Donald Trump nesmí blokovat své kritiky na Twitteru, rozhodl americký federální odvolací soud

10. 7. 2019

čas čtení 1 minuta



 
Newyorský odvolací soud potvrdil předchozí verdikt, že Trump porušil první dodatek americké ústavy, když na svém twitterovém účtu zablokoval jednotlivé uživatele, kteří se vůči prezidentu a jeho politické strategii vyjadřovali kriticky.

Prezident Trump nesmí blokovat své kritiky píšící na Twitterový účet, který Trump pravidelně používá ke své komunikaci s veřejností, rozhodl v úterý americký federální odvolací soud. Verdikt má důležité dopady na to, jak zvolení politikové v USA smějí komunikovat se svými voliči na sociálních sítích.

 Veřejným činitelům, kteří používají sociálních sítích pro komunikaci oficiálních vládních informací, konstatoval americký soud v úterý, je zakázáno vylučovat lidi z "jinak otevřeného dialogu na internetu jen proto, že vyjádřili názory, s nimiž činitel nesouhlasí". "Při rozhodování o tomto odvolání upozorňujeme žalobce i veřejnost, že pokud první dodatek americké ústavy něco znamená, znamená, že nejlepší reakcí na odmítaný slovní projev k věcem veřejného zájmu je více slovního projevu, ne méně."

Hlavním tématem tohoto případu byly Trumpovy zvyklosti na internetu projevované na jeho účtu @realDonaldTrump. Trumpa za blokaci žalovalo sedm osob, kteří na jeho účtu v roce 2017 zveřejnili kritické výroky.

První dodatek americké ústavy zakazuje vládě blokovat či zakazovat názory, s nimiž vláda nesouhlasí. Americký Nejvyšší soud přímo neřešil, jak tento zákon platí při rozšíření digitálního prostoru pro veřejnou debatu a případ týkající se Trumpova účtu na Twitteru - který sleduje více než 61 milionů osob - byl zásadním právním testem.

Soudní proces neřešil, zda Twitter při rušení kontroverzních účtů musí být vázán prvním dodatkem americké ústavy, který zaručuje svobodu projevu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6948

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019