Oteplování "téměř jistě povede k nevratným změnám", tvrdí nová studie

2. 8. 2017

čas čtení 2 minuty
Existuje pouze 10 % šance, že se lidstvo vyhne masivním vedrům, z nichž se svět už nemusí nikdy vzpamatovat, tvrdí nová studie.


Svět téměř jistě dosáhne bodu zlomu a dojde k nezastavitelné, ničivé změně klimatu. S 90 % pravděpodobností do konce století vzroste průměrná globální teplota o 4,9 stupně ve srovnání s předprůmyslovou dobou. A to navzdory opatřením snižujícím emise skleníkových plynů.

Vědci se domnívají, že svět zasáhnou katastrofální dopady typu všeobecného sucha, extrémního počasí a nebezpečného vzestupu hladiny moře. Podle expertů je nárůst o 2 stupně proti současným hodnotám "bodem zvratu", za nímž se změny stanou nevratnými.

Podle nového výzkumu svět téměř jistě nedodrží cíl udržet nárůst teploty oproti současným hodnotám pod hranicí 1,5 stupně, což je klíčový požadavek Pařížské klimatické dohody. Existuje 99 % šance, že změna klimatu limit překročí.

Dagan Frierson z University of Washington tvrdí: "Státy argumentovaly ve prospěch cíle v hodnotě 1,5 stupně kvůli vážným dopadům na živobytí, které by byly výsledkem překročení tohoto prahu. Nicméně škody z tepelných extrémů, such, extrémního počasí a vzestupu mořské hladiny budou mnohem vážnější, pokud bude připuštěn nárůst o 2 stupně nebo vyšší."

"Naše výsledky ukazují, že k dosažení těchto cílů je třeba náhlé změny kursu."

Vědci zkoumali údaje za 50 let a jeden z faktorů, který brali v úvahu, byla "uhlíková intenzita". Ta označuje objem uhlíku vyprodukovaného na každou peněžní jednotku.

Tento přístup se odlišuje od přístupu Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) a výsledky byly publikovány v časopise Nature Climate Change.

Jiná studie publikovaná tamtéž zjistila, že i kdyby letos byly zastaveny všechny uhlíkové emise, globální průměrné teploty by koncem století byly o 1,3 stupně vyšší než v předprůmyslové době.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10276

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2017