel ve 14. patře věžáku Grenfell Tower. Jeho bratru Omarovi se podařilo uprchnout a je v nemocnici. Mohammeda v jeho bytě uvěznil požár. Nemohl se už odtamtud dostat, a tak  zkontaktoval ještě naposledy telefonicky svou rodinu v Sýrii. Jeho poslední slova v telefonu byla: "Požár už je tady. Sbohem."



P/řátelé o něm hovoří jako "laskavém, nápomocném člověku, plném nadšené lásky pro svou rodinu". Jeden přítel řekl: "Mohammed přežil Asada, přežil válku, a pak přišel o život ve věžáku v Londýně."

Místní obyvatel: "Regenerace prostředí je eufemismem pro etnické a třídní očišťování."


Hlasy hněvu lidí, kteří žijí kolem Grenfell Tower:




Scotland Yard zahájil trestní vyšetřování požáru v Londýně

16. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Mohlo by k podobnému požáru v obytném věžáku dojít i v ČR?

- Christos Fairbairn vypovídal v BBC, jak při útěku z hořící budovy Grenfell Tower zakopával o mrtvoly. "Zakopával jsem ve tmě o mrtvoly. Na jednom patře jsem upadl a jak jsem se zvedal, viděl jsem tvář mrtvého muže."

- Bylo potvrzeno, že umělkyně Khadija Saye, která vystavovala na benátském Bienále, je mezi mrtvými. Policie už potvrdila 30 mrtvých:

Britská královna Alžběta navštívila osoby, které přežily požár v Kensingtonu, a to dříve než premiérka Theresa Mayová. Po silné kritice, že Mayová vůbec nepromluvila s přeživšími, se Mayová konečně v pátek vydala do jedné z nemocnic, kde jsou ošetřováni zranění.



- Scotland Yard zahájil trestní vyšetřování požáru v Grenfell Tower poté, co vyšlo najevo, že na věžák byly instalovány panely, jejichž použití je v USA zakázáno u vysokých budov od roku 2012.

- V pátek se bude v Londýně konat demonstrace požadující spravedlnost pro lidi, kteří přežili požár v Grenfell Tower.

- Labouristický poslanec David Lammy požaduje zatýkání a stíhání osob odpovědných za požár.

- Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn požaduje, aby neobydlené domy a byty v Londýně, které kupují zahraniční investoři jen za účelem výdělku, stát zrekvíroval a ubytoval v nich lidi, kteří přišli při požáru o domov.

- Šéf hasičské služby v Berlíně požaduje po londýnském požáru  zpřísnění požárních předpisů pro věžáky i pro další typy obytných budov. Wilfried Gräfling zdůraznil, že v budoucnosti by mělo být povoleno umisťovat na budovy panely vyrobené jen z minerálů.

- Německé úřady tvrdí, že k požáru jako v Londýně by v Německu nemohlo dojít. Německo má nejpřísnější požární předpisy v EU. V Německu jsou tisíce obytných věžáků, především na území bývalé NDR. Podle německých předpisů z 80. let nejsou panely, jaké byly použity na Grenfell Tower, povoleny pro budovy vyšší než 22 metrů, protože hasičské žebříky nedosáhnou výše. Šéf frankfurtských hasičů Renhard Ries uvedl, že se ostatní evropské země za to Německu v minulosti smály, a dodal: "Myslím, že na to můžeme být tak trochu hrdí."

- Tisíce lidí podepsalo petici, požadující, aby rodině dvou syrských uprchlíků, jeden z nichž v Grenfell Tower uhořel, bylo dovoleno přicestovat do Británie na pohřeb čtyřiadvacetiletého Mohammeda Alhajaliho.

- Více než 70 osob zůstává nezvěstných.

- Gavin Barwell, bývalý konzervativní ministr pro bytové otázky, který přišel minulý týden o svůj poslanecký mandát a byl poté jmenován šéfem premiérčina štábu, se vyhnul odpovědím na otázky, proč nezavedl bezpečnostní opatření doporučovaná po požáru v Lakanal House v roce 2009.


Kondolenční zeď u Latymer church nedaleko vyhořelého věžáku Grenfell Tower:


Zveřejněny byly desítky apelů o lidech, kteří se pohřešují:





Daily Mirror: Zločin

16. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Před třiceti lety se Británie obrátila zády vůči sociálnímu bytovému fondu. Zisk začal být důležitější než poskytnutí bezpečné střechy nad hlavou pro naše nejchudší občany. Je to otřesné selhání, které je hanbou našeho národa... a které si zřejmě nyní vyžádalo více než 100 životů. Potřebujeme odpovědi. Potřebujeme změnu.



Snažili se získat právníky. Zdrcující škrty státních dotací v oblasti právní pomoci pro nemajetné občany zabránily obyvatelům Grenfell Tower získat právní pomoc:



Grenfell Tower: Hurikán Katrina Theresy Mayové

16. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Hurikán, který v roce 2005 zničil americké město New Orleans, odhalil chyby vrcholných amerických politiků a jejich strašlivé pohrdání životy chudých lidí. Požár v Londýně nyní udělal totéž.


