Boris Johnson lhal v rozhlase, že britští vědci "jsou stoprocentně přesvědčeni", že novičok ze Salisbury je z Ruska

4. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Labouristická stínová ministryně vnitra Diane Abbott v britském rozhlase: "To, co mě překvapilo, bylo, kolik lidí přispěchalo do médií a tvrdilo, že to byl určitě Putin. Netuším, kde to Boris Johnson sebral."

Sky News: Je naléháno na britského ministra zahraničí, aby vysvětlil, proč si byl jist, že novičok je původem z Ruska.



Stínová mluvčí labouristické strany Diane Abbott poukázala na to, že ministr zahraničí Theresy Mayové Boris Johnson řekl v rozhovoru s německou stanicí Deutsche Welle, že britští vládní vědci "mu osobně sdělili, že jsou kategoricky přesvědčeni, že za útok proti Skripalům v Cambridgi nese vinu Rusko". V úterý však konstatoval šéf britské vojenské laboratoře v Porton Down Gary Aitkenhead, že vládní vojenští vědci byli schopni identifikovat nervovou látku, avšak nebyli schopni určit, kde byla vyrobena.



Rusko varovalo, že nepřijme mezinárodní vědecký verdikt ohledně jedu, jímž byli otráveni Skripalovi, pokud nebude umožněno jeho vlastním expertům, aby se podíleli na testování vzorku chemické látky. Ve středu charakterizoval šéf ruských výzvědných služeb Seregj Naryškin atentát proti Skripalovým jako "groteskní provokaci sprostě inscenovanou britskými a americkými výzvědnými službami".

Ve středu zasedá v Haagu Mezinárodní oranizace pro prevenci chemických zbraní (OPCW). V neděli Rusko této organizaci zaslalo řadu otázek, jejichž účelem bylo zpochybnit procedury OPCW. Rusko také požaduje jména vědců z OPCW, vyslaných do Británie, informace o tom, jak byla verifikována ochrana vzorku, jaké je právní zdůvodnění, že při analýze vzorku Británii pomáhala Francie a jak si OPCW může být jista, že Británie organizaci neposkytla falešný vzorek.

Pokud dojde ve věci salisburského atentátu ke konfliktu, Rusko zřejmě odejde z OPCW, což by bylo těžkou ranou globálnímu úsilí omezit šíření chemických zbraní. Rusko už zpochybnilo zjištění OPCW ohledně toho, že syrská vláda prezidenta Asada používá chemické zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
17102

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018