V Jižní Asii zasáhly povodně více lidí než v Houstonu - ale vy o tom nevíte

1. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Více než třetina Bangladéše a Nepálu a velké části Indie byly zatopeny. Očekává se, že se situace zhorší kvůli pokračování monzunového období až do konce září. Ale z médií se to nedozvíte, napsal Jagat Patnaik.


Právě teď nepřetržitý proud deště devastuje rozvinuté i rozvojové státy. Hurikán Harvey vyhnal z domovů desítky tisíc lidí v Houstonu a tragicky zabil 15 z nich. Zprávy naznačují, že masivní deště překonaly tisícíletý rekord.

Možná jste o tom neslyšely, ale tento měsíc udeřily ještě dvě ničivější povodně. Před třemi týdny byly pod bahnem pohřbeny stovky domů a obchodů v hlavním městě Sierra Leone Freetownu. A po mimořádně silných monzunových lijácích Bangladéš, Indie a Nepál čelí nejhorším povodním za celé desítky let, které zasáhly takřka 41 milionů lidí a tisíce z nich zabily.

Pracuji v Novém Dillí a mohu vám říci z vlastní zkušenosti o devastaci vyvolané povodněmi. Zajišťujeme hotovost na nákup základních potřeb a distribuci potravin a vody humanitárními pracovníky.

Jakkoliv se veřejná debata často zaměřuje na to, co nás rozděluje, devastace vyvolaná klimatickými extrémy představuje rostoucí hrozbu pro všechny, ať už bydlíte kdekoliv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7410

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2017