Bývalý brazilský prezident byl odsouzen na devět let do vězení

13. 7. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Soudce Sérgio Moro, který řeší největší korupční skandál v historii této planety, který se týká stamilionů dolarů, vytunelovaných z brazilského státního ropného gigantu Petrobras a různých stavebních společností, odsoudil jednu z nejvýznamnějších osobností světové levice, bývalého odborového předáka, disidenta (bojujícího proti vojenské diktatuře, která v Brazílii trvala od roku 1964 do roku 1985), který se roku 2003 stal prezidentem Brazílie a postavil se do čela skutečné sociální revoluce, jež osvobodila z chudoby 32 milionů lidí, ukončila hladovění a zdesetinásobila přístup ke vzdělání pro nižší vrstvy, na devět let do vězení.

 

Lula byl obviněn z toho, že obdržel od stavebních společností množství osobních výdajů a nemovitostí za to, že dostaly během jeho prezidentského úřadu a během prezidentství jeho následovnice Dilmy Rousseffové velké státní zakázky. Byl shledán vinným, že utajil třípatrovou obytnou nemovitost, malou farmu a dokonce i novou kuchyni. Lula vždycky tvrdil, že je nevinen a že neexistují pevné důkazy, že neexistuje dokumentace, která by ho s těmito nemovitostmi spojovala. K dispozici byly jen fotografie, na nichž  je přítomen v těchto nemovitostech, svědectví sousedů a skutečnost, že tyto nemovitosti byly plné jeho osobních věcí, včetně rodinných fotografií na zdech.

Lula chtěl kandidovat v příštích prezidentských volbách v listopadu 2018. Avšak nynější brazilský prezident Michel Temer se potácí těsně nad propastí a zřejmě přijde o své prezidentské míst. Nejvyšší soud ho bude soudit za korupci. Lula doufal, že Temer odstoupí, a usiloval o to. Chtěl, aby byly pak okamžitě uspořádány prezidentské volby. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že by dostal 30 procent hlasů, více než jakýkoliv jiný potenciální kandidát.

Lula nepůjde do vězení, protože toto je prvoinstanční rozsudek a odsouzený má právo se odvolat na svobodě, vzhledem k tomu, že má dosud čistý trestní rejstřík. Pokud by ale odvolací soud jeho vinu potvrdil, nemohl by kandidovat na prezidenta, to brazilské zákony zakazují. 

0
Vytisknout
8753

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2017