OSN: Eskadry smrti venezuelské armády zabily tisíce lidí

10. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Zpráva OSN obsahuje detailní informace o mimosoudních popravách tisíců mladých mužů venezuelskými jednotkami zvláštního určení. Zpráva tvrdí, že eskadry smrti uskutečňují strategii prezidenta Madura neutralizovat politické oponenty.


Venezuelské bezpečnostní síly vysílají eskadry smrti, aby páchaly mimosoudní popravy mladých mužů, uvádí zpráva OSN. Poté je vraždění zamaskováno tak, aby oběti vypadaly, jakoby se bránily zatčení.

Caracas tvrdí, že vloni zemřelo 5 287 osob, když se odmítly nechat zatknout, a do poloviny května letošního roku se totéž týkalo dalších 1 569. Nicméně zpráva OSN tvrdí, že mnohé z obětí jsou ve skutečnosti zabity při mimosoudních popravách oponentů režimu.

Zpráva obsahuje výčet 20 rodin, které tvrdí, že maskovaní muži oblečení v černém a náležející k jednotkám zvláštního určení FAES přijely k nim domů v černých vozidlech bez poznávacích značek. Pak pronikli do domu, útočili na ženy a dívky a kradli majetek.

"Oddělili mladé muže od ostatních členů rodiny předtím, než je zastřelili," uvádí se ve zprávě.

"Ve všech případech svědci uvedli, že FAES zmanipulovaly místo činu a důkazy. Rozmístily zbraně a drogy a stříleli do zdí nebo do vzduchu, aby předstíraly konfrontaci a aby ukázaly, že oběti se stavěly úřadům na odpor."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9035

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019