Pozemková reforma z 50. let?

15. 6. 2017 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty
Senátem minulý týden neprošla snaha udržet občany občanské společnosti ve stavebním řízení, developeři a korupcí prolezlí úředníci budou mít pré. Prý ve jménu pokroku, silnic... Lež!

Stavební řízení neprodlužovali občané, ale prašivinou (od slova prachy) nemocní mocní. Nedivte se, až vám budou za domem stavět dálnice, luxusní domy miliardářů spojených s vládou, budou na to mít právo a vy budete muset mlčet, jak se říkalo: "Držet hubu a krok!" 


Až vám budou brát pozemky zděděné po generace, sebrané komunisty a po listopadu zdevastované a "milostivě" vrácené. Někde také ne - příběhy jistého okrádání restituentů jistým P. D. jsou děsivým čtením. 

Naše rodina, jak je rozvětvená, to už jednou zažila. Psal se rok 1953 a nejdřív přijeli rozjívení mládežníci v modrých košilích, kteří nepoznali rozdíl mezi ovsem a pšenicí, a pak přijeli pánové v tatraplánech a zavírali, v Babicích a jinde se střílelo. 

Od roku 1948 se postupně zvyšovaly požadavky na dodávky mléka, brambor atp., až to sedláci nemohli utáhnout a vstupovali "dobrovolně" do družstev. Dnes tu máme rozjívené šmejdy "finanční poradce", EET a nakonec přichází zákon, jež by měl občanské iniciativy i občany samotné připravit o právo mluvit do toho, jestli jim přes obec povede dálnice nebo ne...  

Přeháním svým srovnáním z padesátými lety? Ani náhodou, z koláče svobody se ukrajuje pomalu a nenápadně. Ve veřejném zájmu se budou zabírat pozemky, ale kdo rozhodne, že ta dálnice povede tudy nebo jinudy? 

Jak vypadají řízení o územních plánech, na Maláku v Budějicích by vám mohli vyprávět. Prostě ne! Nenechte si pány Zemany a jinými betonovými lobisty namluvit, že jde o spor mezi veverkami a žábami, ekoteroristy na jedné a veřejným zájmem na druhé straně. Prostě ne! 

Pro mě je to jasné: titíž lidé, kteří zabírali půdu, stroje a zvířata pro JZD, jsou typově týmiž, kteří není chtějí zabraňovat občanům mluvit do věcí veřejných, do silnice za potokem. Dávám si všechno do skládačky: po volbách vláda ANO a ODS, omezování svobody slova i osobních svobod, různí "Kájínkové, Klausové a jiní", vláda nutící děti do maskáčů, vzdělávání jak z Třetí říše, právo krást pozemky ve vyšším zájmu... 

Vím, koho budu volit, a bude to s odporem. Ale ještě lépe vím, že to bude z bezpečné vzdálenosti českého zastupitelského úřadu v Bernu. Takže poslední dovolená v Čechách a potom vždy bezpečný ústup nejlépe z cizím, tedy vlastně vlastním pasem. 

Chci pro svoji rodinu svobodu, pro svoje děti budoucnost. Začíná to malými krůčky, nevidíte je, ale už teď mi geny velí: Uteč! Nechceš dopadnout jako Zdeněk, jako táta; listopady bývají jednou v roce a tohle léto už začíná vonět srpnem. 

P.S. Ještě jedna poznámka, pod čarou, až vám budou tvrdit, že ekoteroristé mohou za utrpení lidí kolem D8, tak jim ukažte zasypané novostavby dálnice. Kdyby tam na severu poslouchali občanské iniciativy, dálnice mohla už dávno stát a ne naopak.

0
Vytisknout
11894

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017