Tajná nahrávka odhaluje, jak se Rusko snažilo nalít miliony dolarů do italské ultrapravicové Ligy

10. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Blízký spolupracovník italského vicepremiéra Mattea Salviniho vedl tajná jednání o napumpování peněz z prodeje ruské ropy do jeho ultrapravicové strany, informuje Alberto Nardelli.


Šest mužů se ráno vloni 18. října usadilo k obchodnímu jednání uprostřed mramorem obložené opulence moskevského hotelu Metropol. Diskutovali o plánech na "velkou alianci".

O sto let dříve se scénou událostí, které pomohly změnit tvář Evropy a světa, stala carská instituce: Monarchisté se v hotelu neúspěšně bránili bolševikům útočícím na Kreml. A zde také, v čísle 217, vznikla první sovětská ústava.

Šest mužů - tři Rusové, tři Italové - se zde také shromáždili s pohledem upřeným na dějiny. Jejich nominálním cílem byla smlouva o ropě; cílem skutečným podkopání liberálních demokracií a vytvoření nové nacionalistické Evropy přizpůsobené Moskvě.

Italský vicepremiér a dalších pět mužů hovoří na nahrávce o podmínkách dohody s cílem tajně nalít desítky milionů dolarů z prodeje ruské ropy do Salviniho ultrapravicové strany Liga.

Nahrávky odhalují, jak daleko byly obě strany jednání ochotny zajít ve snaze zakrýt fakt, že skutečným příjemcem bude Salviniho strana. Znamená to porušení italského volebního zákona, který politickým stranám zakazuje přijímat velké částky ze zahraničí. Ale Salvini a další evropští ultrapravicoví lídři se na druhé straně nijak netají politickými sympatiemi ke Kremlu.

"Chceme změnit Evropu," prohlásil minulý týden dlouholetý Salviniho spolupracovník Gianluca Savoini, jenž seděl vedle Vladimira Putina na vládním banketu k oslavě návštěvy ruského prezidenta v Římě. "Nová Evropa musí mít tak jako dříve blízko k Rusku, protože chceme svou suverenitu," dodal za cinkání kávových šálků a zvuků intenzivní konverzace v lobby.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Kompletní přepis nahrávek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13612

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019