Ježíš v letadle, Tupolev se zlámanou břízou, "malé" prémie polské vlády a výsměch polských aristokratů

6. 4. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Velikonce... Nejdůležitější katolické svátky... Křesťanské náboženství lásky. Ve srovnání se západoevropskými zeměmi oslavuje Polsko Velikonoce daleko obřadněji a svým vlastním způsobem. A to ani nemám na mysli tradici Śmigus – Dyngus, kdy na velikonoční pondělí chlapci pronásledují dívky s kyblíky plnými vody. Máme i další tradice: například všechny katolické kostely na tři dny od Velkého pátku do velikonoční neděli buduje Ježíšův hrob.

 

Stalo se tradicí, že se tyto hroby stávají uměleckou instalací, která má často vazby na aktuální události. A tak ve městě Lwówek Śląski byl ozdoben kříž nad hrobem útočnými puškami a ramínky.   Ramínka jsou symbolem černého protestu, hnutí za ženská práva bojující proti zpřísňování zákona o potratech. Místní kněz neposkytl žádný prostor pro interpretaci, když ve svém kázání přirovnal tyto ženy k Islámskému státu.

V městě Rumia byl Ježíšův hrob umístěn do trosky letadla značky Tupolev. "Chtěli jsme ukázat, že katastrofa ve Smolensku neznamená konec. Ale zanechává prázdný prostor a ten může vyplnit jedině Ježíš,"   - říká kněz. Chudák Ježíš, před několika lety byl oslavován jako Král vesmíru, dnes se stal jen výplní za Lecha Kaczyńského...

Ježíšovy hroby symbolizující katastrofu ve Smolensku se zdají být populární. Podobné instalace byly vyrobeny po celém Polsku. Ovšem to nebylo jediné politické téma Velikonoc v polské katolické církvi. Arcibiskup Depo ve svém kázání bědoval, že Evropa a celý svět jsou proti Polsku.    Také se zmínil o debatě o potratovém zákoně. Poukázal na to, že lidé bojují za práva zvířat, ale polské děti jsou zákonně zabíjeny každým dnem!    Arcibiskup Jędraszewski nám připomněl Piláta Pontského, který ustoupil "nátlaku ze zahraničí a pouličním protestům", a proto dovolil, aby byl Ježíš, nevinný člověk, odsouzen k smrti. Je to jistě jen náhoda, že strana Právo a spravedlnost při mnoha příležitostech zdůrazňuje, že neustoupí "nátlaku ze zahraničí a pouličním protestům", a že arcibiskup použil téže formulace.

Noviny otiskly články na podobná témata: Gazeta Polska Codzienne,  pravicový list, který podporuje stranu Právo a spravedlnost, napsal, že proces s Ježíšem byl ukázkou soudní vraždy   a lze ho srovnat s mnoha soudními případy takzvaných Prokletých vojáků...

Jak je typické pro Velikonoce, mnoho lidí posílalo velikonoční pohledy. Většina z nich byla samozřejmě plná lásky a přání, ale byly i jiné pohledy, které jen vyjadřovaly určitá přání. Ten poslední měl namísto typických velikonočních králíčků, vajíček a kuřátek jen kříž. Keltský kříž. S heslem "Bílá síla" umístěným pod ním. A s fotografií brány do koncentračního tábora v Osvětimi se známým nápisem "Arbeit macht frei" na druhé straně. Tuto pohlednici kdosi poslal kulturní nevládní nadaci Fundacja Bęc! Zmiana. Přání bylo jasné? "Do prdele, vypadněte z téhle země, vy židi z Mokotowské ulice!"  

Také došlo k několika zázrakům. Dítě se stalo dlužníkem, ještě než se narodilo.   Nyní, ve věku pěti let, je dítě obětí exekutorů.  Ukazuje se totiž, že když jeho matka odmítla přijmout dědictví jeho otce (které se skládalo především z nesplacených dluhů), měla povinnost učinit totéž i jménem jeho dosud nenarozeného dítěte. Je to zjevně jedině její chyba, že na něco tak absurdního nepomyslela! Má smůlu, ona netuší, kde žije? Takovéto absurdity se dějí všude každý den.

V Krakově bylo například majiteli obchodu nařízeno, aby odstranil protizákonně vybudovaný chodník,   přestože ten chodník byl postaven nejméně deset let předtím, než se nebohý obchodník nastěhoval do vedlejšího domu, a tak nemá s celou věcí vůbec nic společného. Obchodník napsal dopis, vysvětlující, že je to celé omyl, ale protože se nepřidržel oficiální odvolací procedury (o níž nevěděl, není to právník), město usoudilo, že s jeho rozhodnutím souhlasí, a potrestalo ho, že příkaz chodník zbourat nesplnil.

