Austrálie: Všechno hyne suchem, vznikají požáry

7. 9. 2019

čas čtení 1 minuta


Macquarie Marshes, obrovské mokřady v Novém Jižním Walesu v Austrálii, se staly místem rozsáhlého umírání.

"Včera jsme tu našli jen loužiku vodu a v ní mrtvé a umírající evropské kapry," říká Richard Kingsford ředitel Centra pro ekosystémovou vědu na univerzity Nového Jižního Walesu. "Všude jsou mrtvá a umírající zvířata. Klokani umírají a dokonce  i lišky umírají."

 

Nový Jižní Wales jako celá Austrálie trpí rekordním suchem. V Macquarieském údolí jsou vodní rezervoáry naplněny do 11 procent svého objemu. V Namoi do 1,5 procent svého objemu. V Sydney pokleslo množství vody v přehradních nádržích pod 50 procent.

Po dobu prvních osmi měsíců roku byla průměrná teplota v Austrálii druhá nejvyšší v historii. Množství srážek letos v  zimě pokleslo na absolutní minimum.

Úřady vydávají varování pro nadcházející jaro a léto. Hasiči jsou v pohotovosti. Budou muset bojovat s rozsáhlými požáry v bushi a jsou připraveni na evakuaci domů a bytů.

V pátek vydaly úřady naprostý zákaz pálení ohňů v Queenslandu a v Novém Jižním Walesu. V některých oblastech se očekávají extremní, katastrofální podmínky.

Už v zimě docházelo na severu Austrálie k podstatným požárům. Požáry jsou nyní ohroženy zalidněné oblasti v jihovýchodním Queenslandu a kolem Sydney.

Podrobnosti a fotografie ZDE
 

0
Vytisknout
8757

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019