Británie: Boj o záchranu země před ultrapravicovým pučem začíná. Bude úspěšný?

3. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Aktualizace, úterý 14.50: Vzbouřenečtí konzervativní poslanci na schůzce s Johnsonem důrazně odmítli podpořit jeho nepřesvědčivou a vlastně nijakou strategii pro brexit.  Sněmovna zřejmě neschválí předčasné volby, dokud nebude schválen zákon znemožňující divoký brexit. 

V úterý 3. září se vrací Dolní sněmovna z letních prázdnin, na pár dní, než bude podle Johnsonova rozhodnutí suspendována dne 9. září. Těch několika málo dní chtějí poslanci využít k schválení zákona bránícího Johnsonovi realizovat divoký brexit dne 31. října 2019. Podaří se to?

Stínová (labouristická) generálná prokurátorka: "Jsem přesvědčena, že osoby, které jsou nyní v úřadu britského premiéra v 10 Downing Street, jsou gangsteři a kriminálníci."



 

Johnson tvrdí, že nechce volby a nechce divoký brexit, avšak zároveň úřad premiéra oznámil, že se v Británii budou konat náhlé všeobecné volby dne 14. října, pokud parlament bude tento týden zákonem blokovat divoký brexit. Johnson a činitelé jeho "vlády" (spíše nevolené kabaly) se vyjádřili, že zákon, který schválí Dolní sněmovna, nebudou respektovat. Pohrozili také konzervativním poslancům, že budou-li hlasovat proti divokému brexitu, budou ze strany vyloučeni a nedostanou možnost kandidovat v náhlých všeobecných volbách.

Zatímco Johnson předstírá, že "vyjednává" s EU, žádné vyjednávání neprobíhá a sám jeho hlavní poradce, diktátorský Rasputin Dominic Cummings se na jedné vládní schůzi vyjádřil, že Johnsonův tým s Bruselem nic nevyjednává.

Podle zajímavého komentáře, zveřejněného v pondělí v deníku Times, se Cummings řídí filozofií jakéhosi historického čínského vojenského stratéga, podle něhož je nutno "protivníkům a nepřátelům" neustále vysílat  rozporné signály. Zřejmě proto řekl v pondělí večer Johnson ve svém projevu, že nechce předčasné volby, a 40 minut poté jeho úřad oznámil, že volby se budou konat 14. října. Potíž je, jak konstatoval komentář v Timesech, že Johnson nevede válku. Stojí v čele vlády v demokratické zemi a nutně potřebuje konsensus, ve své straně i v parlamentě, kde ovšem má většinu jediného hlasu, takže by mu neprošel ani jeho nový vládní program.

Úterý začalo dramaticky. Phillip Hammond, bývalý konzervativní ministr financí za Theresy Mayové, řekl v rozhovoru v rozhlase BBC, že Johnson lže, když přestírá, že probíhá nějaké vyjednávání s Evropskou unií. Bývalá konzervativní ministryně školství Justine Greening oznámila, že jako konzervativní poslankyně končí, protože Konzervativní strana se proměnila v Brexit Party, v netolerantní ultrapravicovou sektu. Libra poklesla pod 1.20 dolaru. Johnson tvrdí, že má téměř hotov program změny dohody o brexitu pro Brusel, Brusel netuší, co vlastně říká, protože mu od Johnsonovy vlády žádné nové návrhy předloženy nebyly.

Gavin Barwell, šéf štábu bývalé vlády Theresy Mayové, potvrdil v úterý na Twitteru, že Johnson s Bruselem o brexitu nijak nevyjednává:





Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7972

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2019