Stát ale projevuje vůči majitelům obchodů větší porozumění. V onom případě, kdy se vyšetřovalo, že manželka onoho poslance ve svém obchodě ignorovala zákaz nedělního prodeje (psali jsme o tom v minulých dvou týdnech), inspektoři zjistili, že neučinila žádnou chybu, protože otevřela obchod legálně a obsloužila zákazníky sama, což je dovoleno. To je samozřejmě v naprostém rozporu se zprávou, kterou o věci publikovala jedna novinářka, nemluvě o vlastním vysvětlení té poslancovy manželky, ale co by na tom záleželo, že. Její manžel je přece poslanec ve vládnoucí straně a není možné, aby se přece ukázalo, že to jsou pokrytci.

Zvlášť když se snaží vládnoucí strana dokázat, že pokrytecká je opozice. "Předchozí vláda dělala přesně totéž," je hlavním argumentem strany Právo a spravedlnost na všechno. Jeden poslanec strany Právo a spravedlnost ve snaze hájit obrovské prémie, které si udělila vláda Beaty Szydłové, požádal o oficiální informace, kolik prémií vyplatil Donald Tusk svým ministrům. Odpověď nesplnila jeho očekávání,  protože se ukázalo, že zatímco Beata Szydło dala svým ministrům za jediný rok prémie ve výši 800 000 zlotých (4,8 milionů Kč), ministři ve vládě Donalda Tuska obdrželi celkem za celých pět let prémie jen v celkové hodnotě 38 000 zlotých. To ovšem byla jen rána nezastavitelné propagandě strany Právo a spravedlnost, tak zpravodajský pořad státní televize TVP Wiadomości odvysílal graf, podle něhož celkové prémie vyplacené během vlád Donalda Tuska a Ewy Kopacz stály daňového poplatníka 626 000 000 zlotých, zatímco Beata Szydło vyplatila za dva roky jen 1 500 000 zlotých. Byla to zjevná manipulace, protože těch 626 milionů byly celkové prémie, vyplacené všem státním zaměstnancům, kdežto toho půldruhého milionu jsou prémie vyplacené jen vládě Beaty Szydłové. Podle TVP to však prý manipulace nebyla, protože bylo jasně řečeno, co se srovnává s čím. Avšak oni dobře vědí, že záleží na povrchním dojmu - a proto citovali velké číslo, aby těch půldruhého milionu Beaty Szydłové vypadalo jako malý počet. A to se ještě hodně krotili: mohli například toho půldruhého milionu srovnat se vzdáleností od slunce k planetě Proxima Centauri: 1,5 milionu ve srovnání se 40,14 biliony kilometrů, to by přece vypadalo dokonce ještě líp, že?

Ale to by bylo příliš absurdní. Strana Právo a spravedlnost dělá jen regulérně absurdní věci, takže hned příště, když TVP informovala o 1,5 milionu zlotých prémií Beaty Szydłové, srovnala to se ztrátou 381 miliard zlotých údajných ztrát, které utrpěl polský rozpočet za předchozí vlády.

https://www.reddit.com/r/Polska/comments/89x2fu/jest_715_a_ja_nadrabiam_tvp_a_wy_czym/

Třešničkou na dortu byla poznámka níže, která praví, že "Konvoj hanby zorganizovaný Občanskou platformou (polskou opozicí) uráží inteligenci Poláků" - "konvoj hanby" je PR akce strany Občanská platforma, která vytvořila kavalkádu automobilů, které táhly billboard s tvářemi ministrů ze strany Právo a spravedlnost a velikostí prémií, které dostali...

Když už mluvíme o reklamě prostřednictvím vozidel, nápadu napsat  na kamiony hesla dělající mezinárodní reklamu Polsku si konečně v zahraničí i povšimli, když jeden takový kamion v Holandsku havaroval.   Jeho řidič byl tak opilý, že se nedokázal ani postavit. Je zjevné, že mnoho holandských řidičů se nyní bude polským kamionům vyhýbat, ale bude to polská pravice interpretovat jako respekt vyjadřovaný Polsku, to si nejsem jist. Nová myšlenka jak dělat reklamu Polsku v zahraničí má plavat po sedmi mořích. Bude fungovat jako reklamní nástroj pro brilantní polský průmysl, který staví jachty - tedy, mohlo by to tak fugovat, kdyby nešlo o zánovní loď postavenou v zahraničí. Doufejme, že budoucímu kapitánu této expedice, Mateuszi Kusznierewiczovi, který proslul tím, že se plavil v malém člunu, se bude dařit lépe než onomu řidiči kamionu, protože zrovna nepotřebujeme, aby někdo dopisoval další sloky k známé anglické písni “What should we do with a drunken sailor”… Kusznierewicz se na expedici těší a sdílel svou vizi reklamního materiálu: "Můžeme například navštívit nějakou školu v Kapském městě oblečeni v plné polní, v bundách do bouře, s dlouhými vousy, a budeme hovořit o Polsku".    Ano, je to skutečně velký plán, opravdu stojí za 20 milionů zlotých (60 milionů Kč) z kapes daňových poplatníků. Opravdu? Aleksander Doba, který přepádloval Atlantik ve svém kajaku, se dostal na první stránku New York Times jen v důsledku malé pomoci od sponzorů, crodwfundingu a pomoci svých přátel. Fascinující reportáž o této pozoruhodné osobnosti si v angličtině můžete přečíst ZDE 