Státnictví vyžaduje odvahu, imaginaci a empatii. Během dvou dlouhých dnů, kdy první plameny začaly olizovat nově umístěné dekorativní panely na věžáku Grenfell Tower v západním Londýně, premiérka Mayová neprojevila žádné z těchto kvalit, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian.



Romka a pracuje? Stereotypy jsou stále překážkou pro zaměstnávání romských žen

16. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Tiskové prohlášení NESEHNUTÍ ze dne 16. června 2017

V pondělí 19. června se lidé v České republice mohou připojit k podpoře Dne rovnosti žen a mužů. V tento den bude nezisková organizace NESEHNUTÍ spolu s dalšími partnerskými organizacemi již po třetí připomínat problém příjmové nerovnosti mezi ženami a muži. Ta se v České republice pohybuje nad hranicí 22 % a má negativní dopad na kvalitu života různých skupin žen. Specifické a veřejnosti ne tolik viditelné životní zkušenosti mají v této oblasti romské ženy. I proto dnes NESEHNUTÍ ve spolupráci se členkami Sdružení rodičů pro férovou školu v Brně pořádá od 18:00 v brněnské kavárně Amaro records kreativní workshop pro romské ženy zaměřený na jejich zkušenosti, výzvy či obavy spojené s trhem práce.

Jak potopit Bohuslava Sobotku, aneb Konec sociální demokracie v Čechách

16. 6. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Bohuslav Sobotka v křesle předsedy (podle jména sociálně demokratické) strany nebyl důvodem propadu voličských preferencí; rozhodně nepředstavoval důvod hlavní. ČSSD totiž především radostně následuje vzorec ODS: Navěsila se jako nikdy nedospěvší dítě na falešnou otcovskou postavu - ještě i tam, kde ji to vede do záhuby. Ani "triumvirát" Sobotka-Zaorálek-Chovanec na scénáři nic nezmění. Volební lídr Zaorálek prohraje v podzimním hlasování a novým předsedou strany se s největší pravděpodobností stane Milan Chovanec.

Pod jeho vedením strana nazývaná sociální demokracie definitivně přestane být sociální demokracií.

Pro ČSSD byl a je řešením triumvirát?

15. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Takže především: kdepak byl a je problém? Vždyť poslední parlamentní volby přece vyhrála ČSSD? A docela slušně (nebo v mezích možností?) si pak touto stranou vedená vláda (mající premiéra z ČSSD) vedla jako vláda koaliční. Víc jak tři roky jí proběhly bez závažných afér.

29711

Je tu naděje pro novou levici?

15. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

ČSSD imploduje. Nehledě na to, že se současným vedením, ať už to bude nejhorší varianta s loutkou Chovancem, nebo vždy bezpečně při zdi stojícími Sobotkou či Zaorálkem, ani jedno není pro ČSSD cesta jak resuscitovat sebe sama z terminálního politického stádia, v němž se právě nachází. Cesta této levicové strany od svého tradičního elektorátu k elektorátu neexistujícímu je patrná, pokud se podíváme, kdo by tak asi mohl nahradit současné vedení jako perspektiva budoucnosti. Velká, těžká a dech rychle krátící nula na bedrech dosud největší tzv. levicové strany v ČR je možná lepší logo než ta oranžová růže.

Neschopnost sociálních demokratů je impozantní

15. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

ČSSD tváří v tvář rekordně klesajícím preferencím vsadila na strategii, jež nemá s pravými sociálně-demokratickými myšlenkami pranic společného. Pakliže Bohuslav Sobotka de facto odchází do politického důchodu a předsedou strany se stává Milan Chovanec, jehož sociální cítění se postavilo na zadní před 12 uprchlíky, pánbůh s námi a zlé pryč. Kosmetické úpravy přirozeně nemohou zakrýt donkichotské tápání, myšlenkové vakuum či hnědnoucí tendence sociálních demokratů, kteří přitom mají historickou šanci čerpat inspiraci například u svých britských kolegů.                 

Češi versus evropská civilizace

16. 6. 2017 / Pavel Urban

čas čtení 6 minut

Opakovaně se objevují povzdechy typu „nechápu, jak mohou být Češi tak hloupí, zlí, xenofobní …“ Český myslitel zabývající se českou otázkou, který rozumí všemu kromě Čechů, to je standard už od dob Herdera. Ale v současné, poněkud krizové situaci to není dobré.

