Finské předsednictví EU může (nejen) maďarské vládě způsobit bolení hlavy

10. 7. 2019

čas čtení 2 minuty
Finsko k 1. červenci převzalo od Rumunska rotující předsednictví Rady Evropské unie, napsal Péter Cseresnyés. Podle nedávno publikovaného programu bude jednou z klíčových priorit posílení právního státu. V tomto kontextu bude v radě vedeno formální řízení ohledně stavu právního státu a demokracie v Maďarsku, což spustí takzvanou proceduru podle článku 7.


Finská vláda již dokončila program svého třetího předsednictví nazvaný "Udržitelná Evropa, udržitelná budoucnost". Zaměřuje se na posílení společných hodnost, právního státu, boj s klimatickou změnou, zvýšení bezpečnosti kontinentu a jeho konkurenceschopnosti.

Podle Euronews to také znamená, že Finsko spustí proti Maďarsku proceduru podle článku 7 Lisabonské smlouvy. Ten směřuje k dodržování základních práv a hodnot Evropské unie. Pokud jsou tato práva trvale a vážně porušována, měla by být zahájena procedura, která může skončit i pozastavením hlasovacích práv příslušné členské země. Evropský parlament spustil proceduru proti Maďarsku v září. Výsledkem je, že pokud EU zrychlí proceduru a šéfové vlád EU se rozhodnou uvalit sankce, Maďarsko může přijít o hlasovací práva v Evropské radě.

V radě členských států je předsednictví EU zodpovědné za organizování mítinku ke článku 7 - ale předchozí rakouské a rumunské předsednictví se zdráhala zvýšit tlak na Maďarsko. Rumunské předsednictví bylo také mnohými kritizováno za to, že se nevyrovnalo s procedurou podle čl. 7. Jedním z hlavních prvků by bylo slyšení vlády dotčené země.

Rotující předsednictví v posledních letech do určité míry ztratilo na významu, zejména kvůli faktu, že jednání Rady pro zahraniční vztahy nyní řídí Vysoký představitel pro bezpečnostní politiku místo ministra zahraničí předsednického státu. Nicméně na jiných ministerských jednáních je stále na předsednické zemi, aby určovala agendu, zprostředkovala diskuse a dosahovala kompromisů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6069

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2019