Britské výzvědné služby "identifikovaly" původ novičoku ze Salisbury v ruském vojenském komplexu Šichany

6. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Podle britských lékařů se Sergej Skripal rychle uzdravuje a už není v kritickém stavu. ZDE

Podle zprávy britských výzvědných služeb byl vyroben novičok, použitý při útoku v Salisbury, v ruském vojenském komplexu Šichany. Tam se prý také v minulých desetiletích testovalo, zda může být používán pro atentáty v zahraničí. Zásoby novičoku v Šichany prý byly malé a měly být používány jen pro atentáty, napsal v pátek britský deník The Times. Prý právě tato zpráva přesvědčila západní spojence Británie, aby vyhostili ruské diplomaty. Rusko toto tvrzení zuřivě popírá. Kromě deníku Times (placený přístup) se tato informace zatím objevila jen v jedněch novozélandských novinách.

Nicméně britské postoje v této věci  podpořila nejen EU, ale Mezinárodní organizace pro ochranu před chemickými zbraněmi i Rada bezpečnosti OSN.


Jak poznamenávají komentátoři, je zvláštní, že ještě včera Británie nevěděla, kde byl novičok vyroben, a dnes v pátek to najednou přesně ví.

Když ve středu interviewoval rozhlas BBC v pořadu World at One  ministra pro bezpečnost o důvodech, proč si Británie myslí, že útok proti Skripalům spáchal ruský stát, ministr byl naprosto nepřesvědčivý, Zahrnul reportéra řadou banalit a nedokázal odpovědět na otázku, jak je možné, že ministr zahraničí Boris Johnson tvrdil, že mu osobně sdělili chemici z Porton Down, že je nadevší pochybnost, že novičok pochází z Ruska, a pak to ředitel této laboratoře dementoval.

V pátek vyšlo najevo, že v domě Skripalových v Salisbury uhynuly žízní dvě morčata a jedna kočka byla v tak strašlivém stavu, že ji policie musela utratit. Vypovídá to zdá se nám hodně o efektivitě vyšetřování prováděného britskými bezpečnostními jednotkami. Ty, zjevně dům Skripalových hermeticky uzavřely, aniž by se vůbec podívaly dovnitř a zjistily, že tam jsou morčata a kočky, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7777

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2018