Trump zradil Kurdy

7. 10. 2019

čas čtení 3 minuty


Trump dal po svém nedělním rozhovoru s tureckým prezidentem Erdoganem zelenou turecké vojenské ofenzívě do severní Sýrie. Dal příkaz americkým jednotkám, aby se z oblasti stáhli. Jde o náhlou změnu americké zahraniční politiky, která zradila a zcela opouští tamější Kurdy, dlouholetého partnera Washingtonu.

Právě Kurdové dlouhodobě a úporně bojují v regionu proti Islámskému státu, avšak po rozhovoru s Erdoganem rozhodl Trump, že od nynějška převezme zajaté bojovníky Islámského státu Turecko.

Trump hájil své rozhodnutím, že Kurdové "dostávali obrovské množství peněz a výzbroje" a že už není zapotřebí bojovat proti Islámskému státu, "vždyť je to 7000 mil daleko!"



Kurdy vedené Syrské demokratické jednotky (SDF) v pondělí konstatovaly, že Spojené státy už začaly stahovat svá vojska z oblastí kolem turecko-syrské hranice.

Mluvčí SDF Musteafa Bali obvinil USA, že odchod amerických vojáků promění tuto oblast "ve válečnou zónu" a dodal, že SDF bude hájit severovýchodní Sýrii za každou cenu.

Americký senátor Limdsey Graham, ve většině ostatních otázek tvrdý stoupenec Donalda Trumpa, řekl v televizi Fox News, že toto Trumpovo rozhodnutí je "obrovským vítězstvím pro Írán a pro Asada i pro Islámský stát". Zapřísáhl se, že Kongres schválí rezoluci, která toto rozhodnutí zvrátí. "Islámský stát není poražen. Toto je největší lež této americké vlády," řekl Graham:
 

Brett McGurk, bývalý americký mimořádný velvyslanec pro boj proti Isis, se vyjádřil, že prohlášení Bílého domu dokazuje "absolutní neporozumění tomu, co se v této oblasti odehrává". McGurk poukázal na to, že americké jednotky nezadržují žádné bojovníky Isis. Ty zadržují Kurdové, "které Trump právě odevzdal Turecku".

"Turecko nemá ani úmysl, touhu či kapacitu zadržovat 60 000 bojovníků Isis, ohledně nichž americké ministerstvo zahraničí a generální inspektoři Pentagonu varují, že je to zárodek obnovené Isis. Myslet si cokoliv jiného je bezohledná hazardní hra s bezpečností našeho státu," napsal McGurk na Twitteru.
 

Martin Chulov, reportér Guardianu na Blízkém východě, vysvětluje, jak Trumpovo rozhodnutí ohrozilo boj proti Islámskému státu:

"Největší dopad má Trumpova zrada Kurdů. Západní bezpečnostní partneři plně uznávají obrovský dluh, který Západ má vůči Kurdům. V očích některých zcela zmatených spojenců, Iráku a Saúdské Arábie, nemají Spojené státy už nic co nabídnout kromě peněz. Trumpův krutý krátkodobý realismus ignoruje skutečnost, že regionální zájmy, které se snaží podpořit - zadržování Íránu a zajištění bezpečnosti Izraele - jsou touto otevřenou zradou ohroženy.

Toto náhlé Trumpovo chaotické rozhodnutí bylo učiněno bez konzultrací s americkými diplomaty jednající ve věci Sýrie i bez konzultací s Británií a Francií, hlavními mezinárodními partnery v této věci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8947

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2019