Zločin proti vlastnímu obyvatelstvu a jeho potomstvu na vlastní oči

Co udělá česká mediální agenda v hlavě běžného člověka

15. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"S těma kvótama, to zase je, co?" začal taxikář bez varování. Během prvního kilometru přednesl tirádu neprůstřelných faktů, o nichž se v ČR mezi lidmi se zdravým rozumem nepochybuje. My žádné uprchlíky přijímat nemůžeme, nemůžeme se o ně starat a oni sem vůbec nechtějí. Chtějí do Německa, což je v pořádku, protože Merkelová si je tam přece všechny pozvala. Dokonce pro ně vypravíte letadlo a oni pak odejdou kam? Do Německa. Zformátovaný českým mediálním diskursem se běžný Čech dokáže vyrovnat s jedním z největších geopolitických fenoménů současnosti v čase světového rekordu v běhu na sto metrů, přičemž trať proběhne s fantastickou lehkostí. On neběží vázán gravitací skutečného světa, on letí na křídlech fantazie světa, v němž hnědá prosvítá za vepřově růžovým horizontem. A čokoláda to není...

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Ve společném domě si pomáháme

Jsme v Evropě, dokonce uprostřed...

16. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

I have a dream, píše Jiří Hlavenka na Facebooku, že česká vláda a její premiér k věci kvót přistoupí nějak takto. "Milá Evropská unie. Víme, že máš problém s nečekanou uprchlickou vlnou. Částečně jsi to zavinila sama - signály, že se něco velkého blíží, byly, přesto jsi to nechala dlouho na nepříliš schopných Italech a Řecích, moc jsi jim nepomohla, financování Frontexu mizerné, všecko pozdě, s křížkem po funuse. Ano, částečně to byla věc, která by byla hodně obtížná i pro velmi dobře připraveného; někdy jsou problémy, které spadnou shora a musí se především hned řešit a ne hledat viník. A taky musíme přiznat, že jsme v řešení problému taky nějak superaktivní nebyli, takže ukazovat prstem na jiné je trochu pokrytecké.

K politickému ústupu Bohuslava Sobotky

Člověk, který dělal standardní politiku

16. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Mé politické názory prošly v posledních pěti letech dvěma formujícími zážitky, píše na Facebooku Tomáš Hečko. Ten první byl ten, když jsme řízením osudu jako rodina najednou nečekaně spadli do pro nás neobvyklé role znevýhodněných a zjistili jsme, jakou míru arogance vůči nim (najednou také vůči nám) uplatňuje politická strana, která mi (nám) do té doby přirozeně konvergovala nejvíce (Drábek, TOP 09). Tím druhým byla situace, kdy v záplavě zmrdství vydávaného podle potřeby za autentickou pravicovou či levicovou politiku napříč politickými stranami tady byl člověk, který dělal standardní politiku, se kterou jsem velmi často nesouhlasil, ale nemusel jsem se za ni aspoň stydět. Nebudu Bohuslava Sobotku hájit, ale nebude mi chybět jen v tom případě, že se česká politická scéna stane zase normálním politickým kolbištěm. Čemuž v nejbližších měsících příliš nevěřím.

Výrazné příběhy ve vypouklém zrcadle

16. 6. 2017 / Jan Choděra

čas čtení 3 minuty

(Recenze na novou prózu Samé milé pitvorky od Zdeny Bratršovské a Františka Hrdličky, vydané v nakladatelství Milan Hodek/ Paper Jam, Hradec Králové, březen 2017, 145 stran , ISBN 978-80-87688-65-6)

Obsáhlá tvorba autorské dvojice Zdena Bratršovská a František Hrdlička zahrnuje básnické, prozaické, dramatické i publicistické tituly, ale ten, kdo jejich literární produkci sleduje, si jistě povšiml, že nejčastěji vydávají povídkové a novelistické soubory (Cesta k močálu, Renáta nad hlavou, Kufr s milenkami). Takovým souborem je i jejich nová kniha, nazvaná Samé milé pitvorky, kde však jde spíš o hutné miniatury a veršované epizody než o klasický povídkový formát. Čtenář se možná pozastaví nad titulem celého souboru, ale ten vcelku odpovídá slovníkové definici, podle které je pitvora „podivný, děsivý, někdy též směšný tvor“. V daném případě vystupují v jednotlivých miniaturách lidé různého původu, věku a založení, kteří nevzrušeně vyprávějí o tom, co prožili. Vtip je ovšem v tom, že se bezděčně usvědčují ze sklonů a skutků, které jim na cti rozhodně nepřidávají – například ze samolibosti, ze sobectví, z umanutosti, z věrolomnosti apod. Tyto vlastnosti autoři samozřejmě neuvádějí explicitně, a tak ponechávají na čtenáři, aby sám vytušil, co jednotliví vypravěči skrývají či zkreslují.

Němec - nepřítel, nebo soused?

16. 6. 2017 / Václav Chyský

čas čtení 11 minut

 

Nepřijel jsem se omlouvat, ani usmiřovat. Přijel jsem na návštěvu k sousedům, na oslavu, na kterou jsem byl pozván.

Pavel Bělobrádek, Sjezd Sudetských Němců, Augsburg 2017

Historické skutečnosti jsou v podstatě skutečnosti psychologické.

