Rusko se ve čtvrtek pokusí v Radě bezpečnosti OSN zdiskreditovat Británii v důsledku chyb Borise Johnsona

5. 4. 2018

čas čtení 3 minuty
 

Rusko, povzbuzené amatérismem, chybami a lžemi britského ministra zahraničí Borise Johnsona, se chystá ve čtvrtek na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN k případu Skripal, který si vyžádalo, zdiskreditovat Velkou Británii. Obviňuje Británii, že ta přehnala svá tvrzení o možné vině ruského státu v této věci.

I když pečlivě vytvořená mezinárodní aliance na podporu Británie ve věci atentátu na Skripalovy se navzdory ruskému nátlaku dosud nerozpadla, britští ministři byli nuceni ustoupit od neodpovědného a lživého tvrzení Borise Johnsona, že britská instituce pro kontrolu a analýzu chemických zbraní v Porton Down mu potvrdila, že za útok s naprostou určitostí neslo odpovědnost Rusko. V úterý uvedl šéf této vojenské instituce, že její pracovníci byli schopni identifikovat novičok, avšak nedokáží říci, zda je ruského původu.



Britské ministerstvo zahraničí, pod tlakem ruského velvyslanectví v Londýně, také muselo přiznat, že vymazalo svůj výrok na Twitteru, který tvrdil tutéž nepravdu jako Boris Johnson. 

Ve snaze zdůraznit svou diplomatickou převahu a zabránit tomu, aby se Vladimir Putin stal světovým páriem, oznámilo Rusko, že uspořádalo na čtvrtek mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, během kterého chce zpochybnit dopis, který OSN poslala Theresa Mayová a který tvrdil, že Rusko je pravděpodobně odpovědné za tento chemický útok. 

Během své návštěvy Turecka požadoval Putin řádné vyšetření chemického útoku proti Skripalovým a uvedl, že "rychlost, s níž byla zahájena protiruská kampaň, vyvolává ohromení". 

Británie byla ztrapněna především Borisem Johnsonem, který v rozhovoru pro německou stanici Deutsche Welle dne 20. března řekl, že mu sdělili osobně a kategoricky chemici z Porton Down, že útok proti Skripalovým provedlo Rusko.

Johnsonovi kritici to označili za lež a šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn konstatoval, že se tím Johnson ztrapnil: "Buď má pan ministr informace, které nesdílí s vědci v Porton Down, anebo tak trochu přeháněl. Nevím, co to bylo, ale myslím, že potřebujeme jednat odpovědně a s chladnou myslí. Musíme zjistit, co za tím je, aby se to už nikdy nemohlo stát." 

Tato kontroverze zastínila úspěch Británie při jednání Oranizace pro prevenci proti chemickým zbraním (OPCW) , kde se jí podařilo zabránit Rusku, aby si přisvojilo vyšetřování vzorku jedovaté chemikálie, nalezené na těle Skripalových.

Při tomto jednání podpořilo požadavek Ruska, které požadovalo společné britsko-ruské vyšetřování této záležitosti, jen šest států z 41 států zastoupených v exekutivě této organizace. 17 zemí se zdrželo hlasování. Rusko však ale posléze tvrdilo, že ho podpořila Čína, a obvinilo Británii z procedurálních triků, otevřených lží, rusofobie a používání jazyka ultimát.

Avšak Ahmet Üzümcü, ředitel OPCW, konstatoval, že Británie se přidržela normálních procedur a dodal, že zpráva OPCW o charakteristice chemického vzorku bude dokončena příští týden.

Je významné, že Evropská unie plně v této věc podpořila Británii a zdůraznila, že má plnou důvěru v britské vyšetřování a pochválila spolupráci Británie s OPCW. Evropská unie obvinila Rusko z vlny insinuací proti Evropě a dodala, že je zásadně důležité, aby Moskva začala s OPCW řádně spolupracovat. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7810

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018