Spojené státy posilují evropskou obranu proti Rusku o jednotky protivzdušné obrany

5. 4. 2018

čas čtení 1 minuta
Poprvé od konce studené války vyslaly USA do Evropy brigádu schopnou sestřelit nízko letící letouny a vrtulníky.


Přesun vojáků 678. brigády protivzdušného dělostřelectva z Jižní Karolíny na základnu Ansbach v Německu odráží rostoucí napětí ohledně hrozby ze strany Ruska a alarmujících nedostatků v oblasti amerických kapacit v Evropě.

Diplomatický zdroj NATO tvrdí, že příjezd brigády minulý týden ukazuje, jak aliance reaguje na zlepšování ruských vojenských kapacit.

"Nechali jsme naše síly v Evropě spát na vavřínech," tvrdí. "Ale Rusové prokázali, že dovedou saturovat území dělostřelectvem. V jednom případě zničili ukrajinskou dělostřeleckou jednotku za 20 minut."

Americká brigáda bude koordinovat protivzdušnou obranu v dalších frontových státech jako Estonsko, Lotyšsko, Litva a Polsko, aby Rusko odradila od agrese. Je vybavena systémy Stinger a Avenger schopnými ničit nízko letící letouny, vrtulníky, bezpilotní prostředky a střely s plochou dráhou letu.

USA začaly stahovat podobné jednotky ze svých evropských základen před 15 lety. Vzhledem ke zlepšeným vztahům s Ruskem tehdy nebyly považovány za nezbytné. Jejich návrat ukazuje na změnu postoje NATO k Rusku, které je nyní opět považováno za potenciálního protivníka.

 

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7420

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018