Marc Bloch (1866 – 1944)

Tento text je reakce na rituální parlamentní polemiku (slovní válku) o účasti českých členů vlády na svatodušním sjezdu sudetoněmeckého Landsmannschaftu v Augsburgu 2017.(1)

Žijeme v Evropské unii, jejímž hlavním cílem je zaručit mír 28 členským státům s více než půl miliardou obyvatel, dodržování lidských práv a blahobyt. Evropská unie definuje též pojem evropského občanství. Po staletých válkách a násilnických ideologiích se na našem kontinentě podařilo po 70 let udržet mír. Z evropského slovníku takřka vymizela vzájemná zlobná přecitlivělost členských národů vůči jiným etnikům, rasám a náboženským uskupením, jednou provždy prohlášených za nepřátele. Pojem dědičného nepřítele, dříve tak hojně užívaný, se dnes přežívá pouze v okrajových společenských skupinách a jeho rezidua jsou přítomná ještě v balkánských státech. Současná masová imigrace může bohužel být živnou půdou pro obnovení starých animozit.

UNICEF: 20 % dětí v rozvinutých zemích žije v bídě

16. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Zpráva dětského fondu OSN UNICEF poukazuje na vysokou úroveň chudoby dětí v rozvinutých zemích. Zdůrazňuje, že "vyšší výdělky automaticky nevedou ke zlepšení výsledků pro všechny děti," říká Sarah Cooková, ředitelka výzkumného centra UNICEF Innocenti. Cooková vyzývá vlády, aby jednaly a odstranily nerovnost v oblasti dětského blahobytu.

Rozhovor Britských listů 113:

Můj otec Jaroslav Dietl byl přesvědčený komunista

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Se spisovatelkou Helenou Drašnarovou hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů především o názorech a díle jejího otce Jaroslava Dietla, autora četných televizních seriálů z doby normalizace, ale také o důvodech její emigrace do USA a o její nové knížce Kde je moje máma. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. června 2017. 


K tomu:  

29. 07. 2016 Jan Čulík Hluboká knížka o životě a smrti
  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Proč mají konzervativní strany pro demokracii centrální význam

16. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Zkoumejte dnešní konzervativní strany na Západě a budete zmateni. Jsou na vzestupu, nebo naopak v obležení? Ve Spojených státech Republikánská strana jen před několika měsíci považovaná za krachující dnes kontroluje federální vládu. V Británii je Konzervativní strana u moci, ale jen tak tak, po mizerných volebních výsledcích. Ve Francii Republikáni překonávají tradičního rivala, socialisty - ale nedosahují na zisky nové prezidentské strany. V Nizozemsku Lidová strana pro svobodu a demokracii dokázala odvrátit útok krajní pravice... když kooptovala část ultrapravicové agendy.

Moskva "usiluje o vojenskostrategickou paritu" s NATO

16. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Moskva se chystá v září dokončit nový Státní výzbrojní program do roku 2025. Mezitím se objevila řada zpráv o vyhlídkách na pokračování vojenské modernizace s důrazem na vyspělé technologie a moderní prostředky. Ministr obrany Sergej Šojgu slibuje zavedení bojového letounu páté generace PAK-FA v roce 2019 a nového systému protivzdušné a protiraketové obrany S-500 v roce následujícím.

Donald Trump je nyní vyslýchán i z podezření, že bránil průchodu spravedlnosti

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Federální vyšetřování vazeb Trumpovy kampaně na Rusko se nyní rozšířilo na vyšetřování podezření, že se Trump toto vyšetřování pokusil zmařit

Poprvé tedy se nyní vyšetřování rozšířilo na prezidenta samotného. Obvinění, že se Trump pokoušel bránit průchodu spravedlnosti, se soustřeďuje na Trumpovy pokusy přesvědčit bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho, aby zrušil vyšetřování bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna. Trump prý také intervenoval u Dana Coatse, šéf národních výzvědných služeb, aby přesvědčil Comeyho, aby Flynnovo vyšetřování zrušil. Chtěl od Coatse a od Mikea Rogerse, šéfa Národní bezpečnostní agentury, aby vydali prohlášení popírající, že jeho kampaň se spikla před prezidentskými volbami v roce 2016 s Ruskem. Oba to odmítli udělat.

Mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller chce interviewovat Coatse, Rogerse a Richarda Ledgetta, bývalého náměstka ředitele Národní bezpečnostní agentury ve snaze získat o údajných Trumpových pokusech zabránit průběhu spravedlnosti další informace.

Mezitím se šíří spekulace, že Trump uvažuje o tom, že odvolá i MUellera. Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sanders to v úterý večer popřela. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nová doba potřebuje i nové strany, nejlépe financované transparentně prostřednictvím crowdfundingu

Politika narcistů, sny o zlatém věku a jak z toho ven

15. 6. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Jak na výzvy přicházející digitální doby a průmyslové revoluce 4.0 reaguje stávající politická reprezentace? V podstatě nijak - jsme svědky především žabomyších sporů a vzájemného obviňování z korupce. Proto je potřeba vytvořit nové strany, které jsou opravdu orientovány na budoucnost, a nejsou jen osobními projekty hrstky narcisistních bílých mužů, kteří se rádi poslouchají.

