Ruský Nejvyšší soud: Válka v Sýrii není válka

29. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Ruský Nejvyšší soud odmítl odvolání 10 syrských uprchlíků, jimž Rusko v Ivanovu odmítlo poskytnout dočasný azyl. Soud rozhodl, že "události, k nimž dochází na syrském území, mají specifické vlastnosti protiteroristické operace, není to klasická vojenská konfrontace". Proto ruský Nejvyšší soud rozhodl, že syrští uprchlíci "nemohli trpět individuálním pronásledováním ani nelidským zacházením."

Syrská občanská vláda začala roku 2011. Podle OSN ze Sýrie kvůli válce uprchlo asi 5 milionů Syřanů, více než polovina z nich je v Turecku, ostatní jsou v Libanonu, v Egyptě, v Iráku a v Jordánsku.

V roce 2015 začalo Rusko vojensky intervenovat v Sýrii. Několik západních zemí Moskvu obvinilo, že její údajný boj proti ISIS má ve skutečnosti jiný cíl: zachránit Asadův režim- Během svého televizního rozhovoru začátkem června Putin charakterizoval ruskou vojenskou intervenci v Sýrii jako "neocenitelnou příležitost pro ruské ozbrojené síly získat zkušenost na bojišti." Řekl také: "Je lepší proti nim bojovat tam než tady v Rusku."

Zdroj v angličtinš ZDE

 

0
Vytisknout
8285

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018