NYT: Trump bude mít krev na rukou

6. 8. 2018

čas čtení 3 minuty


Donald Trump přiznal ve svém nedělním tweetu, že jeho syn Donald Junior se setkal v Trump Tower s ruskými činiteli s cílem získat od nich informace proti Hillary Clintonové. Spiknutí s cizí mocí ve snaze ovlivnit volby v USA je trestný čin:

"Fake News informují, je to naprostá lež, že jsem znepokojen schůzkou mého vynikajícího syna Donalda, kterou měl v Trump Tower. Byla to schůzka s cílem získat informace o oponentce, totálně legální a v politice se to dělá pořád - a k ničemu to nebylo. Já o tom nevěděl!"

Dříve Trump lhal, že ta schůzka s Rusy byla jednáním o adopci ruských dětí Američany...

Zároveň Trump zintenzivňuje své hysterické útoky proti sdělovacím prostředkům, které označuje za "nepřátele lidu":

"Fake News nenávidí, že říkám, že jsou to nepřátelé lidu jen proto, že vědí, že je to PRAVDA. Poskytuju obrovskou službu, že to vysvětluju americkému lidu. Záměrně vyvolávají konflikty a nedůvěru. Mohou také vyvolat Válku! Jsou velmi nebezpeční a nemocní!"

Kritizují to už i někteří pravicoví komentátoři. Komentátor deniku New York Times varuje, že svým vyvoláváním nenávisti vůči novinářům "bude mít Trump krev na rukou".




Trump publikuje stále větší počty lží a útočí na své nepřátelé stále zuřivěji, píše Washington Post. Televizi CNN obvinil v sobotu jako "lživou", a MSNBC jako "zkorumpovanou", chválil však Fox News.

V pátek Trump zaútočil na basketbalovou superhvězdu LeBrona Jamese a oznčil Dona Lemona z CNN za "nejblbějšího člověka v televizi". LeBron James poskytl 100 milionů dolarů na univerzitní vzdělání nemajetných talentovaných mladých lidí, zatímco Trump musel zaplatit 25 milionů dolarů odškodného studentům své podvodné Trumpovy univerzity.

Trump je podle dvanácti pracovníků Bílého domu, které anonymně interviewoval deník Washington Post, silně nervózní, že jeho syn Donald bude trestně stíhán za své kontakty s Rusy, že v nadcházejících senátních volbách ztratí Republikáni svou většinu, což by zřejmě znamenalo Trumpovo předčasné odvoláním a obává se pokračujícího vyšetřování Roberta S. Muellera, které se zaměřuje stále silněji na prezidenta a jeho úzký kruh spolupracovníků a příbuzných.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
10520

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2018