Kolik českých učitelů čte Parlamentní listy a sdílí demagogii Klause ml.?

Bojím se čtenáře jedné knihy

15. 6. 2017 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty

Zase jsem byl napaden, byl jsem opět nazván lůzou a ať prý táhnu... Ta slova mne bolela o to více, že je vyslovil učitel na základní školy a podle všeho bývalý spolužák z nižšího ročníku na Táborském soukromém gymnáziu. Hloupost se nevyhne ani takovým lidem, napadá jako nemoc každého...

Bodláky Václava Duška

S kým tě chytí, s tím tě pověsí

15. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Hlavně nás nestrašte charakterem, prosíme vás úpěnlivě, on má prokazatelné nebezpečné brzdy pokroku. Choroba, nebezpečná a nakažlivá! Kariéristické zrůdy prorůstají partajními čidly; pomůžeš a dostaneš varování – matka vařečka se zamilovala do peněz, láska vášnivá, nebeská, a kolega včelička lavíruje mezi pohodlím a zapomenutím. Apoštol jasného slova opouští zvolna ANO a tulí se k NE. Kdo nic neví, nic nepoví. Nechat se vytáhnout z mezaninu do vyšších pater máš zdarma, stačí přikyvovat a velebit nejvyšší stranický orgán, který neúnavně pracuje na společenském blahu.

Co je shnilého na národním souznění vůči odmítání tzv. relokačních kvót

14. 6. 2017 / Ida Kostelecká

čas čtení 8 minut

Reakce na článek think-tanku Evropské hodnoty z 13. 6. 2017: Junckerova komise by měla přestat vynucovat nefunkční kvóty


1. Bez ohledu na politický tlak, je faktem, že 1100 osob z celkového závazku relokačního závazku 2691 osob přijala česká vláda dobrovolně. I pokud jde o zbytek, jde o závazný právní akt, jehož neplnění se Evropská komise musí domáhat, protože jde o platnou legislativu a nelze připustit její svévolné ignorování ze strany některých subjektů. Nadto je to nepřijatelné ve vztahu k ostatním členským státům, které kvóty plnily. Nejde tedy ani tak o právo Komise, jako spíše o logickou nutnost a povinnost právo vynucovat. Pokud ČR neplní, ani k čemu se zavázala dobrovolně, ani v rozsahu v jakém byla přehlasována (což je pro závaznost předpisu irelevantní), je namístě se ptát, jak by měl vypadat závazek, který by splnila.

Protestní vlna v Rusku

14. 6. 2017 / Alena Levashova

čas čtení 9 minut


Autorka je ruská studentka studující v Praze

Již ne první rok se v Rusku potlačují základy demokracie, jakými jsou: svoboda slova, nezávislé a nestranné soudy, vlastnické právo a legitimní volby. Autoritářský režim Vladimíra Putina utahuje kohoutky po všech stránkách, trpělivost občanů dosáhla limitu. Absolutní cenzurou v televizním vysílání se v poslední době vláda snaží i omezit svobodu slova na internetu. Příkladem je síť vk.com (ruská obdoba facebooku), messengerů a možností pro sdílení videí na youtube.


Na jaře letošního roku bylo dění v Rusku význačné tím, že po celém státě proběhla řada protestů. První velkou akcí byl antikorupční protest, který proběhl 26. března ve více než sto městech na území Ruské federace a v několika státech po celém světě.


EU Observer: Češi vyvolali zbytečný konflikt s EU o migraci, přijdou o vliv i o peníze

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Česká vláda vyvolala souboj s Evropskou komisí ohledně relokací žadatelů o azyl. Riskuje tím, že ČR přijde o peníze i o politický vliv, varuje EU Observer.
 


V úterý 13. června zahájila exekutiva EU procedury proti ČR, stejně jako proti Maďarsku a Polsku za odmítnutí přijmout svůj podíl uprchlíků podle dohody z r. 2015.

"Tyto tři členské státy neudělaly nic, opakuje, nic po dobu delší než jeden rok a ani po celou dobu trvání tohoto projektu," konsatatoval komisař EU pro migraci Dimitris Avramopoulos.

ČR dosud přijala jen 12 z 2691 uprchlíků, které měla přijmout.

"Česká republika s tím systémem nesouhlasí," vyjádřil se premiér Bohuslav Sobotka v prohlášení. "ČR se na tomto projektu nebude účastnit, protože kvóty nefungují."

Toto prohlášení, zveřejnění těsně před příjezdem předsedy komise Jeana-Clauda Junckera do Prahy, je v Praze široce považováno za chybu.

"Nechápu, proč to rozhodnutí přijali," řekl český zdroj serveru EUobserver.

Česká vláda "provokovala Evropskou komisi tím, že otevřeně sdělila toto své rozhodnutí v tuto chvíli," sdělil Vladimír Bartovič, ředitel organizace Europeum, pražského Úřadu pro evropskou politiku. Evropská komise musela jednat, protože středoevropské země odmítáním uprchlíků porušily zákon.