A jestliže ty kamiony a tento nesmírně nákladný výlet jachtou nebude na reklamní kampaň za Polsko stačit, mohly by snad pomoci moderní technologie? Vláda právě schválila nový zákon ohledně zakládání nových firem, který jí dává právo odkoupit úspěšné podniky za cenu, kterou určí vládní regulační úřad. Opravdu byste byli ochotni investovat do založení nové firmy při vědomí, že pokud bude úspěšná, sebere vám ji vláda za cenu, kterou si sama určí? Anebo byste si raději založili novou firmu v nějaké sousední zemi, třeba v České republice? Jaksi nemám pocit, že se investoři do Polska pohrnou, vzhledem k tomu, že se stává polské právo stále více nepředvídatelné.

Zdá se, že nejsem jediný, kdo pociťuje v této věci znepokojení. A jsem v dobré společnosti knížete Adama Karola Jesuse Maria Józefa Czartoryskiho y de Bórbon-Dos Sicilias - nebo, pro ty, kdo si povšimli, že aristokracii zrušila v Polsku ústava r, 1921, prostě pan Adam Czartoryski... Avšak začněme od začátku tohoto příběhu.

Nadace Fundacja Czartoryskich je organizací, která byla založena v roce 1991 s cílem starat se o slavné umělecké sbírky rodiny Czartoryských, jejíž součástí jsou mistrovská díla Da Vinciho, Rembrandta, Matějky, Dürera a mnoha dalších, včetně práv na Rafaelův "Portért mladého muže", který nebyl nikdy získán zpět poté, co ho během druhé světové války ukradli nacisté. Pokud zůstala tato sbírka majetkem nadace, kterou řídila rodina Czartoryských, byla de facto majetkem polských národních muzeí  a byla považována za národní bohatství.

Asi před dvěma lety napadlo stranu Právo a spravedlnost, že z nějakého důvodu by měl polský stát tuto sbírku přímo vlastnit, a tak začala vyjednávání, i když poněkud neobvyklým způsobem: namísto aby stát vyjednával se správní radou nadace, jednalo se přímo s jejím shromážděním, v jehož čele stojí Adam Czartoryski. Ředitel nadace odstoupil na protest, že se o tak důležité věci vyjednává za jeho zády, a nahradil ho Maciej Radziwiłł, z další slavné  aristokratické rodiny. Mimochodem, Maciej Radziwiłł je také bratrem ministra zdravotnictví ze strany PiS, Konstantyho Radziwiłła. Není divu, že už žádné další obstrukce se nekonaly a brzo byla ta sbírka zakoupena za částku 100 milionů euro. Někteří lidé říkají, že byla koupena velmi levně, jiní poukazují na to, že se na to vyplýtvalo půl miliardy polských zlotých, protože ty obrazy se podle polského zákona a podle statutu zmíněné nadace stejně nedají prodávat na volném trhu, takže nemají žádnou tržní hodnotu. Avšak navzdory protestům od opozice   byla strana Právo a spravedlnost na sebe velmi pyšná, že nyní budou tyto peníze použity k velmi dobrým účelům, protože ti hodní šlechtici z té aristokratické rodiny použijí těch peněz na podporu polské kultury a vůbec. Konec konců, to je přece to, co aristokrati běžně dělají, že?

Takže si nyní můžete představit, jak překvapeni byli všichni, když nedávno Fundacja Czartoryskich oficiálně oznámila svůj bankrot.    Jako důvod bankrotu uvedla - nedostatatek finančních prostředků. Takže co se stalo s tím balíkem peněz, který dostala od strany Právo a spravedlnost za tu "Dámu s hermelínem" a její kamarády? Ukázalo se, že ty peníze nyní patří jiné nadaci, která se jmenuje Le Jour Viendra a má základnu v Lichtenštejnsku. Podle nadace Fundacja Czartoryskich  je polský zákon špatný, protože neumožňuje provoz tak bohaté nadace. A to, že Knížectví lichtenštejnské je také známý daňový ráj, je zjevně pouze shoda okolností...

Takže to, co se stalo, je, že strana Právo a spravedlnost dala balík peněz bohaté aristokratické rodině, která si jej pak převedla do daňového ráje a chechtá se celou cestu do banky. Přitom se vymlouvá, že stát, v němž žijí plebejci, kteří celý jejich podnik zafinancovali, "nemá dostatečnou úroveň". Protože tohle je to, co aristokrati opravdu dělají.

Je tohle, jak chce strana Právo a spravedlnost dosáhnout toho, aby "Poláci už nebyli na kolenou"? Že kromě klekání před každým biskupem bude teď Polsko lézt kamsi potomkům polských magnátů?



0
Vytisknout
12473

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2018