Zlaté časy čínských realitních akcií jsou pryč

29. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Dlouho očekávaná korekce pro kurzy akcií čínských realit je zde. Slabší měna a problémy s financováním v zahraničních měnách společně dopadají na developery, píše Jacky Wong.


Společnosti soustředící se na podnikání v domovské zemi možná čeká jen malá korekce v důsledku globálních tlaků. Avšak tlaky už tento týden způsobily pokles kursu juanu. To si spolu s pokusem Pekingu dostat pod kontrolu bublinu na realitním trhu vybírá svou daň. Akcie padají - realitní index CSI 300 odrážející kurzy akcií developerů v Číně, tento týden ztratily 14 % své hodnoty.

Poslední ránu představuje zákaz realitním společnostem zadlužovat se v zahraničí v dolarech, dokud nesplatí existující dluhy. Takže vytváření takovýchto fondů za účelem nových realitních projektů je nyní vyloučeno.

Pokles kurzu čínské měny, která tento měsíc vůči dolaru ztratila 3,3 % své hodnoty, také ovlivnil rozhodování úřadů. Zásah Pekingu proti stínovému bankovnictví zabránil řadě developerů ve vytváření domácích fondů, takže se vrhly na zahraniční trhy. Od počátku roku 2017 vytvořili dluh denominovaný v dolarech ve výši 59 miliard dolarů, což představuje zhruba čtvrtinu celkového asijského korporátního dluhu mimo Japonsko. Další propad juanu by těmto podnikům soustředěným na domácí trh velmi zkomplikoval splácení.

Peking může mít také v úmyslu omezit financování developerům, kteří v posledních třech letech nafukovali realitní bublinu. I když se zatím soustředí na malá čínská města, ceny bydlení ve velkých městech v květnu meziměsíčně stouply o 0,4 %.

Čínské domácnosti jsou již nyní zadluženy kvůli realitám: Hypotéky koncem března dosáhly hodnoty 3,5 bilionu dolarů, což je více než dvojnásobek oproti stavu před čtyřmi lety.

Kombinace realitního trhu zralého na korekci a omezení financování v důsledku činnosti regulátora věští pro developery problémy.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7445

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018