Tommy Robinson - nebezpečný násilník digitálních sítí

6. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

Minulý týden na kauci z vězení propuštěný ultrapravicový aktivista Stephen Yaxley-Lennon (který si říká Tommy Robinson) po soudním rozhodnutí, že se musí podrobit novému soudnímu procesu, se chová jako nebezpečný digitální podvratník, který má za sebou ultrapravicové sociální sítě v Británii i v USA. Záměrně se vyskytuje vždy na místech teroristických útoků, z nichž vysílá své komentáře na Facebooku, vyvolává problémy, předkládá divoce přehnaná vysvětlení a ztěžuje práci těch, jejichž úkolem je ošetřit raněné, vyšetřit trestné činy a zajistit, že bude dosaženo spravedlnosti.

Poprvé byl Robinson odsouzen za to, že zaútočil fyzicky na policistu, který se snažil bránit jeho dívku před Robinsonovými fackami. Byl také odsouzen za finanční podvod s hypotékou a dvakrát za pohrdání soudem. Není to hrdina, je to darebák a násilník.




Tommy Robinson ví, že tradiční instituce západních demokracií byly za posledních dvacet let drasticky oslabeny: důvěra veřejnosti v parlament, vládu, tradiční média a finanční pořádek je absolutně minimální. Imunitní systém starých dobrých politických struktur je zničen.

Oxfordský akademik Philip N. Howard argumentuje ve své knize Pax Technica: "Stát, politická strana, občanská organizace, občan: to jsou staré kategorie z před-digitálního světa." Máme-li pochopit nový svět, musíme zkoumat systém vztahů mezi lidmi a digitálními nástroji.

Lidé jako Tommy Robinson vědí, kam patří, na ulici, na mobil. Jsou neustále online.

Je absolutně důležité, aby nejednali v izolaci. Fungují ve světě sítí, kde zmizel tradiční rozdíl mezi slušnou politikou a hospodským násilnictvím a byl nahrazen sítí vztahů, které skrze  prostředníky a algoritmy nakonec propojují Trumpův Bílý dům s Kremlem, s tábory hackerů a násilníky, kteří se prezentují jako nepřátelé establishmentu. Typickým představitelem této ultrapravicové konektivity je Steve Bannon, který se nyní snaží sjednocovat nacionalistické strany v Evropě.

Interpretovat to jako spiknutí by bylo staré myšlení. Je to síť, v níž je Bannon hlavním kabelem, který spojuje britskou Dolní sněmovnu (jednal s konzervativci Borisem Johnsonem a Michaelem Govem) s pouličním aktivismem. A vynoří se další. Je to nebezpečné v dnešní destabilizující se společnosti.

Správnou reakcí na tohoto samolibého kriminálníka je porazit ho v jeho vlastní hře lepšími sítěmi, lepšími argumenty a levicovou politikou., která osloví veřejnost a ne jen sama sebe. Robinsonova falešná legenda je varováním. Musíme být připraveni na to, co přijde dál.


Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
10141

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2018