Vzkaz Babišovi: Politici z EU se celí usmívají, avšak uprchlíci dál budou umírat utopením

29. 6. 2018

čas čtení 2 minuty


Evropa netrpí migrační krizí, byla postižena humanitární krizí. Avšak pro evropské politiky nejsou uprchlíci a migranti lidské bytosti, jsou to jen statistiky, či potrava pro nenávistné politické kampaně umožňující šarlatánům dostat se do vysokých vládních postů, píše Owen Jones.

Uprostřed všech hádek v EU ohledně migrace byste si mohli myslet, že počet uprchlíků a migrantů přicházejících do Evropy výrazně roste: není tomu tak. Zatímco v roce 2015 jich přišlo do Evropy více než milion, loni jich bylo jen 172 362, letos dosud jen 43 000.

Avšak číslo, na kterém skutečně záleží, je 12 397. To je počet zaregistrovaných smrtí od ledna 2014 do února 2017: jsou to úmrtí dětí, důchodců, mužů a žen, kteří se utopili ve Středozemním moři. A odpovědnost za tato úmrtí plně nesou evropští politikové.



To, co udělali evropští politikové je hnusné a dost se o tom nepíše. Loni konstatovala zpráva Amnesty International, že rostoucí počet úmrtí ve Středozemním moři je "jasným důsledkem selhávající politiky EU".

Vlády EU přijamly katastrofální politiku narušování cesty pašeráckých člunů a bránění lodím, aby odpluly z Libye. Důsledek? Ztrojnásobení počtu úmrtí v roce 2017 ve srovnání s druhou polovinou roku 2015. "Evropské státy se obrátily zády k politice vyhledávání uprchlíků na moři a k politice jejich zachraňování, v jejímž důsledku docházelo ke snížení počtu úmrtí, a přijaly otevřeně politiku, v jejímž důsledku se utopily tisíce lidí," konstatuje Amnesty International.

A co je ještě horší, politika EU, jejímž cílem je udržovat uprchlíky a migranty v Libyi, znamená, že v tomto státě, který se rozložil, jsou obětí mučení, vydírání, zotročování a znásilňování lidé, kteří prchají před chudobou, diktaturou a válkou. EU podepsala dohodu s Tureckem - zemí která děsivým způsobem porušuje lidská práva - aby je tam mohlo vracet. Turecko proti deportuje syrské a irácké uprchlíky zpět do válkou ničených oblastí.

V zemích,jako je Itálie, Maďarsko a Polsko, vděčí vedoucí politikové za svou moc vyvolání slepého fanatismu zaměřeného proti nejzoufalejším lidem na této planetě. Čtvrteční dohoda EU o uprchlících bdu znamenat, že EU bude provádět ještě nelidštější uprchlickou politiku. A projde jí to, protože uprchlíci a migranti byli systematicky zbaveni svého lidství.

V současnosti ještě žije mnoho uprchlíků a migrantů, kteří v nadcházejících týdnech a měsících zemřou. A současní politikové EU by za to měli být pohnáni k odpovědnosti.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8680

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018