Šéfové EU se jakžtakž dohodli ohledně migrace, středoevropské země nespolupracují

29. 6. 2018

čas čtení 3 minuty
 

Evropští vedoucí politikové se pokusili překlenou své rozpory ohledně migrace příalibem, že některé země EU přijmou migranty zachráněné ve Středozemním moři, ale na bázi dobrovolnosti. Předtím Itálie pohrozila vetovat celé prohlášení ze summitu, pokud nebudou souhlasit členské země EU s pomocí Itálii ohledně přichozích migrantů. Opozice od středoevropských států znamenala, že rozhovory probíhaly po celou noc.

Italský premiér pak prohlásil, že je spokojen, že Itálie nebude ponechána bez pomoci, avšak EU se nedohodla na uprchlických kvótách, které čtveřice středoevropských zemí naprosto odmítá.

 

Evropští politikové souhlasili, že země EU pomohou Itálii a Řecku s příchozími migranty, avšak podrobnosti nebyly oznámeny. Země je budou muset převzít a vytvořit střediska, která budou zpracovávat jejich žádosti o azyl.

Italský premiér Giuseppe Conte byl obviněn, že se pokusil summit unést, když pohrozil, že ho bude celý blokovat. "Jsem profesor práva," řekl Conte ostatním. Na to odpověděl bulharský premiér Bojko Borisov: "No, já jsem býval hasič a takhle se nevyjednává." Švédský premiér Stefan Lӧfven se přidal, že on býval svářeč a ani on nesouhlasí s tím, jak jedná Itálie.

Summit odhalil dlouhotrvající konflikt ohledně migrace mezi střední Evropou, která odmítá přijmout jakékoliv uprchlíky, a západními zeměmi, které usilují o "solidaritu", i když často jen symbolickou.

Šéfové EU chtějí vytvořit centra pro zpracování žádostí migrantů v severoafrických zemích. Chtějí v té věci spolupracovat s Úřadem OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizací pro migraci. Jenže dosud žádné severoafrické země s tímto návrhem nesouhlasily.



Úřad OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci požadují "rozhodnost od členských zemí EU při dodržováí práva na azyl a práva migrantů" a zdůrazňují, že EU nemůže problém odsunout jinam. Obě organizace odmítají šokující přístup Austrálie, která vězní uprchlíky po dobu neurčitou na vzdálených ostrovech.

"Proč nás tolik nenávidíte?" zeptala se v australských médiích tento týden matka jednoho uprchlíka, teenagera zadržovaného v těchto vazebních střediscích, který spáchal sebevraždu.

Merkelová musí přesvědčit své koaliční partnery, že má způsob jak zvládnout příliv uprchlíků do Bavorska z jižních zemí. Fundamentalistický německý ministr vnitra Horst Seehofer, šéf CSU, pohrozil uzavřít německé hranice uprchlíkům, pokud Merkelová nebude mít do 1. července plán.

Vyvolává to obavy, že se pak rozloží schengenský systém a budou mezi státy EU znovu zavedeny pohraniční kontroly.

Vedoucí představitelé EU se také dohodli, že budou dále pokračovat se sankcemi proti Rusku. To nebylo jisté vzhledem k tomu, že nová ultrapravicová vláda v Itálii sympatizuje s Putinem.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9284

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018