Důvody byly zřejmě vnitropolitické, avšak Praha se nyní vůči Evropské unii dostala do nevýhodného postavení. Jeden zdroj poznamenal, že tím, že se minulý týden rozhodla provokovat Evropskou komisi, se nyní dostala do "stejného pytle" jako Polsko a Maďarsko, dvě členské země, které EU považuje za hrozbu zákonnosti.

Zdroj v angličtině ZDE

Mezi pozůstalými po katastrofálním požáru v londýnském věžáků Grenfell Tower sílí zuřivost

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Jeden dobrovolník mezi davy shromážděnými pod dálničním mostem ve Westway v Londýně, kde dobrovolníci třídí dary, konstatoval, že požár a ztráty na životech jsou spojeny s hlubšími pocity resentimentu a odcizení. 

"Lidé zuří nad mnoha lety politiky toryů, kteří rušili výdaje a realizovali vždy jen provizorní řešení a odmítají za to přijmout odpovědnost. Zájmy Konzervativní strany jsou těsně spojeny se zájmy byznysu a soukromých majitelů nemovitostí. 

Lidé z jiných částí Londýna, kteří jsou bezdomovci a hladovějí, začali přicházet do blízkosti vyhořelého věžáku ve snaze, že dostanou jídlo a další nutnosti k životu. 

Terčem hněvu se na místě stávají sdělovací prostředky: "Vy novináři jste sem nepřišli, když lidi psali na blozích, že je věžák nebezpečný. Jenom jste přijeli, až když jsou lidé mrtví."

Jeden místní aktivista nosí ručně napsaný transparent: "Nejsem příležitost k mediálnímu fotografování." 

Několik fotografů a kameramanů se stalo terčem potyček poté, co původní hrůzu nad požárem překonal hněv nad celkovou situací.

Organizace Just Givin uvedla, že pro oběti požáru ve věžáku Grenfell Tower bylo už vybrány finanční dary ve výši 1,65 milionu liber. 

Zdroj v angličtině  ZDE

 

Británie má ze všech bohatých zemí nejvyšší míru hladovění dětí

15. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Zpráva UNICEFu zjistila, že každé třetí dítě v Británii trpí "mnohorozměrnou chudobou". Upozorňuje, že rozdíly mezi bohatými a chudými lidmi na světě se zvětšují.

Téměř 20 procent dětí mladších 15  v Británii trpí potravinovou nejistotou - což znamená, že jejich rodina nemá trvalý přístup k dostatečnému, bezpečnému a výživnému zdroji potravin. V bohatých zemích trpí v průměru potravinovou nejistotou 13 procent dětí.

Třetina  dětí v Británii trpí "mnohorozměrnou chudobou", která měří chudobu v celé řadě oblastí spojených s právy dětí - včetně ubytování, odívání, výživy a přístupu k společenským aktivitám a k aktivitám volného času. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Británie jako třetí svět: Při katastrofálním požáru v Londýně zahynulo nejméně 17 lidí

15. 6. 2017

čas čtení 2 minuty




Uvedla to ve čtvrtek dopoledne londýnská policie. Počet mrtvých se zřejmě ještě zvýší. Hasiči sice navštívili všech 24 pater vyhořelé budovy, avšak neorientovali se v množství ohořelých trosek. Posílají do vyhořelé budovy psy, ale hledání mrtvol bude trvat mnoho týdnů. Budova bude muset zevnitř být technicky zabezpečena, aby nespadla. V horních patrech budovy požár ještě hoří, ale hasiči se tam nemohou odvážit, protože by budova mohla spadnout. Ze 78 osob odvezených do šesti londýnských nemocnic je v nemocničním ošetřování stále ještě 37 osob, z nich 17 v kritickém stavu. Problémy uhasit požár zhoršovala protržená hlavní trubka plynového přívodu. Poslanec David Lammy označil katastrofu za "korporátní masakr". "Upřímně řečeno, musí následovat zatýkání. Tohle je šokující." 

Labouristická strana požaduje, aby vláda odpověděla na "velmi vážné otázky" ohledně toho, proč nereagovala na varování koronerů ohledně dvou předchozích požárů v podobných věžácích. 

Devět hasičů utrpělo drobná zranění a vedení hasičského sboru se obává dopadu požáru na jejich duševní zdraví. "Lidi viděli a slyšeli věci v takovém měřítku, jako dosud nikdy předtím," řekla šéfka londýnského hasičského sboru.

Na Twitteru koluje videozáznam z roku 2013, kdy na kritiku rozhodnutí tehdejšího konzervativního londýnského starosty Borise Johnsona, že zrušil pracovní místa více než 500 hasičů, Johnson odpovídá: "Jděte do háje" ("Get stuffed.")



