Cambridžská odbornice na starý Řím se stala terčem vulgárních útoků

7. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Odvážila se totiž napsat, že římská Británie znala multikulturní diverzitu


Historička z Cambridgeské univerzity Mary Beardová se stala terčem "vlny agresivních nadávek" na sociálních sítích, poté, co si dovolila napsat, že římská Británie znala etnickou diverzitu.

Historička se postavila na obranu filmu BBC pro školy, v němž vystupuje vysoký římský voják jako otec rodiny a je to černoch. Jedna osoba si stěžovala, že Beardová "přepisuje historii".



Historička se vyjádřila, že tón debaty ji zdeprimoval. "Zdá se mi velmi smutné, že nemůžeme mít racionální diskusi o tématu, jakým je kulturní a etnická rozrůzněnost římské Británie, aniž by se lidé neuchýlili k urážkám, mizogynii, a jazyku války, ne k debatě."

Mary Beardová patří k historikům, kteří poukázali na to, že v Británii za vlády Říma existovala určitá míra etnické diverzity.

Film BBC, který vyvolal tuto bouři, mohl být založen na Quintovi Lolliovi Urbicovi, Berberovi ze severní Afriky, které se stal guvernérem římské Británie.

"Jedna věc je jasná. Římská říše, včetně Británie, byla kulturně a etnicky rozrůzněná, v městě Bath žili Syřané, Quintus Lollius Urbicus se setkal se Septimiem Severem na britské Hadriánově zdi a v South Shields žili Barates a Queenie, on z Palmyry, ona z Essexu," vysvětlila Beardová.

Dodala, že může být obtížné být si jist etnicitou, protože Afričané si v době říše Římské brali latinská jména. "Ani v případě Septimia Severa, prvního římského císaře z Afriky, z Libye, neznáme barvu jeho kůže,  a nevíme, do jaké míry byl Afričan a do jaké míry byl potomkem italských osadníků. Totéž platí pro Quinta Lollia Urbica, o němž se často píše, že to byl Berber, ale není to jisté."

Na Beardovo na Twitteru také ostře zaútočil jakýsi Nassim Nicholas Taleb, profesor analýzy rizik z USA, který brojil proti "politické korektnosti" v Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
10161

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2017