Jakou cestou se vydá Brazílie?

6. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Brazílii zbývá šest měsíců do prezidentských voleb - a není jasné, kdo poté povede zemi. Pravděpodobné uvěznění exprezidenta Luly da Silvy přispělo k nejistotě, píše Alexandre Schlosser.


  Brazílie je rozdělena a propast mezi Lulovými příznivci a oponenty je hluboká. Federální nejvyšší soud rozhodl podpořit zatykač na bývalého prezidenta Luize Inacia Lulu da Silvu. A to situaci dále vyostřilo.

  Důkazy proti exprezidentovi, který se kdysi doma i v zahraničí těšil respektu - jsou pádné: Různá podivná spojení se stavební firmou Odebrecht jsou dobře zdokumentována. Nicméně rozsudek i tak vyvolává velkou obavu ohledně toho, kterým směrem se brazilská společnost vydá.

  Méně než půl roku před volbami vše svědčí pro to, že země se nevratně blíží chaosu. Fakt, že Lula, muž s trestním záznamem, chce kandidovat v říjnových volbách a v průzkumech vede, není jediným důvodem ke znepokojení.

  Rozsudek zřejmě Lulu z voleb vyřadí. Ale to jen rozhněvá a frustruje mnoho jeho příznivců. Ti považují Lulu za oběť politického spiknutí.

  Dusivá atmosféra panující mezi Lulovými příznivci a odpůrci je každým dnem výbušnější. Výstřely vypálené na Lulovu kolonu koncem března znamenají jen jediný z příkladů vážnosti situace.

  Smutná skutečnost, že velká brazilská města trápí nikdy nekončící násilí, dospěla k vrcholu letos v březnu v Riu. Vražda Marielle Francové, aktivistky a místní političky, znova dala pocítit mnoha Brazilcům důvod bát se o svou bezpečnost - zejména pokud jsou chudí.

  Fakt, že k takové vraždě může dojít beztrestně, jen přikrmila plameny občanské nedůvěry k veřejným institucím.

  Mnoho frustrovaných brazilských voličů spatřuje řešení v ultrapravicovém kandidátovi Jairu Bolsonarovi. Hájí brazilskou vojenskou diktaturu z let 1964-1985 a vyzývá k obnovení trestu smrti.

  Brazilští voliči zřídkakdy volí extrémy, ať už vlevo, nebo vpravo. Nicméně vyšetřování masivního mnohamiliardového korupčního skandálu známého coby Operace Lava Jato (Mytí auta) způsobilo nevratné škody reputaci tradičních brazilských politiků a stran. To otevřelo dveře populistům.

  Jakou zemí bude Brazílie za šest měsíců? Koho si zvolí nejlidnatější země Jižní Ameriky do svého čela? V minulosti kandidáti s nejlepší šancí zvítězit byli relativně předvídatelní. V roce 2018 je Brazílie zemí nejistoty.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8278

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2018