Na místo se dostavila premiérka Theresa Mayová, avšak s obyvateli věžáku nepromluvila. Je za to terčem ostré kritiky na Twitteru:


Beata Szydlo zaútočila v Osvětimi na uprchlíky

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Kritikové odsoutili polskou premiérku Beatu Szydlo, která   při vzpomínkové slavnosti v Osvětimi ve středu učinila xenofobní výroky proti uprchlíkům. Poukazují na to, že říkat něco takového zrovna v Osvětimi je naprosto nevhodné. 

Szydlová uvedla, že "v dnešní neklidné době je Osvětim velkým poučením, které nám ukazuje, že musíme udělat všechno, abychom ochránili bezpečí a život našich občanů." Její výroky jsou chápány jako obrana postoje její ultrakonzervativní-komunistické vlády, která odmítá přijmout uprchlíky podle relokačního plánu Evropské unie. Evropská komise tento týden zahájila v této věci řízení proti Polsku, ČR a Maďarsku. 

Studenti varují před dlouhodobým podfinancováním českého vysokého školství

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

 
Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) znovu upozorňuje na dlouhodobé podfinancování
českého vysokého školství. Navzdory růstu HDP došlo v období 2014 – 2016 k dalšímu propadu
v rozpočtové kapitole vysokého školství, tedy v oblasti, která je dlouhodobě označována jako
priorita Vlády. V této souvislosti se SK RVŠ odkazuje na své usnesení z 9. 6. 2016 a zdůrazňuje
nutnost systémového řešení v zájmu dosažení kvalitního a udržitelného vysokoškolského systému
v zemi. 

"Díky za Ramadán!" Muslimští mladíci zachránili mnoho životů v hořícím věžáku v Londýně

15. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



 

Když v noci z úterý na středu kolem 1 hodiny ráno vypukl katastrofální požár v obytném věžáků Grenfell Tower v londýnském Kensingtonu, celá řada muslimských mladíků v domě byli jeho jediní obyvatelé, kteří byli ještě vzhůru, protože ještě jedli před zahájením ranního půstu při Ramadánu, který muslimové dodržují během denního světla.

Jakmile požár vypukl mladíci se rozběhli věžákem a probouzeli lidi, aby z domu před požárem utekli. Zachránili tak život mnoha lidem.

Zdroj v angličtině ZDE
 
 

Britský Nejvyšší soud: Ženy ze Severního Irska nemají právo na potraty v Anglii

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Britský Nejvyšší soud vydal verdikt, podle něhož nemají ženy žijící v Severním Irsku právo na potraty zadarmo, prováděné v britském státním zdravotnictví. Rozhodoval v případě dívky ze Severního Irska, která otěhotněla, když jí bylo 15 let. Dívka si musela v Anglii r. 2012 nechat provést potrat za 900 liber na soukromé klinice.

Severoirský zákon o potratech je daleko přísnější než potratový zákon  v ostatní Británii. Potraty jsou v Severním Irsku povoleny jen v případech, kdy těhotenství ohrožuje matčin život, anebo její duševní či fyzické zdraví.

Britský Nejvyšší soud poukázal na to, že zdravotnictví je v Británii decentralizováno a o jeho fungování rozhoduje nikoliv Londýn, ale vlády Skotska, Walesu a Severního Irska.

Pokud voliči v Severním Irsku rozhodli, že potraty budou zakázány, vláda Severního Irska má plné právo tento zákaz zavést a občanky Severního Irska nemají nárok na provedení bezplatného potratu v jiných částech Británie.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Pozemková reforma z 50. let?

15. 6. 2017 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Senátem minulý týden neprošla snaha udržet občany občanské společnosti ve stavebním řízení, developeři a korupcí prolezlí úředníci budou mít pré. Prý ve jménu pokroku, silnic... Lež!

Brusel připravuje tresty pro střední Evropu kvůli uprchlíkům

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Martin Schulz sdělil Orbánovi: Žádní uprchlíci = žádné dotace


(Andrew Stroehlein, HRW: Je dobře, že na ně vyvíjejí nátlak, ale daleko lepší by bylo jim vysvětlit, že je to  nikoliv povinnost, ale příležitost.)



Evropská komise schválila v úterý hlasováním řízení proti České republice, Maďarsku a Polsku za to, že odmítly v rámci celoevropského relokačního systému přijmout jakékoliv uprchlíky.

Pokud země budou i nadále uprchlíky odmítat, mohou čelit finančním sankcím.

V létě 2015 se Evropská unie rozhodla rozmístit na svém území 160 000 uprchlíků, ale Polsko a Maďarsko nepřijaly jediného a Česká republika jich přijala 12.

Relokační projekt schválili ministři EU a je právně závazný.

Dimitris Avramopoulos vysvětlil, proč jsou nyní trestány právě středoevropské země: Relokační projekt právně zavazuje všechny členské země, aby přislíbily, že přijmou uprchlíky každé tři měsíce. Řízení proti třem středoevropským zemím bylo zahájeno, protože to odmítají dělat.

Maďarsko a Slovensko žalují Evropskou unii v souvislosti s relokačním projektem pro uprchlíky a případ bude soud projednávat 26. července. Podle Avramopoulose je Evropská komise přesvědčena, že "u soudu zvítězíme".

