Vlny veder na Aljašce přepsaly záznamy, narušují práci i životy

10. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Teploty v největším aljašském městě Anchorage vystoupaly na absolutní rekord 32 stupňů Celsia, když vlny veder zasáhly americký stát na polárním kruhu, píše Laurent Banguet.


Ohňostroj ze 4. července byl zrušen kvůli riziku požárů způsobenému "extrémně suchým počasím", kdy se teploty vyrovnávají Miami. Dokládá t rapidní oteplování v regionu považovaném za zvlášť zranitelný změnou klimatu.

Nový teplotní rekord na letišti v Anchoradge dosáhl 32 stupňů Celsia (90 Fahrenheita), zatímco předchozí z roku 1969 činil 85 Fahrenheita.

Průměrná teplota pro 4. červenec v Anchorage, které leží na jihu Aljašky, dosahuje pouze 65 stupňů Fahrenheita.

Abnormálně teplé počasí je způsobeno gigantickou tlakovou výší, informuje meteorolog Bill Ludwig.

Aljaška dříve trhala teplotní rekordy na jaře, zejména v arktické zóně, která je zvlášť citlivá na klimatické fluktuace.

Teď se všech třicet červnových dnů mohlo chlubit nadprůměrnými teplotami.

Podle vědců se Aljaška otepluje dvakrát rychleji, než kolik činí globální průměr.

"Mezi lety 1901 až 2016 průměrné teploty v kontinentálních USA stouply o 1,8 stupně Fahrenheita... zatímco na Aljašce se zvýšily o 4,7 stupně," řekl v dubnu AFP Rick Thoman, specialista na Aljašském centru pro klimatické hodnocení a politiku.

Dramatické oteplování, kterému Aljaška v posledních letech čelí, částečně spojené s úbytkem mořského ledu a oteplování arktického oceánu, poškodilo místní komunity, přírodu a ekonomiku.

Permafrost - trvale zmrzlá půda pokrývající takřka 85 % povrchu - taje, což ovlivňuje vše od základů budov přes habitat divoce žijících druhů až po sběr lesních plodů v tundře.

Zmrzlé řeky obvykle v zimě slouží jak cesty, protože dvě třetiny komunit není dostupných po silnici. Avšak oteplování led nebezpečně oslabilo a auta a kamiony nemohou cestovat po těchto trasách.

Lov krabů byl také poznamenán, když v některých oblastech se lovci nemohou odvážit na led.

Populace tuleňů bude zřejmě letos zasažena, protože některé druhy potřebují rodit na pevném ledu.

V aljašském vnitrozemí byly zaznamenány teploty až kolem 100 stupňů Fahrenheita (37,8 stupně Celsia).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8268

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019