Boris Johnson přišel o parlamentní většinu

3. 9. 2019

čas čtení 1 minuta


Boris Johnson přišel o parlamentní většinu jediného poslance, poté, co konzervativní poslanec Philip Lee, zastánce setrvání Británie v EU, dramaticky přešel v Dolní sněmovně od konzervativců k liberálním demokratům. Odehrálo se to, zatímco Johnson informoval parlament o nedávném zasedání G7 ve vystoupení většinou věnovaném brexitu.

Během pečlivě připraveného manévru Philip Lee vstal, jakmile Johnson začal mluvit, přešel přes sněmovnu a usedl na liberálnědemokratických lavicích vedle nově zvolené liberálnědemokratické poslankyně Jane Doddsové.

 

Liberálnědemokratická strana zároveň vydala jeho prohlášení, v němž Lee konstatoval, že z Konzervativní strany odchází, protože Johnson prosazuje "škodlivý brexit", který "by mohl ohrozit životy":

"Tato konzervativní vláda neprincipiálním způsobem agresivně prosazuje škodlivý brexit. Zbytečně ohrožuje životy a existence lidí a bezohledně ohrožuje celistvost Spojeného království. Z širšího hlediska ochromnuje ekonomiku a demokracii v naší zemi a naší roli ve světě. Používá politických manipulací, zastrašování a lží. A dělá to záměrně a promyšleně."

Na začátku klíčového dne zasedání Dolní sněmovny Boris Johnson odsoudil plán řadových poslanců schválit zákon zakazující divoký brexit a označil ho za "zákon-kapitulaci". Jeremy Corbyn odsoudil tento výraz s tím, že "nejsme ve válce s Evropou".

Poslanci budou v úterý večer hlasovat o tom, zda se zmocnit práva určovat jednací pořádek ve sněmovně, a dovolit tak schválení zákona zakazujícího divoký brexit. Johnson varuje, že bude usilovat o všeobecné volby, pokud sněmovna schválí zákon zakazující divoký brexit, jenže konání všeobecných voleb musí schválit dvoutřetinová většina v parlamentu, kterou Johnson nemá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



0
Vytisknout
9484

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019