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Londýně došlo k obrovskému požáru ve věžáku Grenfell Tower

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta




Více než 50 lidí bylo odvezeno do nemocnice. Požár vypukl kolem jedné hodiny ráno v noci na středu.    Podle londýnské policie zahynulo dvanáct lidí a počet mrtvých se zřejmě zvýší.  Věžák má 24 pater a je v něm 140 bytů. Lidé se pokoušeli z věžáku skákat. Nedávno byl věžák "zmodernizován" a obalen hliníkem. Ten začal intenzivně hořet.

Obyvatelé věžáku opakovaně varovali před nebezpečím požáru. Asociace obyvatel loni v listopadu napsala na svém blogu, že bude zřejmě zapotřebí velké katastrofy, než bude komunální úřad reagovat.

Ve věžáku nebyl centrální poplašný protipožární systém. Nebyly v něm protipožární vodní postřikovače. Ve věžácích v Británii žijí chudí lidé, zde v bohaté čtvrti Kensington a Chelsea těsně vedle zazobaných.

Vlna solidarity Londýňanů pomáhá asi pěti stům obyvatelů věžáku, kteří přišli o všechno. Vznikla také vlna kritiky, že byla infrastruktura ve věžáku zanedbána, protože šlo "jen" o chudé lidi. Věžák byl však nedávno zmodernizován obalením hliníkovými panely, aby v bohaté čtvrti vypadal úhledně. Ty panely a jejich hořlavé podložky zřejmě přispěly ke katastrofě. Požár se v noci během 30 minut rozšířil po celé budově.

Grenfell Action Group z požáru obviňuje nekompetentnost správce budovy, firmu KCTMO, která léta naprosto zanedbávala požární a bezpečnostní předpisy:




Brexit: Britští konzervativci to tvrdě odnesou

14. 6. 2017

čas čtení 3 minuty




Theresa Mayová slibovala sílu a stabilitu. Vytvořila přesný opak. Bylo by to komické, kdyby to nebylo tak vážné. Donald Trump je posedlý myšlenkou, že se celý svět Spojeným státům směje. V případě Británie je to pravda. David Cameron uspořádal nepotřebné referendum o členství Británie v EU, Theresa Mayová následovala tím, že zničila své politické postavení. Británie se stala vtipem. V důsledku všeobecných voleb je nyní pravděpodobnější, že Británie s EU neuzavře žádnou dohodu. To by byla katastrofa pro obě strany, píše Martin Wollf v deníku Financial Times.

Francie a Británie chtějí společně bojovat proti terorismu na internetu

14. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Velká Británie a Francie zahájí společnou kampaň s cílem přimět internetové společnosti jako Facebook a Google k většímu úsilí při odstraňování teroristických materiálů. Shodli se na tom britská premiérka Theresa Mayová a francouzský prezident Emmanuel Macron během úterních jednání v Paříži.

Ruští mileniálové v odporu vůči Putinovi

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Režim Vladimíra Putina začíná mít problém s ruskou generací mladých lidí, narozených či dospěvších kolem roku 2000, takzvaných mileniálů, míní Channel Four News. Putinova popularita v Rusku je založena na tom, že režim ovládá tradiční sdělovací prostředky, jako je státní televize.

Potíž je, že jako všude jinde na světě, mileniálové se na televizi nedívají a získávají své informace z internetu.

Protikorupční a protiputinovské protesty z tohoto týdne, které inspiroval Putinův kritik Alexej Navalnyj, vysílali živě mladí lidé z Moskvy po celém Rusku a po celém světě na internetu. Sledovanost živého přenosu na kanálu Navalyj Live na YouTube byla více než dva miliony uživatelů.

Podívejte se na úterní reportáž Channel Four News z redakce kanálu Navalnyj Live, kde pracují jedině mladí lidé ZDE.

Záznam mnohahodinového živého vysílání z pondělních demonstrací v Rusku je zde:

Tento Navalného dokument o korupci ruského premiéra "Neříkejte mu Dimon - Zámky, jachty, vinohrady. Tajné impérium Dmitrije Medveděva" zhlédlo v Rusku na YouTube 23 miliony diváků (má anglické titulky, video ale nutno otevřít přímo na stránce YouTube, jinak se titulky neobjeví): ):

Německá ministryně obrany: S Ruskem je třeba jednat "ze silné pozice"

14. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ministryně obrany Spolkové republiky Německo Ursula von der Leyenová prohlásila, že Německo má zájem na "rozumných" vztazích s Ruskem, ale "je to třeba provádět ze silné pozice".

"Musí být jasné, že máme zájem na řešení konfliktů za jednacím stolem. Konflikty je třeba řešit pouze za jednacím stolem a nijak jinak," zdůraznila ministryně na zasedání komise Evropského parlamentu pro zahraniční věci a podkomise pro bezpečnost a obranu ve Štrasburku.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

44131